Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι 15 «καυτές» μέρες για τον Μητσοτάκη

Τα σημαντικά μέτωπα που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα ο πρωθυπουργός και τα ταξίδια σε Βερολίνο και Χάγη. Οι κινήσεις στη Βουλή και η ΔΕΘ. Δέσμευση για τήρηση των στόχων και προσδοκία για απτά οφέλη.

Οι 15 «καυτές» μέρες για τον Μητσοτάκη

Ένα γεμάτο και κρίσιμο δεκαπενθήμερο θα είναι το επόμενο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά ανοιχτών σημαντικών μετώπων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Κατ’ αρχήν, οι δύο δύσκολες «αποστολές» του σε Βερολίνο την προσεχή Πέμπτη και Χάγη τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου, ακολούθως τα κομβικά για το Μέγαρο Μαξίμου και με ιδιαίτερους συμβολισμούς νομοσχέδια που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση και τέλος, η παρουσία του στη ΔΕΘ, ακριβώς σε δύο εβδομάδες, πρώτη του ως πρωθυπουργός, μετά την εκλογική νίκη της 7ης Ιουλίου. Και αυτά, την ώρα που εκ των πραγμάτων οι όποιοι σχεδιασμοί υπάρχει ο κίνδυνος να προσκρούσουν στα μείζονα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας, με τελευταίο επεισόδιο την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας την Παρασκευή.

Στην κυβέρνηση αισιοδοξούν ότι τελικά οι διεθνείς συγκυρίες δεν θα επηρεάσουν αρνητικά τα εντός των συνόρων, δηλώνουν αποφασισμένοι να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους, όπως το ανακοίνωσαν προεκλογικά και προσδοκούν σε θετικές εκπλήξεις όσον αφορά την ανάπτυξη οι οποίες θα ενισχύσουν το διαπραγματευτικό τους οπλοστάσιο απέναντι στους εταίρους.

Το πρώτο δείγμα γραφής δόθηκε πριν από τρεις μέρες στο Παρίσι και τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος -κατά κυβερνητικές πηγές- «αντιλήφθηκε την φιλοσοφία Μητσοτάκη» με αποτέλεσμα να καταστεί «σύμμαχος και προσωπικός συνομιλητής του». Πλέον, ετοιμάζει τις βαλίτσες του για δύο εμφανώς πιο «απαιτητικές» έδρες, αυτές της Άγκελα Μέρκελ και του Μαρκ Ρούτε, αμφότεροι, ιδιαίτερα «σκληροί παίκτες» στην διεθνή πολιτική σκακιέρα και λάτρεις της «δημοσιονομικής πειθαρχίας».

Η καγκελαρία ανακοίνωσε προχθές και επισήμως την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Γερμανία, με την κ. Μέρκελ να έχει ήδη στείλει το αυστηρό μήνυμά της προς την ελληνική πλευρά, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «έκπτωση» αναφορικά με το χρέος επειδή άλλαξε η κυβέρνηση στην Ελλάδα.

Μεταρρυθμίσεις και αξιοπιστία

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει μεν βασική επιδίωξή του την μείωση του στόχου για τα πλεονάσματα από το 2021, αφού όμως πρώτα τηρηθούν οι στόχοι του 2019 και του 2020, αποδειχθεί εμπράκτως η μεταρρυθμιστική στρατηγική του και ανακτηθεί η αξιοπιστία της χώρας.

Η επιχειρηματολογία του εστιάζει στην «αποτελεσματικότητα εφαρμογής του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ», το οποίο θα επιφέρει -κατά το πλάνο του Μεγάρου Μαξίμου- ισχυρότερη ανάπτυξη με μειωμένη φορολογία και καλές δουλειές.

Την ίδια ώρα, με γοργούς ρυθμούς προετοιμάζεται το δεύτερο κύμα νομοσχεδίων που θα κατατεθούν στη Βουλή από την ερχόμενη εβδομάδα. Αρχικά, το λεγόμενο αναπτυξιακό – επενδυτικό (απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης κ.α.) και στη συνέχεια το δεύτερο φορολογικό (μετά από αυτό με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και της ρύθμισης των 120 δόσεων), όπου με τις… ευλογίες και των δανειστών προβλέπεται, μεταξύ άλλων, μείωση φόρου στις επιχειρήσεις και στα μερίσματα, παροχή φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις καθώς και αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές για φυσικά πρόσωπα.

Έτοιμο είναι εξάλλου και το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων που θα κατατεθεί μόνο του, αποσυνδεδεμένο από τον εκλογικό νόμο, ενώ έμφαση η κυβέρνηση δίνει και στο νομοσχέδιο για τα προσωπικά δεδομένα που έφερε στη Βουλή στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Η επίσπευση της διαδικασίας οφείλεται στο γεγονός ότι το Δικαστήριο της Ε.Ε. επέβαλε στην Ελλάδα οικονομικές κυρώσεις με την μορφή κατ’ αποκοπή ποσού ποσό ύψους 1.310.000 ευρώ και επιπλέον 5.287,50 ευρώ ημερησίως για κάθε ημέρα μετά τη λήξη της προθεσμίας μεταφοράς της Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο.

Όσον αφορά τη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός θα ανέβει με «μικρό καλάθι» και με βασικό… σύμμαχο τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ τον οποίο θα έχουν ήδη λάβει οι φορολογούμενοι. Ως είθισται, θα παρουσιάσει τον οδικό χάρτη μέσω του οποίου θα πορευτεί η χώρα σε επίπεδο οικονομίας, στέλνοντας τα απαραίτητα μηνύματα στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v