Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Να γιατί η «υπόθεση Νovartis»… παραγράφεται

Προς τελική απόρριψη η πρόταση Τσίπρα να υπάρξει στο νέο Σύνταγμα ερμηνευτική δήλωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ «σηκώνει» την καταγγελία Εισαγγελέων ότι ο Μ.Σαλμάς παρενέβη στο έργο τους.

ΣΥΡΙΖΑ: Να γιατί η «υπόθεση Νovartis»… παραγράφεται

Στο συμπέρασμα ότι το κυβερνών κόμμα της ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ σπεύδουν να κατοχυρώσουν Συνταγματικά τη μη δίωξη πολιτικών προσώπων στην περίπτωση που βρεθούν ένοχοι για δωροδοκία στην υπόθεση Νovartis, καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό απορρέει, όπως λένε στελέχη του, από την άρνησή τους να «περάσει» στο νέο Σύνταγμα ερμηνευτική δήλωση που να ορίζει ότι το αδίκημα της δωροδοκίας δεν γίνεται «στο πλαίσιο των υπουργικών καθηκόντων», αλλά «επ' ευκαιρία των υπουργικών καθηκόντων». Και, άρα, όχι μόνο δεν παραγράφεται, αλλά η μη παραγραφή θα έχει αναδρομική ισχύ – δηλαδή για αδικήματα που σημειώθηκαν πριν από την ψήφιση του νέου Συντάγματος. Και για την υπόθεση Novartis, επομένως.

«Χωρίς αυτή την ερμηνευτική διάταξη η υπόθεση Novartis μπαίνει οριστικά στο αρχείο, όπως και κάθε ανάλογο σκάνδαλο που ενδέχεται να αποκαλυφθεί μελλοντικά», επισημαίνουν.

«Ταύτιση... και στη λέξη από ΝΔ-ΚΙΝΑΛ»

Το στοιχείο που αναδεικνύουν αρμόδιες πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι μόνο η απόρριψη, από ΝΔ-ΚΙΝΑΛ, της σχετικής πρότασης που κατέθεσε επισήμως ο Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή με επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος Ευρυπίδη Στυλιανίδη.

«Αυτό το περιμέναμε, δυστυχώς», λένε και προσθέτουν: «Μας εξέπληξε το μένος με το οποίο επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα ο Ανδρέας Λοβέρδος (σ.σ. εναντίον του εκκρεμεί δίκη για εμπλοκή του στην εν λόγω υπόθεση) αλλά και η πλήρης σύμπτωση απόψεων των εκπροσώπων των δύο κομμάτων για την απόρριψη της πρότασης». Κι αυτό διότι τόσο ο κ. Λοβέρδος εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ όσο και ο Κωνσταντίνος Τζαβάρας εκ μέρους της ΝΔ χαρακτήρισαν «ψευδοερμηνευτική» την ερμηνευτική δήλωση που πρότεινε ο κ. Τσίπρας να ενταχθεί στο νέο Σύνταγμα.

Σε ανάρτησή του στο Διαδίκτυο δε, ο κ. Λοβέρδος αποκαλεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «αμετανόητο μπαχαλάκια» επειδή η επιστολή που απέστειλε με την πρότασή του «έχει σκοπό να τινάξει τη διαδικασία στον αέρα» (σ.σ. της Συνταγματικής Αναθεώρησης).

Σημειώνεται ότι την εν λόγω ερμηνευτική δήλωση την είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και στην προηγούμενη Βουλή, την Προαναθεωρητική, όπου πλειοψηφούσε ως κυβερνών κόμμα. Στην σχετική ψηφοφορία όμως η πρόταση έλαβε 179 ψήφους, δηλαδή μία λιγότερη από τις 180 που απαιτούνταν προκειμένου σ΄ αυτή τη Βουλή, την Αναθεωρητική, να χρειάζεται μόνο 151 «ναι» για να περάσει. Όπως εξελίχθηκαν τα... εκλογικά πράγματα πάντως, ο αριθμός 151 δεν θα ήταν εφικτός στην παρούσα Βουλή, με δεδομένο το «όχι» της νέας πλειοψηφίας.

«Ούτε καν την πολιτική ευθύνη;»

Μία επιπλέον διάσταση στην υπόθεση δίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Συνταγματικής Επιτροπής, Γιάννης Ραγκούσης. Αφήνοντας στην άκρη -μέχρι δικαστικής ...νεωτέρας- το ποινικό μέρος της υπόθεσης, δεδομένου ότι επίκειται η δίκη του κ. Λοβέρδου ενώ αναμένεται να αποφανθεί η Εισαγγελέας Διαφθοράς για τους Δημήτρη Αβραμόπουλο και Άδωνι Γεωργιάδη, ο κ. Ραγκούσης ανέδειξε την μη ανάληψη πολιτικής ευθύνης από τους υπουργούς Υγείας, επί των ημερών των οποίων ξετυλίχθηκε «το σκάνδαλο Novartis σε επίπεδο γιατρών», όπως διευκρινίζουν σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.

Σε αντίστιξη, ο βουλευτής, υπενθυμίζει την ανάληψη πολιτικής ευθύνης από τον Ανδρέα Παπανδρέου για την υπόθεση Κοσκωτά ή από τον Κώστα Καραμανλή για την υπόθεση Βατοπεδίου ή από τον Αλέξη Τσίπρα για την τραγωδία στο Μάτι.

«Για το σκάνδαλο Novartis, κανείς από τους πρώην υπουργούς Υγείας δεν παραδέχεται ότι γινόταν ‘κάτω από τη μύτη τους’ χωρίς να πάρουν μυρωδιά; Κανείς δεν νοιώθει την ανάγκη να αναλάβει έστω την πολιτική ευθύνη;», σημειώνει.

Να παραιτηθεί ο Μ. Σαλμάς

Και μέσα σε όλα αυτά, «έσκασε» χθες η καταγγελία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για παρέμβαση του βουλευτή της ΝΔ Μάριου Σαλμά στο έργο της Δικαιοσύνης.

Η κίνηση του βουλευτή στηλιτεύθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση που δεν πείσθηκε από τις εξηγήσεις του ότι τηλεφώνησε στον Εισαγγελέα «με την ιδιότητα του διάδικου και όχι του πολιτικού» για να ζητήσει την επίσπευση εκκρεμούς δικαστικής απόφασης που τον αφορά. «Εάν ήθελε να κινηθεί ως διάδικος έπρεπε να ζητήσει από τον δικηγόρο του να επικοινωνήσει με τον Εισαγγελέα. Το έκανε ο ίδιος για να ‘υπενθυμίσει΄ ότι εκτός από διάδικος είναι και κυβερνητικός βουλευτής», επισημαίνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε ήδη τον πρωθυπουργό «να ζητήσει την παραίτηση του βουλευτή του», ενώ δεν σκοπεύει να θεωρήσει το θέμα «λήξαν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v