Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι προτεραιότητες του ΜΕΡΑ25 στη νέα Βουλή

Ο Γ. Βαρουφάκης απευθύνθηκε εκ νέου στον Κ. Μητσοτάκη αναφέροντας “έχω νέα για σας: Την αξιοπιστία του κ. Τσίπρα, στα μάτια των δανειστών, δεν θα την φτάσετε ποτέ”. Και επεσήμανε πως “στην καλύτερη, για εσάς, περίπτωση να σας θεωρήσουν άξιο συνεχιστή του”.

Οι προτεραιότητες του ΜΕΡΑ25 στη νέα Βουλή

Με κριτική τόσο προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης όσο και προς τον Αλέξη Τσίπρα για την πολιτική που έχει εφαρμόσει ξεκίνησε την ομιλία του ο γραμματέας του ΜΕΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης. Κατά την τοποθέτηση του στην Ολομέλεια αναφέρθηκε σε δύο “προτεραιότητες”: να τερματιστεί η ανεύθυνη υπακοή του “ναι” σε όλα για να αποδράσει η χώρα από “τη φυλακή χρέους” και να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.

Από το βήμα της Βουλής σημείωσε πως “δεν θέλουμε τη ρήξη, αλλά δεν την φοβόμαστε. Η ευημερία των πολλών θέλει αρετή και τόλμη”, κάνοντας αναφορές στη “χαμένη τιμή του Κοινοβουλίου”. Μεταξύ άλλων μίλησε για “φαρσοκωμωδία” στη Βουλή από τον Ιούλιο 2015 όπου οι βουλευτές της Συμπολίτευσης υπερψήφιζαν “μνημονιακά νομοσχέδια με τα οποία διαφωνούσαν ενώ οι βουλευτές της ΝΔ τα καταψήφιζαν παρά το γεγονός ότι συμφωνούσαν”.

Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη επεσήμανε “κύριε Πρωθυπουργέ, αναρωτιέμαι αν αντιλαμβάνεστε ότι είστε ο τυχερότερος πρωθυπουργός της Μνημονιακής Ελλάδας”. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως “αν και η χώρα σήμερα είναι πιο πτωχευμένη από ποτέ, εσείς αναλαμβάνετε χωρίς αγωνία για το πως θα αποπληρώνετε τους δανειστές τα επόμενα δέκα χρόνια. Αυτό το χρωστάτε στον κ. Τσίπρα, στον κ. Δραγασάκη, στον κ. Τσακαλώτο. Όχι μόνο ανέσυραν την ΝΔ από τον πάτο μιας τεράστιας ήττας το βράδυ του δημοψηφίσματος, ζητώντας την ψήφο σας για να ανατρέψετε από κοινού το “όχι” του λαού, αλλά διότι τρία χρόνια μετά η κυβέρνηση εξασφάλισε νέα δάνεια από τα οποία θα προσποιείστε ότι αποπληρώνετε τους δανειστές”. Συνέχισε λέγοντας “δυστυχώς, η προσωπική σας τύχη συμπορεύεται με την δυστυχία των πολλών”

Ο Γ. Βαρουφάκης απευθύνθηκε εκ νέου στον Κ. Μητσοτάκη αναφέροντας “έχω νέα για σας: Την αξιοπιστία του κ. Τσίπρα, στα μάτια των δανειστών, δεν θα την φτάσετε ποτέ”. Και επεσήμανε πως “στην καλύτερη, για εσάς, περίπτωση να σας θεωρήσουν άξιο συνεχιστή του”.

Έντονη κριτική άσκησε στην πολιτική που ασκείται σε μία σειρά θεμάτων, όπως τα κόκκινα δάνεια, το ασφαλιστικό, οι ιδιωτικοποίησεις, τα εργασιακά κ.α. Μίλησε για παράδοξα όπως το ότι το κράτος “είναι πιο πτωχευμένο από ποτέ αλλά, παράλληλα, όσοι αγοράζουν κρατικά ομόλογα κερδίζουν αστρονομικά για την εποχή ποσοστά κέρδους”. Συνέχισε λέγοντας “η απάντηση απλή. Το 85% του δημόσιου χρέους έχει περάσει στην τρόικα. Όσο ο Μνημονιακός Δικομματισμός καλά κρατεί, το μικρό ποσοστό ομολόγων που διακινείται στην αγορά εξασφαλίζεται και έτσι μοσχοπουλιέται”

Ο γραμματέας του ΜΕΡΑ25 αναφέρθηκε στην “αγαστή συνύπαρξη” στην νέα κυβέρνησή αυτοαποκαλούμενων φιλελεύθερων και ακροδεξιών. Κριτική άσκησε στην επιλογή του νέου επιτρόπου, ενώ εξαπέλυσε βέλη στους δανειστές λέγοντας πως το μόνο που τους ενδιαφέρει “είναι η Ελλάδα να μην τους ενοχλεί – να αποσυρθεί στην γωνία της και να αργοπεθαίνει χωρίς φωνές και φασαρίες, με τα παιδιά να ψηφίζουν με τα πόδια τους, μεταναστεύοντας”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v