Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι προσδοκά το Μαξίμου από το τετ α τετ Μέρκελ - Μητσοτάκη

Με ποια ατζέντα προσέρχεται στη συνάντηση ο πρωθυπουργός. Η «νέα εικόνα της συνεπούς ελληνικής πολιτικής» και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η σημασία της προσέλκυσης επενδύσεων και οι μεταρρυθμίσεις.

Τι προσδοκά το Μαξίμου από το τετ α τετ Μέρκελ - Μητσοτάκη

Στην «αφιλόξενη» έδρα της Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο βρίσκεται από χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να έχει σήμερα το πρώτο τετ α τετ με την Γερμανίδα καγκελάριο υπό την ιδιότητα του πρωθυπουργού.

Η αποστολή του κ. Μητσοτάκη, όπως αναγνωρίζει και ο ίδιος, είναι δύσκολη, δεδομένου ότι η συνομιλήτριά του δηλώνει ανέκαθεν φανατική υπέρμαχος της αυστηρής  δημοσιονομικής πειθαρχίας και της πιστής εφαρμογής των συμφωνηθέντων.  Συμφωνηθέντα, τα οποία ο πρωθυπουργός έχει ως στόχο να αναδιαμορφωθούν προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, με πυρήνα την πολυσυζητημένη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Θέμα πάντως το οποίο, όπως ξεκαθαρίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου, δεν πρόκειται να τεθεί επί του παρόντος, αφού θα πρέπει προηγουμένως να έχουν υλοποιηθεί μια σειρά άλλων προϋποθέσεων ώστε να πειστούν οι εταίροι για την «νέα εικόνα της συνεπούς ελληνικής πολιτικής». Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η κυβερνητική διαρροή, σύμφωνα με την οποία ο κ. Μητσοτάκης «δεν ταξιδεύει στην γερμανική πρωτεύουσα για να θέσει θέματα που μπορούν να λυθούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Eurogroup, αλλά για να συζητήσει με τη Γερμανίδα Καγκελάριο τα ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης».

Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον απορρίπτουν μεν ότι οι προσδοκίες από τη σημερινή συνάντηση είναι χαμηλές, ωστόσο υπενθυμίζουν με νόημα τις εσωτερικές δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει η Άγκελα Μέρκελ και την κρισιμότητα των επικείμενων εκλογών το φθινόπωρο, τα προγνωστικά για τις οποίες δεν είναι με το μέρος της καγκελαρίου. Όπερ σημαίνει ότι σε καμία περίπτωση η καγκελάριος, στην σημερινή συγκυρία, δεν προτίθεται να ανοίξει «το πουγκί με τα δώρα και τις παροχές» στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο κ. Μητσοτάκης, έχοντας στις αποσκευές του και τον νέο αναπτυξιακό νόμο που πήρε το πράσινο φως χθες από το υπουργικό συμβούλιο, έχει ως στόχο της επίσκεψής το στην Γερμανία την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, την παρουσίαση του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της Κυβέρνησης και τις αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγονται για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας (2020-2030) οι οποίες θα εκτείνονται, μεταξύ άλλων, στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας.

«Αδύναμος κρίκος»

Σε μία περίοδο ρευστότητας και αβεβαιότητας μέσα στην Ε.Ε. και την διεθνή οικονομία, όπως σημειώνει κυβερνητική πηγή, είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί η παράσταση «μιας στιβαρούς θέσης της Ελλάδας, η οποία επί μία δεκαετία ήταν ο αδύναμος κρίκος της ευρωπαϊκής οικογένειας». Με αφορμή δε τις εμπορικές διενέξεις ΗΠΑ-Κίνας, το ενδεχόμενο «άτακτου Brexit», την κυβερνητική κρίση στην Ιταλία και το ενδεχόμενο ύφεσης στην Γερμανία, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, «φαίνεται να διαμορφώνεται κοινή πεποίθηση ότι χρειάζεται να προταχθούν αναπτυξιακές πολιτικές. Στο πλαίσιο αυτό και με πυξίδα την προσήλωσή μας στις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις κερδίζουμε αξιοπιστία ώστε να φέρουμε πιο κοντά τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα», επισημαίνει.

Ο πρωθυπουργός θα βάζει στο τραπέζι συγκεκριμένα ζητήματα, όπως οι ελληνογερμανικές οικονομικές επαφές, το μεταναστευτικό πρόβλημα και οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο, ενώ θα τεθούν επίσης η ασφάλεια και η συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και η κατάσταση στη Βαλκανική, μετά και τη συμφωνία των Πρεσπών. Η καγκελάριος έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ αυτής και θα θελήσει να στείλει σαφές μήνυμα προς τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας για απαρέγκλιτη τήρησή της, παρά την προεκλογική διαφωνία της ΝΔ, όπως είχε αποτυπωθεί και στην σχετική ψηφοφορία στη Βουλή.

Πριν από το ραντεβού με την κ. Μέρκελ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Αντικαγκελάριο της Γερμανίας και Υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v