Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γεννηματά για δίωξη Λοβέρδου: Τα όργανα του παραδικαστικού μένουν πιστά στο σχέδιο

Πυρά της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής για την υπόθεση Novartis. Μίλησε για την ανάγκη «ανοιχτών πανεπιστημίων», προσθέτοντας παράλληλα πως «δεν θα επιτρέψουμε τον πόλεμο με τις μολότοφ».

Γεννηματά για δίωξη Λοβέρδου: Τα όργανα του παραδικαστικού μένουν πιστά στο σχέδιο

Για ένα «πολυπλόκαμο παραδικαστικό κύκλωμα» έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, επισημαίνοντας πως «τα πειθήνια όργανά του παραμένουν πιστά στο σχέδιο και προσπαθούν έστω και στο τέλος να νομιμοποιήσουν αστήριχτες ενέργειες». Aναφορικά με το θέμα του Ανδρέα Λοβέρδου επεσήμανε πως «η ποινική δίωξη είναι το τελευταίο δείγμα γραφής ενός συστήματος που αποδομείται».

«Δεν υπάρχει Έλληνας που να μην προβληματίζεται πως μία μόλις ημέρα μετά το αίτημα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την αφαίρεση του φακέλου από την Εισαγγελέα Διαφθοράς, η τελευταία έσπευσε να παραγγείλει τη δίωξη.

Είναι πια φανερό ότι προσέθεσε κυνικά και απροκάλυπτα ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ της σκευωρίας», ανέφερε η Φ. Γεννηματά. Για να προσθέσει, «άλλωστε, παρά τα εμπόδια και τα προσκόμματα που προσπάθησε ο ΣΥΡΙΖΑ να βάλει αρχικά και τη στροφή του τώρα κατά 180 μοίρες, η Προανακριτική Επιτροπή ξεκίνησε από χθες την ουσιαστική της λειτουργία».

Στη συνέχεια η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε στη διάταξη που αφορά στα τραπεζικά στελέχη και η οποία περιλαμβάνεται στον ποινικό κώδικα που ψηφίζεται σήμερα. Χαρακτηριστικά επεσήμανε, «θεωρούμε κι εμείς αναγκαίο να διαφυλαχθούν τα στελέχη των τραπεζών από το φαινόμενο του εισαγγελικού πληθωρισμού που φτάνει και στα όρια του ακτιβισμού, της σύγκρουσης συμφερόντων, πολιτικών σκοπιμοτήτων και του κίτρινου τύπου. Αλλιώς πώς θα είναι δυνατό να λειτουργήσουν τα πιστωτικά ιδρύματα με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα; Πώς θα μπορέσει ένα στέλεχος να υπογράψει μια αναδιάρθρωση ή μια χορήγηση δανείου, με τη δαμόκλειο σπάθη της απιστίας πάνω από το κεφάλι του;».

Προσέθεσε όμως, «υπάρχει απόσταση ανάμεσα στα άκρα», για να πει πως «η προτεινόμενη από την κυβέρνηση διάταξη ενέχει σοβαρά ζητήματα νομικά -ίσως και συνταγματικά-, καθώς εισάγει ειδικές εξαιρέσεις, χωρίς επαρκή αιτιολογία».

Μιλώντας στην Ολομέλεια αναφέρθηκε στην πρόταση του ΚΙΝΑΛ «που καταφέρνει να συγκεράσει τόσο τη δικαιοπολιτική ανάγκη ρύθμισης όσο και την ασφάλεια δικαίου. Με αφετηρία τον εποπτικό ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος, προτείνουμε αυτή να βεβαιώνει ότι έχει προκληθεί ζημία στην περιουσία του τραπεζικού ιδρύματος, κατά παράβαση του καθήκοντος επιμέλειας».

Όσον αφορά στα Πανεπιστήμια, η Φώφη Γεννηματά επεσήμανε πως «ναι, είμαστε απέναντι στα φαινόμενα βίας και ανομίας, που ταλανίζουν την Ανώτατη Εκπαίδευση. Ναι, δεν πρέπει να επιτρέψουμε τον “πόλεμο” με τις μολότοφ, που στο παρελθόν στοίχισε αθώες ανθρώπινες ζωές». Αναφέρθηκε στην πρόταση που είχε καταθέσει το ΚΙΝΑΛ και επεσήμανε πως «ορθά παρενέβη η αστυνομία για το οπλοστάσιο στην ΑΣΟΕΕ» αλλά μίλησε για «αδικαιολόγητη βία» την προηγούμενη Δευτέρα στην ΑΣΟΕΕ.

Συνέχισε λέγοντας πως «η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να μας πείσουν ότι είμαστε εγκλωβισμένοι σ’ ένα διαρκές δίλημμα», επισημαίνοντας «μας λένε: Είτε θα αποδεχθούμε την ανομία και θα παραδεχθούμε ότι παραδίδουμε τα Πανεπιστήμια στην τυφλή βία όπως επί ΣΥΡΙΖΑ, είτε θα επιστρέψουμε στις παλιές δεξιές συνταγές, του αυταρχισμού, που επαναφέρει ως κύρια επιδίωξή της η Νέα Δημοκρατία. Όχι και στις δύο επιλογές. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, ενόψει των εκδηλώσεων της επετείου του Πολυτεχνείου, χρειάζεται ευθύνη, ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση».

Για το προσφυγικό/μεταναστευτικό σημείωσε πως η κυβέρνηση «εμμένει στις ίδιες πολιτικές με τον κ. Τσίπρα. Πολιτικές που έχουν ήδη αποτύχει, και η έλλειψη σχεδίου για τη διαχείριση της πραγματικότητας δημιουργεί συνθήκες έκτακτης ανάγκης». Για να προσθέσει πως «δεν αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα όσο τα “κλειδιά” της λύσης του παραμένουν στα χέρια του κ. Ερντογάν, που συνεχώς εκβιάζει. Τα προβλήματα εντείνονται και δημιουργείται το έδαφος για καλλιέργεια ακραίων συμπεριφορών και ενδυνάμωση της ακροδεξιάς. Κρούουμε και πάλι την καμπάνα του κινδύνου, επιμένουμε στις προτάσεις που έχουμε παρουσιάσει και περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, στην ερώτηση που έχουμε καταθέσει».


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v