Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψηφίστηκε το διυπουργικό νομοσχέδιο

Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. Θύελλα αντιδράσεων για τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής. Αποχώρησε η αντιπολίτευση.

Ψηφίστηκε το διυπουργικό νομοσχέδιο

Ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία το διυπουργικό νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις για το άσυλο, τους δήμους αλλά και την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η συνεδρίαση έγινε σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, ενώ ολοκληρώθηκε εν μέσω πυρών για την απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει τροπολογίες (που μεταξύ άλλων αφορούν το πλαφόν στις συντάξεις αλλά και εργασιακές διατάξεις).

Να σημειωθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από τη συνεδρίαση αλλά και την ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας τόσο για το χρόνο κατάθεσης των τροπολογιών όσο και για το περιεχόμενο τους. Το ίδιο έπραξε το ΜΕΡΑ25. Την ίδια στιγμή Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση αποχώρησαν από τη συζήτηση αλλά επέστρεψαν για την ψηφοφορία.

Το νομοσχέδιο καταψήφισαν επί της αρχής όλα τα κόμματα της αντιπολίτευση. Όσον αφορά στο άσυλο η διάταξη υπερψηφίστηκε από τους κυβερνητικούς βουλευτές αλλά και την Ελληνική Λύση. “Παρών” είπε το Κίνημα Αλλαγής, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ (όπως αναφέρθηκε ΣΥΡΙΖΑ και ΜΕΡΑ25 δεν ήταν στην ψηφοφορία)

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή του δόρατος την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια αλλά και την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Στην κατάργηση του “ασύλου ανομίας” αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ για την Επιτροπή Ανταγωνισμού είπε πως θα γίνει “ακομμάτιστη επιλογή”. Για “ιδεολογική εμμονή” της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά στα πανεπιστήμια και για “φωτογραφική διάταξη” σχετική με την Επιτροπή Ανταγωνισμού έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας.

Πυρά προς την κυβέρνηση αλλά και προς το ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσαν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Στο θέμα του ασύλου αναφέρθηκε εκ νέου η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση σημείωσε “γιατί επιμένετε σε μια λάθος διατύπωση που μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα;”

“Πίσω από την επιμονή της κυβέρνησης για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, κρύβεται ότι η κυβέρνηση φτιάχνει το "Πανεπιστήμιο Α.Ε." και απαιτείται σιγή νεκροταφείου, για να εφαρμοστεί ανεμπόδιστα η πολιτική που προωθεί την επιχειρηματική δραστηριότητα” ανέφερε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Πυρά στην κυβέρνηση πως δημιουργεί μεγάλο αριθμών επιτροπών που δεν χρειάζονται, «για να βολευτούν παιδιά του κομματικού σωλήνα» αλλά και στο ΣΥΡΙΖΑ πως “έφτιαξε ένα κάκιστο νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση” εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v