Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απορρίπτει τα επιχειρήματα Τσίπρα για την Προανακριτική ο Κ. Τασούλας

Δεν παραβιάσθηκε η απόφαση της Ολομέλειας από την απόφαση της Επιτροπής περί εξαίρεσης των μελών, κρίνει ο Πρόεδρος της Βουλής. Η επιτροπή «είναι ένας πολυπρόσωπος εισαγγελέας, που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση».

Απορρίπτει τα επιχειρήματα Τσίπρα για την Προανακριτική ο Κ. Τασούλας

Στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ -για το θέμα που έχει προκύψει για τη σύνθεση της προανακριτικής επιτροπής- απάντησε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας. Σημειώνεται πως η απόφαση της πλειοψηφίας της προανακριτικής επιτροπής να εξαιρέσει τους Δ. Τζανακόπουλο και Π. Πολάκη έχει προκαλέσει την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δεν μου είναι κατανοητό κατά τι παραβιάσθηκε η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής από την απόφαση της Επιτροπής περί εξαίρεσης των μελών της», σημειώνει χαρακτηριστικά. Ειδικότερα τονίζει πως η Ολομέλεια αποφασίζει για τη συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής αλλά όχι για τη σύνθεσή της. Προσθέτοντας πως η επιτροπή εξαιρώντας δύο μέλη αποφάσισε επί της νομιμότητας της σύνθεσης και όχι για τη συγκρότηση.

Στην επιστολή ο Κώστας Τασούλας αναφέρει πως «η Επιτροπή αυτή αν και αποτελείται από βουλευτές δεν λειτουργεί ως πολιτικό σώμα αλλά ως δικαστική, δηλαδή λειτουργεί ανεξάρτητα. Είναι ένας πολυπρόσωπος εισαγγελέας που διενεργεί προακαταρκτική εξέταση».

Είχε προηγηθεί την Τετάρτη επιστολή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον Κ. Τασούλα, στην οποία αναφέρεται πως «η απόφαση που έλαβε η επιτροπή για την "εξαίρεση" μελών της είναι ευθέως παράνομη και διασαλεύει την κοινοβουλευτική τάξη, καθότι παραβιάζει απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής». Και τονίζεται πως «ανήκει εκ του Κανονισμού στην ευθύνη σας να διασφαλίζετε την τήρηση και εφαρμογή των αποφάσεων της Βουλής και να μεριμνάτε ώστε οι επιτροπές που συγκροτεί η Βουλή να μην ενεργούν καθ’ υπέρβαση της εξουσίας που η Βουλή τούς απονέμει».

Απαντώντας ο Πρόεδρος της Βουλής επισημαίνει πως «με καλείτε, τέλος, βάσει του άρθρου 11 του Κανονισμού της Βουλής να φροντίσω για την κοινοβουλευτική τάξη στο ίδιο ζήτημα. Σας διαβεβαιώ πως μόνο αυτό με συνέχει στον όλο χειρισμό αυτής της όντως δύσκολης υπόθεσης, η οποία και θα πρέπει να εξελιχθεί με τη συμπαράσταση όλων μας, με βάση τις νόμιμες διαδικασίες και την ευταξία, που σε καμία περίπτωση δεν δικαιούμαστε να αφήσουμε ανυπεράσπιστες και προς τούτο προσβλέπω και στη δική σας συμβολή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v