Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Μητσοτάκης και η τακτική του «δεν ζητάω τίποτα»

Η αποτίμηση της επίσκεψης στο Βερολίνο από το Μέγαρο Μαξίμου. Για ποιο λόγο εκτιμά πως ο εξ αρχής στόχος επιτεύχθηκε. Πώς «άκουσε» η κυβέρνηση τις δηλώσεις Μέρκελ. Οι σχεδιασμοί για επενδύσεις στην «πράσινη οικονομία».

Ο Μητσοτάκης και η τακτική του «δεν ζητάω τίποτα»

Θετικό πρόσημο βάζει το Μέγαρο Μαξίμου και στη χθεσινή, δεύτερη μέσα σε λίγες μέρες, επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Το τετ α τετ με την Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο εξελίχθηκε βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού, όπως τουλάχιστον διαρρέει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, ο οποίος -σύμφωνα με την ίδια πηγή- βρήκε ευήκοα ώτα σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα.

Η διαφορά σε σχέση με τις αντίστοιχες συναντήσεις της καγκελαρίου με τους προηγούμενους Έλληνες πρωθυπουργούς και δεδομένου ότι «η θηλιά γύρω από τον λαιμό» έχει χαλαρώσει σε μεγάλο βαθμό, όπως διαμηνύουν από την κυβέρνηση, είναι ότι χθες για πρώτη φορά δεν ζητήσαμε κάτι συγκεκριμένο όσον αφορά την εκταμίευση κάποιας δόσης ή την αλλαγή όρων του προγράμματος στην παρούσα φάση. Αντίθετα, αυτό που θέλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν να μεταφέρει στην κ. Μέρκελ την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για βαθιές, διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες μάλιστα θα γίνουν από τη χώρα μας, «γιατί αφορούν πρωτίστως εμάς». 

Μέσα από το μεταρρυθμιστικό σχέδιο που ήδη τίθεται σε εφαρμογή, ο πρωθυπουργός εκτιμά πως θα ανακτηθεί «η χαμένη μας αξιοπιστία» και μόνο τότε θα ανοίξει ο δρόμος για να συζητηθεί το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Όπως επανέλαβε και χθες, όσο πιο ισχυρή είναι η ανάπτυξη στην Ελλάδα, τόσο πιο βιώσιμο είναι το ελληνικό χρέος και «αυτό το οποίο θα κάνουμε πρώτα απ' όλα είναι να κερδίσουμε πολιτική αξιοπιστία, ως μια μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση η οποία επαναφέρει το ζήτημα της ανάπτυξης στην πρώτη γραμμή». Αναφορικά με τα πλεονάσματα, «εν καιρώ και την κατάλληλη στιγμή, θα συζητηθούν με τους θεσμούς και προφανώς, εφόσον αυτό χρειαστεί, σε διμερές επίπεδο».

«Πολλή πρόοδο»

Με ικανοποίηση εξάλλου «διάβασαν» στο Μέγαρο Μαξίμου τις δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου, που -κατά το κυβερνητικό επιτελείο- «έδειξε να συμμερίζεται τις θέσεις του πρωθυπουργού». Η κ. Μέρκελ έκανε λόγο για «πολλή πρόοδο» και για «βελτιωμένο κλίμα στην Ελλάδα», ενώ τόνισε πως με τον Έλληνα πρωθυπουργό μοιράζεται κοινές απόψεις σε θέματα οικονομίας και μεταρρυθμίσεων.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε επίσης η φράση της ότι «οι δεσμεύσεις της Ελλάδας τώρα θα είναι πιο εύκολες, γιατί η οικονομία είναι 50% ψυχολογία». Είναι κάτι που επανειλημμένα έχει τονίσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος γενικεύοντας το ζήτημα, έδωσε έμφαση και στην πρόκληση της ανάπτυξης που αντιμετωπίζει συνολικά η Ευρώπη.

Και από τις δύο πλευρές επισημάνθηκε εξάλλου η δυνατότητα επενδύσεων από γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και δη στην «πράσινη οικονομία», τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ηλεκτροκίνηση. Για παραγωγικές δραστηριότητες, δηλαδή, εξηγούν κυβερνητικές πηγές, που είναι φιλικές προς το περιβάλλον και θα αναπτυχθούν σε συνεργασία με την Γερμανία, για το συμφέρον και των δύο χωρών, αλλά και για να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. 

Όσον αφορά το προσφυγικό τονίστηκε ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει για να επιταχυνθεί η ροή των επιστροφών προς την Τουρκία, αλλά και για να είναι ανθρώπινες οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στις δομές της. Από την άλλη, όμως, η χώρα μας προσβλέπει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στη Γερμανία, για τη φύλαξη των συνόρων της που είναι εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Ο κ. Μητσοτάκης βεβαίωσε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα αλλάξουν οι πολιτικές ασύλου στην Ελλάδα ώστε να επιταχυνθούν οι επιστροφές προς την Τουρκία. Τη θέση αυτή χαιρέτισε η καγκελάριος, που συμφώνησε και με τη θέση του πρωθυπουργού ότι θα έπρεπε να υπάρχει καλύτερος επιμερισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αθήνα και Βερολίνο συμφώνησαν εξάλλου στο ότι οι τουρκικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ είναι παράνομες, ενώ σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι έχει σοβαρά ελαττώματα που όμως μπορούν να αμβλυνθούν μέσω της συνολικής ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v