Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τροπολογία-κάλυψη για τον νέο διοικητή της ΕΥΠ

Δεν απαιτείται πλέον να έχει αναγνωρισμένο πανεπιστημιακό τίτλο. Τινάχθηκε στον αέρα η λειτουργία της ΕΥΠ, καταγγέλλει ο Δημ. Τζανακόπουλος. Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τροπολογία-κάλυψη για τον νέο διοικητή της ΕΥΠ

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που αφορά στα προσόντα που πρέπει να έχει ο διοικητής της ΕΥΠ, αλλάζοντας την προηγούμενη διάταξη. Με βάση τη συγκεκριμένη διάταξη “ως προτεινόμενα προσόντα για το διοικητή της ΕΥΠ ορίζονται η κατοχή πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών της αλλοδαπής ή της ημεδαπής ή δεκαετής τουλάχιστον αποδεδειγμένη επαγγελματική απασχόληση". Ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τζανακόπουλος. Απευθυνόμενος στην κυβερνητική πτέρυγα είπα “δεν θα πάρει μόνο την ευθύνη ο κύριος Μητσοτάκης. Το πρωθυπουργικό σκάνδαλο θα έχει και συνεργούς εσάς, έναν προς έναν”.

Σημειώνεται πως τα προσόντα του νέου διοικητή της ΕΥΠ Π. Κοντολέων έχουν προκαλέσει σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Μάλιστα για το θέμα είχε τοποθετηθεί ο Αλέξης Τσίπρας στην Ολομέλεια.

Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαπολύσει σφοδρά πυρά στην κυβέρνηση, λέγοντας πως ο νέος διοικητής δεν έχει αναγνωρισμένο πτυχίο (κάτι που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος). Ειδικότερα η προηγούμενη διάταξη προέβλεπε πως για τη θέση του διοικητή απαιτούνταν τουλάχιστον πτυχίο της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής και διοικητική πείρα στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.

Έντονη αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση προκάλεσε η τροπολογία για τον διοικητή της ΕΥΠ. “Έχουμε μία σκανδαλώδη τροπολογία” σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, λέγοντας “είναι ντροπή, είναι αίσχος, είναι απαράδεκτο”.

Σε υψηλούς τόνους σημείωσε “σας είχαμε επισημάνει πως ο διορισμός διοικητή της ΕΥΠ χωρίς να κατέχει τους απαιτούμενους τίτλους είναι παράνομη. Τινάξατε στον αέρα τη λειτουργία της ΕΥΠ. Η συνταγματικότητα της τροπολογίας επίσης θα κριθεί”. Προσέθεσε δε πως “ο κ. Μητσοτάκης είχε πει πως δεν θα κάνει καμία αλλαγή του νόμου. Είστε βαρύτατα εκτεθειμένοι. Είστε βαρύτατα υπεύθυνοι”.

Παράλληλα αναφέρθηκε στον Γ. Γεραπετρίτη λέγοντας “ποιος σας αναγκάζει να εξευτελιστείτε με αυτό τον τρόπο νομιμοποιώντας αυτό τον κύριο” και προσέθεσε “οφείλετε άμεσα να αποσύρετε αυτή την τροπολογία για να μην εξευτελίζετε τη χώρα με τον τρόπο αυτό”.

Από το Κίνημα Αλλαγής ο Βασίλης Κεγκέρογλου επεσήμανε “η κυβέρνηση είναι απόλυτα εκτεθειμένη” και προσέθεσε “ούτε τη διαδικασία αυτή θα ανεχθούμε, ούτε τις πολιτικές επιλογές που δίνουν λάθος μήνυμα στην κοινωνία”. Μάλιστα κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω την τροπολογία. “Προκλητική” και “φωτογραφική” χαρακτήρισε την τροπολογία από το ΚΚΕ η Δ. Μανωλάκου.

Απαντώντας στην αντιπολίτευση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Σ. Λιβανός χαρακτήρισε “καλή ιδέα” την αλλαγή της τροπολογίας και προσέθεσε “είναι προς την καλή κατεύθυνση αυτή η διάταξη”. Κλείνοντας επεσήμανε πως “είναι απαράδεκτο από αξιωματική αντιπολίτευση να μπαίνουν θέματα εθνικής ασφάλειας και με τέτοιο ιταμό ύφος”.

 “Κανένα ζήτημα δεν υπάρχει. Ορθά νομοθετεί η κυβέρνηση και προχωράμε σε αυτό που πρέπει να κάνουμε” επεσήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, απαντώντας στην αντιπολίτευση για τις αλλαγές στα προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ. Μιλώντας στην Ολομέλεια απευθύνθηκε προς το ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε πως “θα περίμενα να κάνετε συζήτηση για την ουσία”. Για να προσθέσει πως με τη νέα ρύθμιση “εμείς λέμε πτυχίο ή δεκαετής επαγγελματική εμπειρία” και να επισημάνει πως “εσείς λέτε πως άνθρωποι με μεγάλη επαγγελματική εμπειρία μπορεί να είναι λιγότεροι ικανοί από κάποιον που μπορεί να έχει ένα πτυχίο από οπουδήποτε". 

Γεραπετρίτης: Δεν υπάρχει αναδρομικότητα

Τον λόγο πήρε στην Ολομέλεια ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, ο οποίος απάντησε και στα πυρά που δέχθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση. Απαντώντας στα όσα είχε πει νωρίτερα ο Δ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως “εκφράσεις όπως “μην τολμήσετε” είναι προσβολή της Δημοκρατίας”. Για να επισημάνει πως “Δημοκρατία σημαίνει να σέβεστε τους κανόνες που έφεραν αυτό το ισοζύγιο πολιτικών δυνάμεων στη Βουλή”.

Όσον αφορά στην ΕΥΠ ο Γ. Γεραπετρίτης τόνισε πως “αναζητήστε ένα κοινοβούλιο παγκοσμίως όπου η αντιπολίτευση να μέμφεται τη συμπολίτευση για θέματα που αφορούν αντίστοιχη εθνική υπηρεσία”. Για το θέμα της ΕΥΠ υπήρξαν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και διαμαρτυρίες από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ομιλία του υπουργού.

Ο Γ. Γεραπετρίτης συνέχισε λέγοντας “δεν υπάρχει αναδρομικότητα. Ορίζονται τα προσόντα σήμερα και για το μέλλον” , ενώ ανέφερε πως “ούτε ο προηγούμενος διοικητής είχε τα προσόντα. Δεν είχε αναγνωρισμένο πτυχίο και αυτό δεν προσεβλήθη ποτέ από την αντιπολίτευση. Ο κανόνας κοινοβουλευτικής ηθικής επιβάλλει να υπάρχει συνεννόηση σε θέματα εθνικής ασφάλειας” . Παράλληλα είπε πως “καμία αλλαγή δεν υπάρχει στα προσόντα” και προσέθεσε “μεγαλύτερος σεβασμός στη Δημοκρατία και στα ζητήματα εθνικής ασφάλειας”.

Αποχώρησαν από τη συνεδρίαση το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κυβερνητικές τροπολογίες και ειδικότερα αυτή που αφορά στο διοικητή της ΕΥΠ.

Μετά την τοποθέτηση του υπουργού το Κίνημα Αλλαγής, αλλά και το ΚΚΕ αποχώρησαν από τη Βουλή διαμαρτυρόμενα για τη διαδικασία και την τροπολογία. 

* Δείτε την τροπολογία στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v