Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύο «ωρολογιακές βόμβες» βλέπει ο Τ. Θεοδωρικάκος

Έρχεται νέος εκλογικό νόμος και κατάργηση της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση. Τι λέει ο Τάκης Θεοδωρικάκος για τις Πρέσπες.

Δύο «ωρολογιακές βόμβες» βλέπει ο Τ. Θεοδωρικάκος

“Νέος εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή στο πρώτο διάστημα της θητείας της” ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, σημειώνοντας πως “θα χαρακτηρίζεται από την αναλογικότητα και τη δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση. Παράλληλα θα καθιερώνει το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν για τη Βουλή από τη χώρα που βρίσκονται.

Μιλώντας στην Ολομέλεια ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε σε “δύο ωρολογιακές βόμβες” που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση:

* Η μία “βόμβα” είναι η διαλυτική κατάσταση στην οποία κινδυνεύει να περάσει η αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα στα 2/3 της χώρας οι εκλεγμένοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες δεν έχουν πλειοψηφία με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κυβερνήσουν. Σε λίγες ημέρες η κυβέρνηση θα φέρει ρύθμιση με την οποία θα διευκολύνονται οι συνεργασίας και οι συμπράξεις και θα δίνεται σε βασικά όργανα διοίκησης πλειοψηφία στην παράταξη του δημάρχου και του περιφερειάρχη. Ο Τ. Θεοδωρικάκος χαρακτηριστικά σημείωσε πως "καταργούμε την απλή αναλογική για εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη και μεταφέρουμε τον ΕΝΦΙΑ στην αυτοδιοίκηση μέσα στην τετραετία".

Η δεύτερη “βόμβα” σχετίζεται με τα σκουπίδια. Τα περιθώρια στο ΧΥΤΑ της Φυλής και η διάρκεια ζωής του είναι μέχρι το τέλος του έτους. Ο υπουργός σημείωσε πως είναι “έγκλημα” που απειλεί την υγεία των πολιτών και εξετάζονται όλες οι λύσεις.

Στο θέμα των Πρεσπών ο Τ. Θεοδωρικάκος είπε πως “η στάση της Νέας Δημοκρατίας ήταν και είναι απολύτως κρυστάλλινη. Είναι αστείο να προσπαθεί να δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ εντυπώσεις, επειδή κάποιο στέλεχος εξέφρασε κάποια άλλη άποψη”. Σημειώνοντας πως στη Νέα Δημοκρατία "υπάρχουν πολλές απόψεις αλλά μία γραμμή. Η εθνική".

Μίλησε για το “ηθικό και πολιτικό πλεονέκτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη”, σημειώνοντας πως στις εκλογές “νίκησε η στρατηγική της ευθύνης”. Ειδική αναφορά έκανε στη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο λαϊκισμό και τη δημαγωγία από τη μία πλευρά και στην ευθύνη από την άλλη πλευρά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v