Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Ερχονται μεγάλες αλλαγές στη δημόσια διοίκηση

Η κυβέρνηση αποκτά κάθετη δομή με επιδίωξη να προάγουμε το συντονισμό και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Εμπιστευόμαστε τη δημόσια διοίκηση.

Μητσοτάκης: Ερχονται μεγάλες αλλαγές στη δημόσια διοίκηση

Στο “ριζοσπαστικό μοντέλο” της νέας διακυβέρνησης αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεδιπλώνοντας το σχέδιο της επόμενης ημέρας και εξαπολύοντας.. βέλη στην αξιωματική αντιπολίτευση.

“Πρόοδος σήμερα σημαίνει πάνω από όλα αποτέλεσμα. Να κάνουμε τις ζωές των πολιτών καλύτερες” σημείωσε και προσέθεσε πως “ο συμβιβασμός με παλιές παθογένειες σημαίνει συντήρηση”. Συνέχισε λέγοντας “δεν νομοθετούμε σε κοινωνικό και νομικό κενό” για να τονίσει πως οι αλλαγές που έγιναν δεκτές αποδεικνύουν πως “η κυβέρνηση ξέρει να ακούει. Και η αναζήτηση συναίνεσης αποτελεί μόνιμο στόχο”.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως στόχος είναι στις επιτροπές να γίνεται ουσιαστική δουλειά και μάλιστα επεσήμανε πως παρακολούθησε τις συνεδριάσεις και είδε μία “αναβαθμισμένη συζήτηση όσον αφορά στο ήθος και το ύφος του πολιτικού λόγου”. Συνέχισε λέγοντας “θέλουμε να μεταρρυθμίζουμε χωρίς να κατεδαφίζουμε” και αναφέρθηκε σε ένα υπουργικό συμβούλιο που λειτουργεί ως “καλοκουρδισμένη μηχανή"

Μιλώντας στην Ολομέλεια επεσήμανε πως “ταξιδεύουμε σε ένα δυνατό σκαρί κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας” και αναφέρθηκε σε μία σειρά παρεμβάσεων που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση και οι οποίες περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ψηφίζεται σήμερα.

Κατά την τοποθέτηση του αναφέρθηκε στις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, που έχει μιλήσει για τη συγκέντρωση υπερβολικής εξουσίας στον Πρωθυπουργό και για κομματικοποίηση της κρατικής μηχανής. “Είναι άστοχο η παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου να βαφτίζεται συγκεντρωτισμός και μάλιστα από μια παράταξη που κόστισε ακριβά στην χώρα” επεσήμανε και μεταξύ άλλων έκανε αναφορές στο πρώτο εξάμηνο του 2015, «όταν ο πρωθυπουργός δεν ήξερε τι έκανε ο υπουργός Οικονομικών». Παράλληλα σημείωσε πως “η λέξη κομματικοποίηση δεν ταιριάζει σε στόματα που έλεγαν ότι μετά την κυβέρνηση πρέπει να πάρουμε και την εξουσία”.

Η κυβέρνηση αποκτά κάθετη δομή. Επιδίωξή μας είναι να προάγουμε το συντονισμό και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα για το οποίο έχουμε πάρει νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό, σημείωσε.  

«Το να ανεχόμαστε διάσπαρτες απόψεις και υπουργούς να έχουν δικές τους ατζέντες, είναι κάτι που στο παρελθόν δεν προήγαγε το κυβερνητικό έργο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Οσοι κινδυνολογούν για απολύσεις και κομματισμό στο δημόσιο, ας το παραδεχτούν. Η ΝΔ είναι αυτή που εμπιστεύεται τη δημόσια διοίκηση και αναδεικνύει τους ικανούς λειτουργούς, τόνισε.

