Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στη Βουλή για Forthnet και Μαρινάκη

Πώς απαντά η κυβέρνηση στην επερώτηση 44 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο εξαγοράς της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας από τον Β. Μαρινάκη. Πυρά του ΣΥΡΙΖΑ για την ενδεχόμενη συμφωνία και αίτημα να κινηθεί η ΕΡΤ.

Κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στη Βουλή για Forthnet και Μαρινάκη

Πολιτική αντιπαράθεση προκαλεί στη Βουλή το “μέλλον” της Forthnet, με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να ... κοντράρονται για σχεδόν τέσσερις ώρες στην Ολομέλεια. Είχε προηγηθεί η κατάθεση επίκαιρης ερώτησης 44 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ “σχετικά με την εξαγορά της εταιρείας Forthnet από την εταιρεία Alter Εgo και τη συγκέντρωση του ελέγχου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης”.

Μιλώντας στη Βουλή ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Στέλιος Πέτσας ανέφερε πως “πάγια θέση της κυβέρνησης είναι να μην εμπλέκεται στις εμπορικές συναλλαγές του ιδιωτικού τομέα” και προσέθεσε πως “ο ρόλος της πολιτείας είναι η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και η τήρηση της νομιμότητας”. Συνέχισε λέγοντας “αν και όταν συναφθεί οιαδήποτε τέτοιου είδους συμφωνία, προφανώς θα τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της από τις αρμόδιες αρχές. Θα εξετάσουν τα έγγραφα που θα τεθούν υπόψη τους, θα κρίνουν τη νομιμότητα της συναλλαγής και θα εκδώσουν το πόρισμα τους”. Για να προσθέσει πως μέχρι σήμερα δεν έχει αποσταλεί κάποιο επίσημο έγγραφο στις αρμόδιες αρχές.

Απευθυνόμενος στην πλευρά της αντιπολίτευσης ο Στ. Πέτσας σημείωσε “μην ζητάτε παρεμβάσεις που δεν νοούνται σε ευνομούμενα κράτη”. Όσον αφορά στη δημόσια τηλεόραση υπογράμμισε πως “δεν είναι μηχανισμός μικροκομματικής προπαγάνδας και εξαγοράς ψήφων” και εξαπέλυσε βέλη στην προηγούμενη κυβέρνηση πως “στην προσπάθεια εξαγοράς ψήφων χρησιμοποιήθηκαν και τηλεοπτικά δικαιώματα”.

Συνέχισε λέγοντας προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ “υποσχεθήκατε 63 εκατομμύρια για τους αγώνες, ποσό πέρα από κάθε λογική για τα δεδομένα της τηλεοπτικής αγοράς”. Επεσήμανε δε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η εξοικονόμηση των χρημάτων των φορολογουμένων, που επιτεύχθηκε με την επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων. Στη δευτερολογία του αναφέρθηκε εκ νέου στο θέμα, λέγοντας πως δεν θα δοθούν τα λεφτά των φορολογουμένων για να κάνουν κόμματα μικροπολιτική (χρησιμοποιώντας μάλιστα και τη φράση... ο σοσιαλισμός τελειώνει με τα λεφτά των άλλων).

Όσον αφορά στο πρακτορείο Άργος θύμισε πως οι διαδικασίες είχαν ολοκληρωθεί νωρίτερα και μίλησε για υποκρισία από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα αναφέρθηκε και σε ευρύτερα οικονομικά θέματα, λέγοντας πως “μαξιλάρι” έχει δημιουργηθεί από τον ελληνικό λαό και κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση πως πήρε πολλαπλάσια μέτρα λιτότητας από αυτά που προέβλεπε το μνημόνιο.

“Μας καλείται να πάρουμε θέση για ένα θέμα που άπτεται των αρμοδιοτήτων δύο ανεξάρτητων αρχών, πριν αυτές αποφανθούν” επεσήμανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης και προσέθεσε “σεβόμαστε τους θεσμούς και δεν θα μπούμε στα χωράφια καμίας ανεξάρτητης αρχή”.

Απαντώντας στα βέλη του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως “δεν είναι στο DNA μας η χειραγώγηση των ανεξάρτητων αρχών. Η εποχή των κυβερνητικών παρεμβάσεων τελείωσε στις 7 Ιουλίου”.

Στη δευτερολογία οι αναφορές του υφυπουργού στις αλλαγές που έγιναν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού προκάλεσαν αντιδράσεις από την πλευρά των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης (άλλωστε για το θέμα της Β. Θάνου είχε ξεσπάσει σφοδρή σύγκρουση το καλοκαίρι). Κλείνοντας χαρακτήρισε “υποκριτικό” το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κάνοντας αναφορά σε μία σειρά παρεμβάσεων που είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση (μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις που είχε επιχειρηθεί να περάσουν για τις άδειες).

Η συζήτηση στην Βουλή ξεκίνησε με “πυρά” του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβερνητική πλευρά, με τους ομιλητές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εστιάζουν στην ανάγκη ελέγχου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Κατά την τοποθέτηση του ο Νίκος Παππάς σημείωσε : “προχωρήστε σε επιθετική εξαγορά της Nova – Forthnet μέσω της ΕΡΤ” και προσέθεσε “η ΕΡΤ έχει 200 εκατομμύρια αποθεματικό, γιατί να λιμνάζουν;” Συνέχισε την κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας “στις κρίσιμες στιγμές βάζετε το μεγάλο γίγαντα που λέγεται δημόσια τηλεόραση να κοιμάται”.

