Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Ε. Στυλιανίδης πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος

Πρεμιέρα σήμερα της Επιτροπής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Εκλέχτηκε το προεδρείο. Τα φώτα πέφτουν στη διάταξη για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Ε. Στυλιανίδης πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος

Στο μικροσκόπιο της επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος μπαίνουν 49 άρθρα, τα οποία είχαν προκριθεί από την προηγούμενη Βουλή (καθώς είχαν συγκεντρώσει πάνω από 151 θετικές ψήφους).

Ωστόσο 10 άρθρα αφορούν κατάργηση μεταβατικών διατάξεων του Συντάγματος, επομένως το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε 39 συνολικά διατάξεις.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την εκλογή του νέου προεδρείου της Επιτροπής, που είναι διακομματικό.

Πρόεδρος εκλέχθηκε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης από τη Νέα Δημοκρατία (με 40 ναι και 2 λευκά), αντιπρόεδρος η Έφη Αχτσιόγλου από τον ΣΥΡΙΖΑ (με 34 θετικές ψήφους, 2 λευκά και 6 άκυρα) και γραμματέας ο Γιώργος Καμίνης από το Κίνημα Αλλαγής (με 40 θετικές ψήφους και 2 λευκά).

Να σημειωθεί πως όσα άρθρα στην προηγούμενη Βουλή είχαν πάρει πάνω από 180 θετικές ψήφους, μπορούν να αναθεωρηθούν με 151 «ναι». Ωστόσο όσα άρθρα είχαν πάρει από 151 έως 179 θετικές ψήφους, χρειάζονται τουλάχιστον 180 «ναι».

Τα φώτα πέφτουν στην αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, θέμα που αναμένεται να πυροδοτήσει πολιτικές αντιπαραθέσεις. Το συγκεκριμένο άρθρο στην προηγούμενη Βουλή είχε περάσει με περισσότερες από 180 ψήφους και τώρα μπορεί να αναθεωρηθεί από 151 βουλευτές. Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι ένα θέμα που έχει ενδιαφέρον, καθώς θα φανεί και το κατά πόσο μπορούν να επιτευχθούν ευρύτερες συναινέσεις.

Μιλώντας στην επιτροπή, ο Ευρ. Στυλιανίδης τόνισε πως «το στοίχημα είναι να εκπέμψει ένα ισχυρό μήνυμα για τη νέα νοοτροπία του πολιτικού κόσμου» και μίλησε για ένα κλίμα συνεργασίας και θεσμικής συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

Τα 49 άρθρα θα δομηθούν σε 10 κεφάλαια και οι συνεδριάσεις θα γίνονται την Τετάρτη και την Πέμπτη. Στόχος είναι να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα του ενός μηνός, ωστόσο ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση.

Με βάση τον σχεδιασμό που παρουσίασε ο πρόεδρος της επιτροπής Ευρ. Στυλιανίδης:

- Στην πρώτη ενότητα είναι τα άρθρα που αφορούν στις σχέσεις με την Εκκλησία αλλά και κάποια άρθρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα
- Στη δεύτερη ενότητα είναι τα άρθρα για τα κοινωνικά δικαιώματα
- Στην τρίτη ενότητα περιλαμβάνονται άρθρα θεσμικού χαρακτήρα
- Στην τέταρτη ενότητα είναι μεταξύ άλλων το άρθρο που σχετίζεται με δημοψήφισμα μετά από λαϊκή πρωτοβουλία
- Στην πέμπτη ενότητα είναι μία ευρεία γκάμα διατάξεων που σχετίζονται και με θεσμικά θέματα.
- Στην έκτη ενότητα είναι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και η βουλευτική ασυλία
- Στην έβδομη ενότητα είναι άρθρα που σχετίζονται με την περιφερειακή οργάνωση του κράτους (θα υπάρχει συζήτηση και για το εκλογικό σύστημα των ΟΤΑ)
- Στην όγδοη ενότητα θα συζητηθεί η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
- Στην ένατη ενότητα περιλαμβάνεται το δικαίωμα των κοινοβουλευτικών μειοψηφιών να ζητούν εξεταστικές επιτροπές κ.α.
- Στη δέκατη ενότητα θα συζητηθεί η κατάργηση των μεταβατικών διατάξεων.

«Το πλαίσιο του ενός μηνός είναι ασφυκτικό» σημείωσε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ωστόσο είπε πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα δεχθεί αρχικά την πρόταση, εφόσον συμφωνηθεί να δοθεί περισσότερος χρόνος αν χρειαστεί. Παράλληλα αναφέρθηκε και στη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας πως «εμείς δεν έχουμε διαφοροποιήσει τη θέση μας, όπως έχουν κάνει άλλα κόμματα όπως η Νέα Δημοκρατία». Να σημειωθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει τη Δευτέρα επισήμως ρύθμιση για τους απόδημους, με τον Γ. Κατρούγκαλο να λέει πως πρέπει να υπάρξει συναίνεση όλων των κομμάτων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v