Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκινά η διαδικασία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Την Παρασκευή η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής. Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το χρονοδιάγραμμα.

Ξεκινά η διαδικασία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Σε ένα μήνα είναι ο αρχικός στόχος να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με την αντιπολίτευση να ζητά περισσότερο χρόνο. Η πρώτη συνεδρίαση θα γίνει την Παρασκευή, οπότε και θα εκλεγεί το διακομματικό προεδρείο (πρακτική που ακολουθείται σε όλες τις αναθεωρήσεις).

Με αφορμή τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης για τα χρονικά περιθώρια των συνεδριάσεων, ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε πως «ακολουθούμε την πεπατημένη». Προσέθεσε δε πως στην αναθεώρηση είναι 49 άρθρα από τα οποία τα 10 αφορούν καταργήσεις μεταβατικών διατάξεων του Συντάγματος του 1975. «Κρίθηκε ότι ένας μήνας μπορεί να φτάσει, αλλά μπορεί να ζητήσει η Επιτροπή να πάρει μία παράταση», σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος επεσήμανε πως χρειάζεται ο χρόνος να φτάσει τους δύο μήνες και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τη χρονική διαδικασία που έχει προταθεί. «Δεν ξέρω αν αυτό έχει σχέση με τακτικισμούς της κυβέρνησης σε σχέση με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας» σημείωσε και προσέθεσε πως «η εκλογή με 151 βουλευτές, χωρίς να μεσολαβούν εκλογές, είναι καίρια αντιθεσμική πολιτική συμπεριφορά, που οδηγεί σε μία κατάσταση νομική στο εσωτερικό του Συντάγματος που δημιουργεί εύλογες ανησυχίες».

Από το Κίνημα Αλλαγής ο Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε πως ο ένας μήνας δεν θα είναι αρκετός, προτείνοντας η επιτροπή να συνεδριάζει για ένα δίμηνο. Υπέρ του διμήνου τάχθηκε από το ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, λέγοντας «αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, να αφήσουμε έξω από μικροκομματικά παιχνίδια την εκλογή ΠτΔ» και επίσης πρότεινε να δοθεί μία παράταση για να «τελειώνουν τα προσκόμματα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v