Μιλώντας στη Βουλή ο Νίκος Παππάς επεσήμανε “υπάρχει το ενδεχόμενο αν ολοκληρωθεί η διαδικασία, μία ποδοσφαιρική ομάδα να ελέγχει τα ταμεία των άλλων. Του Παναθηναϊκού το ταμείο να το ελέγχει ο Ολυμπιακός, της ΑΕΚ το ταμείο να το ελέγχει ο Ολυμπιακός κ.ά.”. Και έθεσε το ερώτημα “θα ζητήσετε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να παρέμβει ή θα μας κάνετε να πιστέψουμε ότι ο αποκεφαλισμός (σημείωση: αναφερόταν στις πρόσφατες αλλαγές στη διοίκηση) έχει να κάνει και με αυτή την υπόθεση. Θα φανεί σε λίγες ημέρες”.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα που “μιλούν για κούρεμα των δανείων 85% της Forthnet, από τις τράπεζες που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί από τα χρήματα των φορολογουμένων”. Για να προσθέσει “μήπως οι φήμες περί χρησιμοποίησης μέρους του αποθεματικού για τις τράπεζες έχει να κάνει με αλυσιδωτές επιλογές τέτοιου τύπου;”

Κατά την ομιλία του o Νίκος Παππάς αναφέρθηκε στην Ιταλία και είπε προς την κυβερνητική πτέρυγα πως “ο Μπερλουσκονισμός είναι ένα φαινόμενο που κάποιοι άργησαν να το πάρουν χαμπάρι”. Επεσήμανε δε πως “κάντε τα κουμάντα σας γιατί κάνετε λάθος αν νομίσετε πως αν στρέψετε αλλού το βλέμμα οι εξελίξεις θα σταματήσουν να συμβαίνουν”.

Για “έναρξη μιας περιόδου θεσμικής παρακμής” και “ελέγχου μέσων ενημέρωσης” μίλησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Απευθυνόμενος προς την κυβερνητική πλευρά επεσήμανε πως “είμαστε απαισιόδοξοι για το πως θα κινηθείτε αλλά τουλάχιστον τηρήστε τα προσχήματα. Κάνετε μια ερώτηση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού”.

Μιλώντας στη Βουλή αναφέρθηκε σε ένα “συγκεκριμένο σχέδιο εξόντωσης κάθε διαφορετικής φωνής”, ενώ μεταξύ άλλων μίλησε για “επιχείρηση εξόντωσης της εφημερίδας Documento”. Παράλληλα επεσήμανε πως “μπορεί τελικά να μην είναι η κυβέρνηση εκείνη που σχεδιάζει και οι επιχειρηματίες που εκτελούν, αλλά οι επιχειρηματίες που σχεδιάζουν και η κυβέρνηση που εκτελεί αυτό το σχέδιο”

Στη δευτερολογία του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μίλησε για “απόλυτη υποταγή της κυβέρνησης σε συγκεκριμένο επιχειρηματικό συμφέρον” , ενώ έκανε λόγο για “αμήχανες τοποθετήσεις”.

Ακολούθησε τοποθέτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου που έθεσε το ερώτημα προς την κυβερνητική πλευρά “ πως είναι ανεξάρτητες οι αρχές όταν διορίζονται;”. Συνέχισε ασκώντας κριτική στο ότι ελάχιστοι “γαλάζιοι” βουλευτές ήταν στην αίθουσα, ενώ σχολίασε και το ότι υπουργοί δεν ήταν παρόντες. Μιλώντας στην Ολομέλεια έκανε αναφορές σε επιχειρηματίες αλλά και εκδότες, ενώ είπε πως υπάρχουν πολιτικοί που για ένα καλό δημοσίευμα “κάνουν τεμενάδες”.

Από το Κίνημα Αλλαγής ο Βασίλης Κεγκέρογλου σημείωσε πως το θέμα δεν είναι η εξαγορά από την Alter Ego αλλά και η διασφάλιση της προοπτικής της Forthnet, μία εταιρείας που είχε ένα πρωτοποριακό ξεκίνημα. Εξαπέλυσε πυρά στο ΣΥΡΙΖΑ πως τώρα θυμήθηκε το θέμα ως αντιπολίτευση, ενώ σημείωσε πως η θέση του ΚΙΝΑΛ είναι να εφαρμοστούν κατά γράμμα όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Παράλληλα άσκησε κριτική και στην κυβέρνηση πως είναι ανέτοιμη σε μια σειρά θεμάτων και αναφέρθηκε σε ευρύτερα οικονομικά και πολιτικά ζητήματα.

Από το ΚΚΕ ο Μανώλης Συντυχάκης σημείωσε “υπάρχει τεράστια υποκρισία τόσο από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας που κάνει αυτά για τα οποία κατήγγειλε το ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από το ΣΥΡΙΖΑ που καταγγέλλει αυτά που έκανε”. Και είπε προς τα δύο κόμματα “έχετε στοιχηθεί πίσω από διαφορετικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Μην κρύβεστε πίσω από το δάχτυλο σας”.

Τέλος από το ΜΕΡΑ25 ο Κλέων Γρηγοριάδης αναφέρθηκε σε “παράξενα πράγματα”, λέγοντας πως πως αν τελικά συμβεί αυτή η εξαγορά ο Β. Μαρινάκης θα έχει τον έλεγχο των χρηματοροών για άλλες ΠΑΕ που είναι αντίπαλες της δικής του ΠΑΕ, θα ελέγχει μία ευρεία γκάμα μέσων αλλά και το πρακτορείο διανομής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v