Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλ. Χαρίτσης: Πού θα βρει η κυβέρνηση 2 δισ. ευρώ;

Για «μαχητική και υπεύθυνη» αντιπολίτευση μιλά ο Αλέξης Χαρίτσης. Τι λέει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος για πρωτογενή πλεονάσματα και ΕΝΦΙΑ.

Αλ. Χαρίτσης: Πού θα βρει η κυβέρνηση 2 δισ. ευρώ;

Πυρά στην κυβέρνηση για το πώς θα καλυφθεί το «δημοσιονομικό κενό που θα φέρει η μείωση του ΕΝΦΙΑ στη μεγάλη περιουσία», εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης. Μιλώντας στην Ολομέλεια επεσήμανε πως θα ασκηθεί «μαχητική και υπεύθυνη αντιπολίτευση», καθώς θα υπάρξουν πρωτοβουλίες -με τη συμμετοχή των πολιτών- για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την οικονομία, τους θεσμούς, το περιβάλλον.

Aπευθυνόμενος στην κυβέρνηση εστίασε στον ΕΝΦΙΑ, λέγοντας «θα μπορούσα να καλωσορίσω το γεγονός ότι επί της αρχής υιοθετείτε το μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα αυτό, της κλιμακωτής και όχι οριζόντιας μείωσης». Ωστόσο πρόσθεσε πως «μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στη μεγάλη ιδιοκτησία δεν θα την ακολουθήσουν αντισταθμιστικά μέτρα λιτότητας για την κοινωνική πλειοψηφία; Και φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσετε».

O Aλ. Χαρίτσης συνέχισε λέγοντας «και ο λόγος είναι απλός. Έχετε εγκαταλείψει τον στόχο της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος», με αποτέλεσμα το 2020 να πρέπει να εξοικονομηθεί τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ (δηλαδή 2 δισεκατομμύρια)». Απευθυνόμενος στην κυβερνητική πτέρυγα τόνισε «πού θα τα βρείτε;», προσθέτοντας «απορρίψατε, μέσα σε 4 μέρες, την πρωτοβουλία που αναλάβαμε για την κατάθεση 5,5 δισ. από το μαξιλάρι ρευστότητας σε escrow account, ώστε να μειωθούν κατά 1% τα πλεονάσματα από το 2020, χωρίς να παραβιαστεί η συμφωνία».

Ο Αλ. Χαρίτσης συνέχισε τα πυρά προς τη Νέα Δημοκρατία λέγοντας πως «η λιτότητα είναι εγγενής στην ιδεολογία σας» και άσκησε κριτική στην κυβερνητική θέση σε τρία κρίσιμα μέτωπα: στην ενέργεια, στο ασφαλιστικό σύστημα, στα εργασιακά.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του επεσήμανε πως «η κληρονομιά που αφήνουμε στη νέα κυβέρνηση είναι πολύ πιο θετική από αυτή που βρήκαμε εμείς το 2015. Είναι απαραίτητο να συνεχιστεί αυτή η πορεία και να μη γυρίσουμε πίσω στις χρεοκοπημένες λογικές του παρελθόντος: την άναρχη ανάπτυξη βασισμένη στην υποβάθμιση της εργασίας και του περιβάλλοντος. Τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και την εκποίηση των δημόσιων αγαθών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v