Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το «καλάθι» του Κυριάκου στη ΔΕΘ

Ποια μηνύματα θα εκπέμψει ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη. Οι βασικοί άξονες του κυβερνητικού σχεδίου. Ο νέος πλούτος, η φορολογία και οι προσκλήσεις σε ξένους και Ελληνες επενδυτές.

Το «καλάθι» του Κυριάκου στη ΔΕΘ

Σε ρυθμούς ΔΕΘ αρχίζει να κινείται η κυβέρνηση, καθώς για το επόμενο Σαββατοκύριακο έχει προγραμματιστεί η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, η πρώτη με την ιδιότητα του πρωθυπουργού, στα εγκαίνια της Έκθεσης στη συμπρωτεύουσα.

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με το επιτελείο του, αναμένεται να ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη χωρίς τη συνήθη -σε τέτοιες περιπτώσεις- άκρατη παροχολογία στις αποσκευές του, κινούμενος με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούσε και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Υποσχόμαστε μόνο ό,τι μπορούμε να υλοποιήσουμε», είναι το μότο του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο προαναγγέλλει πως ο πρωθυπουργός θα επικεντρωθεί στο όραμά του και το αναπτυξιακό σχέδιο που έχει για τη χώρα για τα επόμενα χρόνια.

Εκπέμποντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας για την εποχή μετά την κρίση, ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τον οδικό χάρτη για τον τρόπο παραγωγής νέου πλούτου και ενίσχυσης των μεσαίων και των μικρών εισοδημάτων, με έμφαση στην επιστροφή στην ανάπτυξη, την προσέλκυση επενδύσεων, τις νέες θέσεις εργασίας και την μείωση της φορολογίας.

Στόχος της τριήμερης παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, είναι -σύμφωνα με στενό συνομιλητή του- να πείσει εντός και εκτός συνόρων ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα «με αυτοπεποίθηση που δεν απέχει από τις σημαντικές ευρωπαϊκές συζητήσεις και μπορεί να γίνει η ευχάριστη αναπτυξιακή έκπληξη των επόμενων ετών».

Ο κ. Μητσοτάκης, από το βήμα του Βελλιδείου, θα πραγματοποιήσει και έναν συνοπτικό απολογισμό του μέχρι τώρα κυβερνητικού έργου, με έμφαση στα πρώτα νομοσχέδια που ήρθαν και ψηφίστηκαν στη Βουλή, ενώ ξεχωριστή αναφορά θα κάνει στον μειωμένο ΕΝΦΙΑ που αναρτήθηκε ήδη στο TAXIS και αποτελεί υλοποίηση σχετικής προεκλογικής δέσμευσης της ΝΔ.

Φορολογία επιχειρήσεων

Όσον αφορά τους άλλους φόρους, θα κινηθεί σε όσα εξήγγειλε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων, την διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα, τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% για τα έσοδα του 2019 και από τα 24% στο 20% για τα έσοδα του 2020, τη χαμηλότερη φορολογία για τα μερίσματα από το 10% στο 5%, καθώς και την αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και του φόρου υπεραξίας για τρία χρόνια.

«Δεν έχω πρόθεση να αφήσω να πάει χαμένος ούτε ένας μήνας, ούτε μια εβδομάδα, ούτε μια μέρα από τον πολύτιμο χρόνο τον οποίο έχουμε για να δίνουμε λύση στα προβλήματα των επιχειρήσεων, στα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών», τόνισε σε σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη ο κ. Μητσοτάκης που θα ανακοινώσει παράλληλα την μονιμότητα του επιδόματος στήριξης των οικονομικά αδύναμων συνταξιούχων. Όπως λένε στην κυβέρνηση, «δεν θα είναι πλέον ένα προεκλογικό χαρτζιλίκι, όπως ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα αποκτήσει μόνιμο και δίκαιο χαρακτήρα». Επίσης, θα επαναλάβει εμφατικά τη στήριξη των νέων οικογενειών, ως μέτρο αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος και την προστασία της πρώτης κατοικίας. 

Ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη αναμένεται να τονίσει εκ νέου την ανάγκη η χώρα να μπει «σε ένα καινούργιο κύκλο, δημιουργίας πλούτου προς όφελος όλων των Ελλήνων πολιτών και όχι μόνο κάποιων. Διότι», όπως εξηγεί, «η δίκαιη κατανομή του πλούτου που θα δημιουργήσουμε μέσα από τις πολιτικές μας, αποτελεί μια πολύ σημαντική πρόκληση για αυτήν την κυβέρνηση».

Απευθυνόμενος δε εμμέσως σε αγορές και ξένους επενδυτές, μέσω των εξαγγελιών του, θα τους προσκαλέσει να επιλέξουν τη χώρα μας και να εμπιστευτούν την νέα κυβέρνηση, η οποία θα κάνει ό,τι μπορεί για να τους διευκολύνει. Ταυτόχρονα θα απευθύνει νέο κάλεσμα στους Έλληνες επιχειρηματίες να επαναπατρίσουν τα χρήματά τους για επενδύσεις στη χώρα μας. Έτσι μόνο, υποστηρίζει, θα μεγαλώσει συνολικά η πίτα της οικονομίας, θα στηριχθεί ο δημόσιος κορβανάς και θα υπάρξουν έσοδα για να στηριχθεί περαιτέρω το κοινωνικό κράτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v