Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον «πάγο» ο ΦΠΑ για όλα τα ακίνητα με άδεια από το 2006

Αναστολή για τρία χρόνια ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης. Στόχος η αναθέρμανση της κτηματαγοράς και η βελτίωση της αξίας των ενυπόθηκων δανείων στους τραπεζικούς ισολογισμούς. Αισιοδοξία για μείωση στόχου πλεονασμάτων.

Στον «πάγο» ο ΦΠΑ για όλα τα ακίνητα με άδεια από το 2006

Καταλύτη για την αγορά ακινήτων αποτελεί η απόφαση της κυβέρνησης να «παγώσει» για τρία χρόνια τον ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων για όλα τα ακίνητα των οποίων η άδεια έχει εκδοθεί από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά. Το μέτρο ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του, στον Economist.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αναστολή για 3 χρόνια του ΦΠΑ σε όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από 1.1.2006. Οι πληροφορίες όλο το προηγούμενο διάστημα αφορούσαν σε αναστολή ΦΠΑ για νεόδμητα ακίνητα με άδειες οι οποίες θα είχαν εκδοθεί από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά ή για ακίνητα των οποίων οι άδειες είχαν εκδοθεί μέσα στο 2019 χωρίς όμως να έχει ξεκινήσει η κατασκευή τους. Το σχέδιο αυτό, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κόλπους των κατασκευαστών.

Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης όμως φέρνουν «χαμόγελα» στην κτηματαγορά καθώς πρακτικά το μέτρο καταλαμβάνει όλα τα απούλητα μέχρι σήμερα νεόδμητα ακίνητα τα οποία ακριβώς εξαιτίας του ΦΠΑ 24% είχαν μείνει στο «ράφι». Υπολογίζεται ότι σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται περισσότερα από 100.000 ακίνητα.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές , «η κίνηση αυτή θα οδηγήσει άμεσα στην αναθέρμανση της παγωμένης (στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας) αγοράς ακινήτων, που μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις, να αυξήσει την απασχόληση και να ενισχύσει το εισόδημα δεκάδων επαγγελμάτων που σχετίζονται με την οικοδομή». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «η κίνηση αυτή βελτιώνει θεαματικά τους ισολογισμούς των τραπεζών καθώς αυξάνει την αξία των ενυπόθηκων δανείων στα βιβλία τους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη χορήγηση ρευστότητας από την πλευρά των τραπεζών στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Στην ομιλία του στον Economist ο Πρωθυπουργός εξέφρασε και την «ισχυρή βεβαιότητά του» ότι θα μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 3,5% του ΑΕΠ, που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας, από το 2021.

Αυστηρό μήνυμα στις τράπεζες

Μιλώντας για ένα υγιές τραπεζικό σύστημα που αποτελεί προϋπόθεση για μία υγιή οικονομία ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τις τράπεζες να αξιοποιήσουν τη βοήθεια του σχεδίου Ηρακλής το οποίο, όπως είπε, θα συμβάλει στην ταχεία και με χαμηλό κόστος μείωση των κόκκινων δανείων.

Έστειλε όμως και το μήνυμα πως θα πρέπει να υπάρξει και υγιής συμπεριφορά των τραπεζών στους πελάτες που τις στηρίζουν. Όπως είπε, αύριο θα συναντηθεί με τις ηγεσίες των πιστωτικών ιδρυμάτων για να αντιμετωπιστούν κάποιες άδικες χρεώσεις που ανακοινώθηκαν.

«Η Ελλάδα σήμερα δεν βρίσκεται μόνο σε τροχιά πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής προόδου. Αλλά και θεσμικής ενδυνάμωσης. Η νέα κυβέρνηση εμπιστεύεται τη Δημοκρατία, τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη. Δεν βλέπει εχθρούς, αλλά αντιπάλους. Και αυτοί είναι μόνο τα προβλήματα. Δεν αντιπολιτευόμαστε... την αντιπολίτευση. Αφήνουμε σε εκείνην αυτόν το ρόλο. Και προχωράμε μπροστά, ενώνοντας τους Έλληνες. Όλους τους Έλληνες, εντός και εκτός συνόρων» είπε ο κ. Μητσοτάκης προτάσσοντας την ανάγκη να υπάρχει όραμα, ρεαλισμός, σχέδιο και αποτέλεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v