Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βέλη» στην κυβέρνηση από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

Από το βήμα της Βουλής άσκησε έντονη κριτική στην οικονομική πολιτική που σχεδιάζει να εφαρμόσει η Νέα Δημοκρατία. Τι είπε για μεταρρυθμίσεις, πλεονάσματα και... αστική ευγένεια.

«Βέλη» στην κυβέρνηση από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

Σε μία εφ' όλης της ύλης κριτική στην κυβέρνηση- με αιχμή του δόρατος την οικονομία- προχώρησε από το βήμα της Βουλής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Πυρά εξαπέλυσε για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, για το ασφαλιστικό αλλά και για την προσπάθεια “να δημιουργηθεί μία δεξιά ατζέντα”.

Μιλώντας στην Ολομέλεια ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε ειδική αναφορά στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερπλεονάσματα λέγοντας “γιατί το απορρίψατε; Μήπως γιατί η λιτότητα είναι μέσα στο σχέδιο σας;”.

Απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία είπε “το 2020 πόσο θα είναι ο δημοσιονομικός χώρος; To έχετε υπολογίσει; Τα μέτρα τα δικά σας τα υπολογίζουμε 1,8 δισεκατομμύρια. Εσείς πόσο λέτε; Πως θα “τετραγωνίσετε' τον κύκλο; Με μείωση του αφορολόγητου ή θα πάρετε 1,8 δισεκατομμύρια από φοροδιαφυγή; Τι θα κάνετε με συντάξεις, επιδόματα και προσλήψεις;"

Ο τέως υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως επιχειρείται να δημιουργηθεί “μία καινούργια πλειοψηφία πάνω σε μία ατζέντα, που στο κέντρο είναι η καταστολή. Οι εχθροί, οι μετανάστες, τα ψυχολογικά προβλήματα που έχουμε εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι περήφανος για τον Μπελογιάννη, για τον Πέτρουλα και όλους τους ήρωες”. Συνέχισε λέγοντας πως “αυτή η δεξιά ατζέντα του φτιάχνουμε εχθρούς πάντα πάει πιο δεξιά γιατί πόσο καιρό θα φάνε τα μεσαία στρώματα από καταστολή”. Και προσαρμόζοντας μια φράση που είχε αποδοθεί στην Μαρία Αντουανέτα είπε "λέτε αν δεν υπάρχει ψωμί μπορείτε να πάρετε καταστολή”

Ειδική αναφορά έκανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη λέξη μεταρρυθμίσεις, λέγοντας πως μέχρι το 2015 είχε απαξιωτική χροιά. Ωστόσο αυτό που κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μεταρρύθμιση “να είναι το επίδομα στέγασης, οι συλλογικές συμβάσεις κ.α.”, προσθέτοντας “και αυτό που θα καταφέρουμε είναι να μην σας αφήσουμε αυτή η λέξη να θυμίζει αυτά που ίσχυαν πριν το 2015"

Κατά την έναρξη της ομιλίας του σημείωσε πως “η επιστροφή της αστικής ευγένειας είναι καλοδεχούμενη”, ωστόσο ανέφερε πως “πριν τις εκλογές αυτό δεν φαινόταν. Τι ακούσαμε για ψεύτες και τυχοδιώκτες”. Σημείωσε μάλιστα πως “όταν τα λάφυρα της εξουσίας δεν είναι δικά τους τότε η ευγένεια πάει περίπατο”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v