Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλή: Που εστιάζονται οι διαφωνίες στη Συνταγματική Αναθεώρηση

Δεν φαίνεται να βρίσκονται σημεία επαφής για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που προβλέπει προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο 86 (κατάργηση των προνομιακών ρυθμίσεων περί ποινικής ευθύνης υπουργών) ώστε να έχει αναδρομική ισχύ η διάταξη. Διαφωνεί η ΝΔ.

Βουλή: Που εστιάζονται οι διαφωνίες στη Συνταγματική Αναθεώρηση

Δύο σημεία επαφής αλλά και ένα θέμα διαφωνίας μεταξύ των κομμάτων καταγράφηκε στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Κλίμα συναίνεσης διαμορφώθηκε για δύο άρθρα. Πρόκειται για το άρθρο 62 και το περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας, και το άρθρο 86 παρ. 3, για τη κατάργηση των προνομιακών ρυθμίσεων περί ποινικής ευθύνης υπουργών.

Να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένες διατάξεις είχαν “περάσει” από την προηγούμενη Βουλή με πολύ μεγάλη πλειοψηφία (συγκεκριμένα με 237 και 253 ψήφους αντίστοιχα). Επομένως χρειάζονται μόνο 151 “ναι” στην ψηφοφορία που θα γίνει στην Ολομέλεια.

Ωστόσο δεν φαίνεται να βρίσκονται σημεία επαφής για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ , που προβλέπει προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο 86 ώστε να έχει αναδρομική ισχύ η διάταξη. Η Νέα Δημοκρατία δεν συμφωνεί, ενώ να σημειωθεί πως για την αλλαγής της συγκεκριμένης διάταξης χρειάζονται 180 “ναι” τουλάχιστον (καθώς στην προηγούμενη Βουλή είχε συγκεντρώσει 179 θετικές ψήφους).

Πάντως τα “καυτά” θέματα της Συνταγματικής Αναθεώρησης θα συζητηθούν τις επόμενες εβδομάδες, με τις συνεδριάσεις να παίρνουν παράταση μέχρι τις 11 Νοεμβρίου (εκτός αν υπάρξει και νέα παράταση).

Το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας θα συζητηθεί στον όγδοο κύκλο (αυτή τη στιγμή συζητείται ο πέμπτος κύκλος). Για το τέλος των συνεδριάσεων έχει μετατεθεί η συζήτηση του άρθρου 54, καθώς αναμένονται και οι εξελίξεις όσον αφορά στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού (η διακομματική επιτροπή συνεδριάζει εκ νέου την εβδομάδα).

Τέλος να σημειωθεί πως η επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ...ανεβάζει ταχύτητες την ερχόμενη εβδομάδα, όπου αναμένεται να γίνουν συνολικά τρεις συνεδριάσεις (Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v