Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σπριντ» για την έκδοση των συντάξεων

Το πλέγμα δράσεων που ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Τι προβλέπει το σύστημα τριών πυλώνων. Τι θα ισχύσει για τα συνδικάτα.

«Σπριντ» για την έκδοση των συντάξεων

Στην ανάγκη άμεσης επίλυσης του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας. Ο Γ. Βρούτσης είπε πως τα εκκρεμή αιτήματα στα ταμεία προσεγγίζουν τις 464.000 (συνολικά κύρια, επικουρική κ.ά)

«Οι εκκρεμείς συντάξεις είναι ντροπή για την κοινωνία» σημείωσε, εξαπολύοντας πυρά στην προηγούμενη κυβέρνηση. Και κάλεσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να υποβάλλει ερώτηση στο υπουργείο. Μάλιστα έκανε λόγο για «αλχημείες» καθώς όπως είπε δεν υπήρχε πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ αλλά καθυστερούσε η καταβολή των συντάξεων.

Από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της διαδικασίας έκδοσης συντάξεων. Το σχέδιο θα ολοκληρωθεί το Νοέμβριο και στόχος είναι μέχρι τον Ιούνιο του 2021 να εκδίδεται ψηφιακά το 90% των νέων συντάξεων. Παράλληλα δεσμεύτηκε πως θα δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα τα εκκαθαριστικά σημειώματα των συνταξιούχων.

Ο Γ. Βρούτσης αναφέρθηκε σε ένα σύστημα τριών πυλώνων. Ειδικότερα:

-Στον πρώτο πυλώνα θα διατηρηθεί ο καθολικός, υποχρεωτικός και δημόσιος χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης.

-Στον δεύτερο πυλώνα είναι η επικουρική σύνταξη. Ο υπουργός επεσήμανε πως «κανένας συνταξιούχος δεν θα χάσει ούτε ευρώ», ενώ επανέλαβε πως οι οποίες αλλαγές θα αφορούν μόνο στους νέους εργαζόμενους. Επίσης θα ενδυναμωθεί ο θεσμός των επαγγελματικών ταμείων.

-Στον τρίτο πυλώνα θα ενισχυθεί ο θεσμός της προαιρετικής ιδιωτικής ασφάλισης με κίνητρα για να φτάσουμε στο μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Βαρύτητα θα δοθεί στην «αποτελεσματική καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας». Ο Γ. Βρούτσης έκανε λόγο για ένα νέο μείγμα κινήτρων και μίλησε για το «Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων».

Κατά την τοποθέτηση του στη Βουλή ο υπουργός αναφέρθηκε στις εικόνες του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ και είπε πως πρέπει να κλείσουν ανοιχτές πληγές. Σημείωσε πως θα ξεκινήσει διάλογος με όλους τους κοινωνικούς εταίρους με προτάσεις όπως : Τo ηλεκτρονικό μητρώο στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και η καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σε διαδικασίες απόφασης προκήρυξης απεργίας «για την καθολική συμμετοχή και άσκηση του δικαιώματος από όλους τους εργαζόμενους».

Τέλος κάλεσε τις επιχειρήσεις να μπουν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, επισημαίνοντας πως είναι η τελευταία ευκαιρία.

Η τοποθέτηση του υπουργού προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Για στοιχεία που δεν είναι σωστά υπολογισμένα έκανε λόγο από την αντιπολίτευση ο Αλ. Φλαμπουράρης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v