Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα επόμενα βήματα του υπουργείου Εργασίας στο ασφαλιστικό

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο Γιάννης Βρούτσης στη Βουλή για τις εκκρεμείς συντάξεις. Το χρονοδιάγραμμα των νέων αλλαγών.

Τα επόμενα βήματα του υπουργείου Εργασίας στο ασφαλιστικό

Για 470.000 συνολικά εκκρεμότητες των ταμείων- συντάξεις και εφάπαξ- μίλησε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, εξαπολύοντας βέλη στο ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση του προσωπικού στον ΕΦΚΑ.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για μία σειρά θεμάτων, όπως για παράδειγμα η ψηφιακή σύνταξη.

Όσον αφορά στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ταχύτητα έκδοση των συντάξεων, ο υπουργός σημείωσε πως στον ΕΦΚΑ δημιουργήθηκε ομάδα εργασίας και αυξήθηκαν κατά 86 οι υπάλληλοι που ασχολούνται με το θέμα. Επίσης στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο υπάρχει διάταξη που σταματάει η κινητικότητα στο υπουργείο Εργασίας για ένα ακόμα χρόνο για να μην μπορεί κανείς υπάλληλος φύγει από ΕΦΚΑ. Στόχος είναι να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη των τμημάτων απονομής συντάξεων.

Παράλληλα ο Γιάννης Βρούτσης εξαπέλυσε πυρά στο ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε συμφωνήσει με τους θεσμούς τη μείωση του προσωπικού του ΕΦΚΑ από τις 8.634 που ήταν στο τέλος του 2016 σε 6.000 το 2020. Για το θέμα των καθυστερήσεων στις συντάξεις αλλά και τα προβλήματα των χαμηλοσυνταξιούχων είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Β. Κεγκέρογλου.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των επόμενων παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό ο Γιάννης Βρούτσης είπε:

-Θα πληρωθούν αυτό το μήνα 65.850 συντάξεις χηρείας και θα αποδοθεί η αύξηση (θέμα που συζητήθηκε και στη χθεσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο υπουργείο Εργασίας).

-Προχωρά το μέτρο της ψηφιακής σύνταξης. Μέχρι 1η Ιουνίου 2020 το 34,37% των συντάξεων θα είναι ψηφιακές και στόχος είναι τον Ιούνιο του 2021 το ποσοστό αυτό να αγγίξει το 90%

-Η συνολική αντιμετώπιση των ασφαλιστικών θεμάτων θα γίνει μόλις βγουν οι αποφάσεις του ΣτΕ. "Δεν θα κάνουμε πρόχειρες ρυθμίσεις ράβε- ξήλωνε" επεσήμανε ο υπουργός και προσέθεσε "όταν βγουν οι αποφάσεις του Στε θα τις μελετήσουμε και θα τοποθετηθούμε".

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v