Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας προς κυβέρνηση: Είστε και ρεβανσιστές και δειλοί ταυτόχρονα

Με δύο έγγραφα του FBI ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «απάντησε» σε ΝΔ-ΚΙΝΑΛ. Καυτηρίασε την επιλογή Μητσοτάκη να παραπεμφθεί μόνο ο Δ. Παπαγγελόπουλος, καθώς και τα κενά κυβερνητικά έδρανα στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής.

Τσίπρας προς κυβέρνηση: Είστε και ρεβανσιστές και δειλοί ταυτόχρονα

Δύο από τα πολυσυζητημένα έγγραφα που απέστειλε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές με στοιχεία από την έρευνα του FBI για την υπόθεση Novartis, κατέθεσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, στη συζήτηση για την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε Προανακριτική Επιτροπή.

Δεδομένου ότι ΝΔ-ΚΙΝΑΛ παρέπεμψαν τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης σε Προανακριτική επιτροπή της Βουλής με την κατηγορία της «πολιτικής σκευωρίας» για να εμπλακούν πολιτικά πρόσωπα στο σκάνδαλο Novartis», ο κ. Τσίπρας συνόδευσε την κατάθεση των εγγράφων με το ειρωνικό ερώτημα: «είχε τέτοια ικανότητα ο Παπαγγελόπουλος να στήσει σκευωρία και εις βάρος του FBI; Μα ποιός είναι!».

Το πρώτο έγγραφο εξηγεί τον λόγο για τον οποίο η εισαγγελέας Διαφθοράς έστειλε στην Βουλή τον φάκελο με επτά πολιτικά πρόσωπα, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα.

Στη δεύτερη σελίδα του εγγράφου (του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ) αναφέρεται: «Το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας μπορεί να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες αυτού του εγγράφου για την εφαρμογή του νόμου και αποδεικτικούς λόγους που αφορούν μόνο τα ακόλουθα φυσικά πρόσωπα: Ανδρέας Λοβέρδο, Μάριος Σαλμάς, Άδωνις Γεωργιάδης, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Αντώνιος Σαμαράς, Ιωάννης Στουρνάρας, Δημήτρης Αβραμόπουλος».

Υπενθυμίζεται πως όταν η δικαστική έρευνα «πέσει» πάνω σε όνομα πολιτικού, ο αρμόδιος εισαγγελέας είναι υποχρεωμένος «να κατεβάσει το μολύβι» και να αποστείλει αμέσως («αμελλητί») τον φάκελο στη Βουλή, προκειμένου να αποφασίσει εάν πρέπει να παραπεμφθεί σε Προανακριτική Επιτροπή.

Στο δεύτερο έγγραφο, που κατέθεσε στα πρακτικά ο κ. Τσίπρας, υπάρχει η ειδική αναφορά του FBI στον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, για τον οποίον η εισαγγελέας έχει ασκήσει ποινική δίωξη για δωροδοκία: «Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο Υπουργός Υγείας πληρώνονταν για την εγγραφή (εισαγωγή) νέων προϊόντων στην αγορά και την προστασία έναντι ελάττωσης τιμών», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Σημειώνεται ότι η Βουλή προς ημερών ήρε την βουλευτική ασυλία του κ. Λοβέρδου, ο οποίος, στη συνέχεια, κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης της εισαγγελέως κ. Τουλουπάκη από την υπόθεση.

«Είστε και ρεβανσιστές και δειλοί»

Τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, χαρακτήρισαν την παραπομπή του δεύτερου σε Προανακριτική επιτροπή της Βουλής ως μεγάλη ευκαιρία «να ξαναθυμηθούν οι πολίτες και να μάθουν όσοι δεν γνωρίζουν ποιά είναι η ουσία του σκανδάλου Novartis».

Πέραν τούτου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για «δειλία εις διπλούν» επειδή:

* Πρώτον, δεν παρέπεμψε και τον ίδιον στην Προανακριτική («μόνος του έκανε την δήθεν σκευωρία που λέτε ο Παπαγγελόπουλος χωρίς να γνωρίζω τίποτα εγώ ως πρωθυπουργός;»). Για να προσθέσει: «το πρόβλημά σας δεν είναι ο Παπαγγελόπουλος, αλλά εγώ».

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν άλλωστε ότι ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να παραπέμψει (και) τον κ. Τσίπρα για να μην ξυπνήσει μνήμες από το περίφημο “βρώμικο ‘89” με κατηγορούμενο τον Ανδρέα Παπανδρέου.

* Δεύτερον, η χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής έγινε με κενά όλα τα κυβερνητικά έδρανα, καθώς το Μαξίμου εκτίμησε ότι με αυτή την κίνηση αποσυνδέεται η κυβέρνηση από την κοινοβουλευτική διαδικασία (σ.σ. στην ψηφοφορία, πάντως, συμμετείχαν κανονικά οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός).

Είναι ενδεικτικό το σχόλιο που έκανε αργά τη νύχτα ο κ.Τσίπρας μέσω των social media:«Τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και η κυβερνητική πλειοψηφία, το ελάχιστο το οποίο θα όφειλαν να κάνουν απόψε θα ήταν να σταθούν στο ύψος των πολιτικών και κοινοβουλευτικών περιστάσεων. Να βρίσκονται σήμερα εδώ, στη Βουλή και να λάβουν το λόγο. Να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη και να εξηγήσουν, να μιλήσουν και να πουν τα επιχειρήματά τους. Αλλά αποφάσισαν να φύγουν από την αίθουσα, να το βάλουν στα πόδια. Γιατί όπως αποδεικνύεται είναι και ρεβανσιστές, αλλά και δειλοί ταυτόχρονα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v