«Ποιον ικανοποιεί ένα σύστημα που έφερε τη χώρα στις τελευταίες θέσεις των δεικτών διαφάνειας; Πόσο ανεξάρτητα έδρασαν σώματα ελέγχου που είχαν προϊστάμενο γενικό γραμματέα διορισμένο από την κυβέρνηση; Ελεγκτής και ελεγχόμενος συγχωνεύονται. Η Ελλάδα αποκτά επιτέλους μια ενιαία αρχή διαφάνειας. Ανταποκρινόμαστε στις επιταγές του ΟΟΣΑ και ενσωματώνουμε πλήρως τις προτάσεις του», σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους μετακλητούς λέγοντας πως από 161 στις πρωθυπουργικές δομές μειώνονται σε 108 και οι Γενικές και Ειδικές Γραμματείες από 93 περιορίζονται σε 58. Ασκώντας κριτική σε όσους είχαν “εργαστήρι μετατροπής παλαιών συνεργατών σε νέους υπουργούς”

Οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση

Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτηση του με τρεις εικόνες από το μέλλον της δημόσιας διοίκησης, περιγράφοντας το «ριζοσπαστικό μοντέλο» της νέας διακυβέρνησης για το δημόσιο του 21ου αιώνα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη ο πολίτης να μην είναι όμηρος της γραφειοκρατίας.

Από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τέσσερις μεγάλες αλλαγές σε ολόκληρη την δημόσια ζωή. Συγκεκριμένα είπα:

-Η κυβέρνηση γίνεται συλλογική, αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματική και γρήγορη. Τα υπουργεία αντί να λειτουργούν ως ξεχωριστά φέουδα εντάσσουν τις ενεργείες τους σε ένα κοινό προγραμματικό

Δημόσια Διοίκηση αποκομματικοποιείται και τα στελέχη της αναβαθμίζονται:

γραφειοκρατία - που να σημειωθεί πως έχει κόστος 7% του ΑΕΠ- καταπολεμάται. Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία χρόνια “παραγόταν” ένας νόμος την εβδομάδα.

-Οι κομματικοί προϊστάμενοι καταργούνται. Και καθιερώνεται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, όπου συγκεντρώνονται τα έξι διάσπαρτα σώματα ελέγχο.

Η πρώτη κόντρα με τον Αλέξη Τσίπρα

 Σύγκρουση μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια, με τους πολιτικούς αρχηγούς να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για μια ευρεία γκάμα θεμάτων.

Για “επαίσχυντη και φωτογραφική” τροπολογία μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφορικά στη ρύθμιση για την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Μίλησε για μία “κυβέρνηση που έχει δύο μέτρα και σταθμά” και για “υποκρισία” της Νέας Δημοκρατίας. Συνέχισε κάνοντας λόγο για “βουβό Πρωθυπουργό” που ακούει τους υπουργούς του και προσέθεσε “εσείς κύριε Μητσοτάκη να απαντήσετε για την ουσία”.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε και στο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος πήρε το λόγο και αναφέρθηκε στα όσα είχε πει η Νέα Δημοκρατία για το θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. “Υλοποιούμε μία- μία τις δεσμεύσεις” είπε ο Μάκης Βορίδης. Για να πάρει το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας και να επισημάνει “κύριε Βορίδη γνωρίζω ότι είστε εξαιρετικός δικηγόρος. Δεν ήξερα πως το Κοινοβούλιο διαθέτει ένα Πρωθυπουργό βουβό και χρειάζεται έναν καλό δικηγόρο”.

"Δεν ήμουνα βουβός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν θα είμαι βουβός Πρωθυπουργός. Εδώ θα είμαι να απαντώ όποτε χρειάζεται" απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Λέγοντας "το να κατηγορείτε τη Νέα Δημοκρατία για λαϊκισμό προσβάλλει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού".

"Σας ασκήθηκε κριτική γιατί διορίζατε την παρέα και τους κολλητούς σας" είπε ο Κ. Μητσοτάκης, λέγοντας πως ο αριθμός των μετακλητών θα είναι καθορισμένος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v