Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η λίστα μαρτύρων στο επίκεντρο της προανακριτικής για Παπαγγελόπουλο

Στη Βουλή ο Δ. Τσοβόλας, για να ζητήσει κατ' αντιπαράσταση εξέταση Δ. Παπαγγελόπουλου και Αν. Σαμάρα. Το απόγευμα οι προτάσεις των κομμάτων για τα πρόσωπα που πρέπει να κληθούν στην Επιτροπή. Τι ζητά ο Δ. Παπαγγελόπουλος (upd).

Η λίστα μαρτύρων στο επίκεντρο της προανακριτικής για Παπαγγελόπουλο

Στα «βαθιά νερά» μπαίνει σήμερα η συζήτηση της προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην αναπληρωτή υγείας Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Η επιτροπή συνεδριάζει το απόγευμα για να αποφασίσει τα πρόσωπα που θα κληθούν και ο κατάλογος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλος.

Στη Βουλή έφτασε ο Δ. Τσοβόλας, για να υποβάλει αίτημα για κατ' αντιπαράσταση εξέταση με Δ. Παπαγγελόπουλου και Αν. Σαμάρα. Επίσης θα υποβάλει αίτημα προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Ιωάννη Μπούγα, για να διαβιβαστούν στην Επιτροπή οι δικογραφίες που σχετίζονται με την υπόθεση.

Στην κατάλογο των μαρτύρων είναι πολύ πιθανό να συμπεριληφθούν η Ξένη Δημητρίου, η Μαρία Παπασπύρου και η Γεωργία Τσατάνη. Επίσης η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να ζητήσει κλήση σε κατάθεση των πρώην υπουργών Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και Μιχάλη Καλογήρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει να κληθούν και όλοι οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου Novartis, με πρώτο τον Κωνσταντίνο Φρουζή. Επίσης θα προτείνει -σύμφωνα με πληροφορίες- τους Ν. Μανιαδάκη, Ν. Μανιά αλλά και τους δημοσιογράφους που ασχολήθηκαν με το θέμα, κάνοντας αναφορά και στο ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης. Παράλληλα αναμένεται να ζητήσει να κληθούν τα 10 πολιτικά πρόσωπα-πρωταγωνιστές της υπόθεσης.

Να σημειωθεί πως η έρευνα της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης αφορά στα εξής αδικήματα:

-Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών

-Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος

-Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος

-Ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση

Συνολικά τα κόμματα έχουν παραλάβει 3.500 σελίδες, με βάση τις οποίες θα τοποθετηθούν. Αρχικός στόχος είναι η επιτροπή να ολοκληρώσει το έργο της μέσα σε δύο μήνες, ωστόσο λόγω της πληθώρας των μαρτύρων εκτιμάται πως θα δοθεί παράταση.

Τι ζητά ο Δ. Παπαγγελόπουλος 

Υπόμνημα με τα αιτήματα του Δ. Παπαγγελόπουλου κατέθεσε στη Βουλή ο συνήγορος του Δ. Τσοβόλας.

Στο έγγραφο αίτημα του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης γίνεται λόγος για “εκδικητική πολιτική δίωξη” ενώ υπάρχουν επτά αιτήματα συσχέτισης με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί (όλης της δικογραφίας της Novartis και κατά το μέρος που έχει αρχειοθετηθεί και κατά το μέρος που εκκρεμεί).

Παράλληλα αναφέρεται «ιδίως να συσχετιστεί στην δικογραφία η διάταξη των Εισαγγελέων κατά της διαφθοράς με την οποία τέθηκε στο αρχείο υπόθεση της Novartis για τον κύριο Σαμαρά". Ειδική αναφορά γίνεται και στο ντοκιμαντέρ της Ελβετικής τηλεόρασης.

Μεταξύ άλλων ο Δ. Παπαγγελόπουλος στο κείμενο εξαπολύει πυρά σε μέλη της επιτροπής για συνεντεύξεις τους (αναφέρει τους Γ. Μπούγα, Κ. Κυρανάκη και Θ. Πλεύρη) . Και σημειώνει πως «δεν θέλω να υποχρεωθώ να ασκήσω τα νόμιμα δικαιώματα μου μεταξύ των οποίων και η αίτηση εξαίρεσης κατά μελών της επιτροπής τα οποία θα συνεχίσουν αυτή την ηθικά απαράδεκτη και παράνομη τακτική».

Παράλληλα τονίζει πως «για πολλούς μήνες έχω στοχοποιηθεί όπως ανέφερα και στην ομιλία μου στη Βουλή από κάποιους που με παρακρατικές και μαφιόζικες μεθόδους και χρησιμοποιώντας ελάχιστα ευτυχώς εβδομαδιαία έντυπα, προσπαθούν να προκαλέσουν νέες έρευνες σε βάρος μου, που πολλές φορές τις προαναγγέλλουν , για να επιτύχουν τους άνομους σκοπούς τους, επειδή γνωρίζω ότι η πολιτική δίωξη σε βάρος μου γιατί δήθεν σκευωρία της NOVARTIS θα αποδειχθεί μεγάλο φιάσκο”.

Ενταση στη συνεδρίαση

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σε υψηλούς τόνους. Σύμφωνα με πληροφορίες την εξαίρεση των Δημήτρη Τζανακοπουλου και Παύλου Πολακη από μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, προκειμένου να κληθούν ως μάρτυρες, προτείνει η Νέα Δημοκρατία. Με το θέμα αυτό φαίνεται πως συμφωνεί και το Κίνημα Αλλαγής.

Ωστόσο η πρόταση αυτή- σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- προκαλεί την έντονη αντίδραση από το ΣΥΡΙΖΑ, με τη συζήτηση να διεξάγεται αυτή τη στιγμή σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.

Οι πρώτοι μάρτυρες στην προανακριτική

Στους πρώτους μάρτυρες που θα κληθούν στην προανακριτική επιτροπή καταλήγουν τα κόμματα. Σύμφωνα με πληροφορίες η αρχή θα γίνει με τους κ. Φρουζή και κ. Μανιαδάκη και το πιθανότερο είναι πως την ερχόμενη Τρίτη θα βρεθεί στην επιτροπή ο κ. Φρουζής.

Πάντως η συζήτηση μεταξύ των εκπροσώπων κομμάτων συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους. Η αρχή έγινε όταν ο Β. Κεγκέρογλου ζήτησε την εξαίρεση των Δ. Τζανακόπουλου και Π. Πολάκη, για να απαντήσει σε υψηλούς τόνους ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας λέγοντας πως “μόνο σηκωτό θα με πάρετε”. Για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα έκανε λόγο από την αξιωματική αντιπολίτευση ο Γ. Ραγκούσης, ενώ από τη Νέα Δημοκρατία ο Κ. Καραγκούνης είπε σύμφωνα με πληροφορίες “εμείς τους δίνουμε βήμα να φωτίσουν την υπόθεση”΄

 

Η επιστολή Παπαγγελόπουλου 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v