Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πράσινο παρελθόν «στοιχειώνει» το Κίνημα Αλλαγής

Οι ισορροπίες στο εσωκομματικό πεδίο στο δρόμο προς το συνέδριο. Τα πρόσωπα, οι θέσεις και οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας. Ποια εκτιμάται ότι θα είναι τα crash test για την πορεία του κόμματος. Οι κινήσεις της Φ. Γεννηματά.

Το πράσινο παρελθόν «στοιχειώνει» το Κίνημα Αλλαγής

Να μην εγκλωβιστεί σε ένα κύκλο εσωστρέφειας καλείται το Κίνημα Αλλαγής, με τις πιέσεις να συνεχίζονται από τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ για το μεσαίο χώρο. Την ίδια στιγμή δεν είναι λίγα τα στελέχη που κοιτούν προς το "πράσινο" παρελθόν, με την ηγεσία να ξεκαθαρίζει, πάντως, πως δεν υπάρχουν περιθώρια πολιτικής επιστροφής.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για το “στίγμα” του ΚΙΝΑΛ, καθώς ανοίγει η πολιτική συζήτηση για μία σειρά... καυτών θεμάτων. Η ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου, αλλά και το πρόσωπο που θα προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αποτελέσουν crash test για την κατεύθυνση που θα πορευτεί το κόμμα.

Στο τέλος του μήνα θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή και θα ακολουθήσει η Πολιτική Συνδιάσκεψη για τη σοσιαλδημοκρατία το Νοέμβριο (πιθανότατα στις 24). Τα "φώτα" θα πέσουν πάντως στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που θα πραγματοποιηθεί εντός του έτους, με πιθανότερο ενδεχόμενο αυτό να γίνει το Δεκέμβριο.

«Καλή η νοσταλγία, αλλά με νοσταλγία δεν πάμε μπροστά" είναι το μήνυμα της Φώφης Γεννηματά, επαναλαμβάνοντας ότι η συνέχιση της πορείας που έχει χαραχθεί αποτελεί «πολιτικό μονόδρομο». Παράλληλα στελέχη που συμφωνούν με αυτή την άποψη θυμίζουν τις χαμηλές "πτήσεις" του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2015, ενώ υπάρχει και το θέμα των οικονομικών του κόμματος που δεν επιτρέπει επιστροφή στο παρελθόν.

Στον πολιτικό στίβο η μεγαλύτερη πρόκληση για το Κίνημα Αλλαγής σχετίζεται με τον εκλογικό νόμο. Το πρόσφατο μήνυμα του Πρωθυπουργού για διπλές κάλπες -που πρακτικά θα “κάψουν” την απλή αναλογική- φαίνεται πως αλλάζει τα δεδομένα. Η Φώφη Γεννηματά απάντησε άμεσα, καλώντας την κυβέρνηση να μην κάνει παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο. Ωστόσο φαίνεται πως η Νέα Δημοκρατία θα πορευτεί με τη δική της πρόταση, που θα διαφέρει από αυτή του Κινήματος Αλλαγής σε σημαντικά θέματα (όπως για παράδειγμα το μπόνους στο πρώτο κόμμα).

"Δεν θα μπούμε σε καμία συζήτηση, η οποία στρεβλώνει τη βούληση του ελληνικού λαού" επισημαίνει ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑλ Παύλος Χρηστίδης. Περιγράφοντας την πρόταση που θα καταθέσει το κόμμα σημειώνει πως "πρέπει να υπάρχει κυβερνησιμότητα" αλλά "δεν μπορούμε να να ξαναέχουμε μπόνους 50 εδρών, ανεξαρτήτως ποσοστού του πρώτου κόμματος".

Όσον αφορά στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας το Κίνημα Αλλαγής έχει ξεκαθαρίσει πως ο υποψήφιος πρέπει να είναι από το χώρο της κεντροαριστεράς και να έχει προοδευτικό πρόσημο. Επομένως σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει σε μια "γαλάζια" επιλογή, το ΚΙΝΑΛ δεν θα δώσει θετική ψήφο.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει να συνεχίσει να δίνει μία "διμέτωπη" μάχη. Το ένα "μέτωπο" είναι απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, που με όπλο το ποσοστό των πρόσφατων εκλογών θέλει να κατακτήσει συνολικά το χώρο της κεντροαριστεράς. Το άλλο μέτωπο είναι απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, που "φλερτάρει" με ένα κομμάτι κεντρώων ψηφοφόρων (οι οποίοι τον Ιούλιο είχαν μείνει πιστοί στο Κίνημα Αλλαγής). Πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει μάλιστα πως κυβερνητικές πρωτοβουλίες- όπως το θέμα του ασύλου- βρίσκουν απήχηση στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ.

Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά θα συνεχίσει τα στοχευμένα πυρά τόσο προς την κυβέρνηση, όσο και προς το ΣΥΡΙΖΑ για μία ευρεία γκάμα θεμάτων, με αιχμή του δόρατος της οικονομίας. Η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, ενώ τονίζεται η ανάγκη για ευρύτερες συναινέσεις σε θέματα όπως το Υπερταμείο.

Παράλληλα το Κίνημα Αλλαγής περνά στην αντεπίθεση για τη Novartis, με τη Φώφη Γεννηματά να κάνει χθες μια σκληρή δήλωση. “Απαιτούμε να λάμψει όλη η αλήθεια για τη σκευωρία της Novartis και να λογοδοτήσουν όσοι εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν αυτό το σκοτεινό σχέδιο σε βάρος πολιτικών προσώπων και δικών μας στελεχών. Το αίτημα άρσης της βουλευτικής ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου -χωρίς νέα στοιχεία- αποτελεί μία ακόμη σπασμωδική αντίδραση ενός υπόγειου αντι-δημοκρατικού συστήματος εξουσίας” σημείωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Τέλος να σημειωθεί πως το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί η προσπάθεια ανανέωσης του κόμματος, με νέα πρόσωπα να μπαίνουν στην πρώτη γραμμή. Μεταξύ αυτών είναι και ο Κυριάκος Κυριάκος στο τομέα επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v