Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Δεν μετέφερα βαλίτσες» υποστήριξε ο Κων. Φρουζής

Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Novartis φέρεται να έχει πει πως δεν συνάντησε ποτέ «πριβέ» τον Αν. Σαμαρά και πως δεν μετέφερε ποτέ βαλίτσα. Παράλληλα πληροφορίες σημειώνουν πως αναφέρθηκε σε πολιτικά πρόσωπα, λέγοντας πως τους συνάντησε κάποιες φορές σε εκδηλώσεις και όχι κατ' ιδίαν.

«Δεν μετέφερα βαλίτσες» υποστήριξε ο Κων. Φρουζής

Στην άτυπη συνάντηση που είχε με την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη αλλά και το αν είχε συναντήσεις με πολιτικά πρόσωπα αναφέρεται -σύμφωνα με πληροφορίες- ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Novartis Κώστα Φρουζής. Πρόκειται για τη δεύτερη ακρόασή του στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, που έχει συσταθεί για τον Δ. Παπαγγελόπουλο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φέρεται να έχει πει πως δεν συνάντησε ποτέ «πριβέ» τον Αντ. Σαμαρά και πως δεν μετέφερε ποτέ βαλίτσα. Παράλληλα πληροφορίες σημειώνουν πως αναφέρθηκε σε πολιτικά πρόσωπα, λέγοντας πως τους συνάντησε κάποιες φορές σε εκδηλώσεις (π.χ. του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων) και πάντα παρουσία μελών του ΣΦΕΕ και όχι κατ' ιδίαν.

Επίσης φέρεται να έχει κάνει αναφορά σε συναντήσεις που είχε και με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πριν το 2015 -ως πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων-, με αφορμή και το τότε νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική δαπάνη. Σε άλλο σημείο της εισήγησής του, πληροφορίες αναφέρουν πως είπε ότι δεν υπήρξε ταχεία αποπληρωμή οφειλών της Novartis.

Ο Κ. Φρουζής, με αφορμή όσα έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα, επεσήμανε πως από τον ίδιο δεν έγιναν διαρροές. Επίσης φέρεται να έχει πει πως δεν έχει κληθεί να καταθέσει ποτέ.

Για το αν έχει κληθεί στη δικαιοσύνη ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Novartis, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν πως στον πρωταγωνιστή του σκανδάλου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη τον Φεβρουάριο του 2018, με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και δέσμευση λογαριασμών στην Ελβετία.

Κατά την ακρόαση ο Σπύρος Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ) ρώτησε τον μάρτυρα για ποιο λόγο δεν κατήγγειλε την άτυπη συνάντηση με την Ελ. Τουλουπάκη με τον κ. Φρουζή να απαντά- σύμφωνα με πληροφορίες πως δεν ήθελε να αντιπαρατεθεί με το κράτος.

Παράλληλα ο Κ. Φρουζής είπε πως δεν ήταν υπεύθυνος για κανένα φάρμακο. Σε ερώτηση αν επί ΣΥΡΙΖΑ έπεσε η φαρμακευτική δαπάνη φέρεται να είπε πως αυξήθηκε η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.

Επίσης, ο Σπ. Λάππας κάλεσε τον μάρτυρα να απαντήσει εάν η Ελ. Τουλουπάκη του ανέφερε ονόματα συγκεκριμένων πολιτικών με τον δεύτερο να δίνει – πάντα σύμφωνα με πληροφορίες- αρνητική απάντηση.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ επισημάνθηκε ότι έχουν ήδη ασκηθεί τρεις διώξεις στον κ. Φρουζή, του έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από την χώρα και του έχουν δεσμευτεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κ. Φρουζής είχε και έναν διάλογο με τον Βασίλη Κεγκέρογλου για την Αικατερίνη Κελέση (που είναι στους προστατευόμενους μάρτυρες). Όπως είπε έχει κάτι στο μυαλό του, επισημαίνοντας πως ...πιθανολογεί πάνω από τη βάση πως ήταν συνεργάτιδα του.

Παράλληλα ρωτήθηκε αν είχε οργανώσει δείπνο με τον Κ. Μητσοτάκη για να απαντήσει θετικά (σύμφωνα με πάντα με πληροφορίες), λέγοντας πως αυτό είχε συμβεί το 2015. Μάλιστα φέρεται να είπε πως στο παρελθόν ο πατέρας του ήταν γενικός γραμματέας εμπορίου όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν υπουργός,

Επίσης στο ερώτημα αν υπήρχε πρόγραμμα προώθησης για δημοσιογράφους απάντησε πως υπήρχε ένα μικρό κονδύλι για εκπαιδευτικούς λόγους.

Πληροφορίες αναφέρουν πως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε το ότι είχε χυθεί ο καφές από το φλιτζάνι, λέγοντας προς τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Novartis : λεφτά θα πάρετε... σας πιάνει η τροπολογία; (που ψηφίστηκε χθες και θέτει αναδρομικά χρονικό όριο 18 μηνών στις δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων μετά από εντολή της αρχής για το ξέπλυμα).

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Γρεμίστηκε το αφήγημα ΝΔ-ΚΙΝΑΛ

“Ο Φρουζής γκρέμισε το αφήγημα ΝΔ- ΚΙΝΑΛ περί σκευωρίας στο σκάνδαλο Novartis” σημειώνουν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τη συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής. Συγκεκριμένα τονίζουν πως “η σημερινή κατάθεση Φρουζή και η παραδοχή των ψευδών του καταρρίπτει οριστικά τους ισχυρισμούς ΝΔ - ΚΙΝΑΛ περί "σκευωρίας" στο σκάνδαλο Novartis, όσο και αν τα δύο κόμματα λειτουργούν ως συνήγοροί του επειδή όλοι μαζί έχουν δικαστικές εκκρεμότητες”. 

Κοινοβουλευτικές πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν πως “μετά από επίμονες ερωτήσεις βουλευτών στην προανακριτική:

- Ο κ Φρουζής αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι ποτέ δεν του έγινε αναφορά σε ονόματα πολιτικών από την κ. Τουλουπάκη, ούτε για τυχόν ευθύνες καθενός από αυτούς.

-Ο κ. Φρουζής πήρε πίσω όλα όσα κατέθεσε προχθές με υπαινιγμούς για τους εισαγγελείς διαφθοράς, καταθέτοντας ότι δεν διαπίστωσε καμία παράτυπη ή παράνομη συμπεριφορά από μεριάς τους.

- Ο κ. Φρουζής αποκάλυψε ότι δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με πιέσεις Παπαγγελόπουλου σε εισαγγελικούς λειτουργούς.

-Τέλος, ο κ. Φρουζής ανακάλεσε επίσης όσα ανέφερε προχθές, ότι δήθεν δεν κλήθηκε ποτέ από εισαγγελικούς λειτουργούς, αφού ομολόγησε πως τελικά κλήθηκε τουλάχιστον δύο φορές να δώσει εξηγήσεις μαζί με τους πληρεξούσιους δικηγόρους του”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v