Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρχίζει η μάχη των πρώτων νομοσχεδίων στη Βουλή

Το χρονοδιάγραμμα των ψηφοφοριών στην Ολομέλεια για τα τρία πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης που θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι τις 8 Αυγούστου. Ο σχεδιασμός της Βουλής για το καλοκαίρι και τα επόμενα βήματα.

Αρχίζει η μάχη των πρώτων νομοσχεδίων στη Βουλή

Νομοθετικό σπριντ από την κυβέρνηση, που θέλει να ψηφίσει τρία νομοσχέδια μέχρι τις 8 Αυγούστου. Εν μέσω θέρους, η Βουλή λειτουργεί με «φουλ» τις μηχανές και είναι χαρακτηριστικό πως αύριο θα συζητηθούν στις αρμόδιες επιτροπές δύο νομοσχέδια.

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα περάσει από τη νέα Βουλή θα είναι το φορολογικό, που ψηφίζεται με κατεπείγουσα διαδικασία. Σήμερα συζητείται στην επιτροπή της Βουλής και  θα ακολουθήσει μονοήμερη συνεδρίαση της Ολομέλειας. Πρόκειται για το πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο που φέρνει η νέα κυβέρνηση και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και τις τροποποιήσεις στις 120 δόσεις. 

Ένα ακόμα νομοσχέδιο -που αφορά στο επιτελικό κράτος- εισάγεται επίσης σήμερα στην αρμόδια επιτροπή. Θα συζητηθεί  με την κανονική διαδικασία και θα ψηφιστεί έως τις 8 Αυγούστου. 

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- έχει στόχο την πάταξη της γραφειοκρατίας, αλλά και την αποκομματικοποίηση του δημοσίου. Την ίδια στιγμή, κριτική στην κυβέρνηση για την έλλειψη διαβούλευσης αλλά και για το περιεχόμενο του εν λόγω νομοσχεδίου ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Μέχρι τις 8 Αυγούστου θα ψηφιστεί και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την κυβερνησιμότητα των δήμων. Το πιθανότερο είναι πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή την Τετάρτη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι να δοθεί λύση στα προβλήματα που έχουν προκύψει στους δήμους λόγω της απλής αναλογικής. Μεταξύ άλλων, θα θεσπίζει τη δυνατότητα σύμπραξης δημοτικών παρατάξεων, στις οποίες περιλαμβάνεται υποχρεωτικά η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα είναι η κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια, αλλά και διατάξεις που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών όπως η ψηφιακή σύνταξη. Επίσης θα προβλέπεται η διανομή των φαρμάκων στους καρκινοπαθείς στο σπίτι ή στον χώρο νοσηλείας.

Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται αυτή την εβδομάδα μια ακόμα κοινοβουλευτική συνεδρίαση, που δεν θα αφορά όμως στην ψήφιση νομοσχεδίων. Την Τετάρτη, η Ολομέλεια μετά από γνωμοδότηση της Επιτροπής Δεοντολογίας καλείται να αποφασίσει για το αν θα άρει την ασυλία του Π. Πολάκη. Να σημειωθεί πως το θέμα έχει ήδη προκαλέσει τις πρώτες μετεκλογικές συγκρούσεις μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v