Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην επίθεση για τα πλεονάσματα η Γεννηματά

Το ΚΙΝΑΛ θα καταψηφίσει την τροπολογία για το Ελληνικό, τόνισε η πρόεδρος του κόμματος και ζήτησε την απόσυρσή της. Ερώτημα αν υπάρχει ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος για τις ρυθμίσεις «ανακούφισης» των πολιτών.

Στην επίθεση για τα πλεονάσματα η Γεννηματά

Το ερώτημα “με ποιες δεσμεύσεις, αλλαγές και μεταρρυθμίσεις” η κυβέρνηση θα μειώσει τα πρωτογενή πλεονάσματα έθεσε στην Ολομέλεια η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Παράλληλα ανακοίνωσε την καταψήφιση της κυβερνητικής τροπολογίας για τον Μητροπολιτικό πόλο Ελληνικού-Αγ. Κοσμά και ζήτησε την απόσυρση της.

Μιλώντας στη Βουλή η Φώφη Γεννηματά είπε “χωρίς την νέα διαπραγμάτευση και τις ουσιαστικές αλλαγές σε αυτούς τους στόχους –από το 3,5% στο 2% του ΑΕΠ- είναι αδύνατη η εφαρμογή ενός νέου μίγματος οικονομικής πολιτικής, είναι αδύνατη η απελευθέρωση των αναγκαίων πόρων που θα εξασφαλίσουν την έξοδο της χώρας από την κρίση με ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή”. Συνέχισε λέγοντας πως “κάτω από την πίεσή μας ο κ. Μητσοτάκης χθες από την Κύπρο, υποχρεώθηκε να ανοίξει το θέμα. Κατ’ αρχήν θετικό. Δεν φθάνουν όμως τα λόγια. Σήμερα όσο ποτέ ο Ελληνικός λαός απαιτεί συγκεκριμένες πράξεις, ολοκληρωμένες λύσεις. Είναι η ώρα λοιπόν κ. Μητσοτάκη για καθαρές κουβέντες”. Και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανοιχτό και δημόσιο διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις εδώ στην Βουλή.

Οσον αφορά στην τροπολογία για το Ελληνικό σημείωσε πως “ θέλουμε τις μεγάλες, τις εμβληματικές για τον τόπο επενδύσεις. Για αυτό και έχουμε ταχθεί υπέρ της επένδυσης στο Ελληνικό και ασκήσαμε σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ που απαράδεκτα κωλυσιεργούσε την πραγματοποίησή της. Όμως οι επενδύσεις προϋποθέτουν αξιοπιστία του κράτους και σεβασμό των όρων της συμφωνίας και από τους επενδυτές. Όταν οι όροι αλλάζουν με αυτόν τον τρόπο, και κατόπιν «εορτής» , τότε υπάρχει σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας και δίνουμε ένα πολύ αρνητικό σήμα διεθνώς. Που θα το βρει το δημόσιο μπροστά του όταν γίνουν διαγωνισμοί για νέες επενδύσεις”.

Από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά επεσήμανε πως όσον αφορά στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις το Κίνημα Αλλαγής θα υπερψηφίσει, τονίζοντας πάντως “ότι η παρούσα ρύθμιση για τον ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο το 2019. Δεν διασφαλίζεται η εφαρμογή του μέτρου για τα επόμενα χρόνια”.

Συνέχισε λέγοντας πως οι αποσπασματικές ρυθμίσεις «ανακούφισης» πολιτών και επιχειρήσεων, όσον κι αν είναι αναγκαίες, δεν αντιμετωπίζουν οριστικά τα προβλήματα, γιατί δεν εντάσσονται σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Παράλληλα τόνισε πως “το κρίσιμο ερώτημα παραμένει. Υπάρχει ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος για αυτές;”

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v