Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έρχονται τρία οικονομικά νομοσχέδια μέσα στο Δεκέμβριο

Από τις αρχές Δεκεμβρίου, το δρόμο για τη Βουλή παίρνουν το φορολογικό νομοσχέδιο, το σχέδιο Ηρακλής για τις τράπεζες αλλά και αυτό για τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ.

Έρχονται τρία οικονομικά νομοσχέδια μέσα στο Δεκέμβριο

Με μία τριπλή νομοθετική παρέμβαση η κυβέρνηση “στρέφει” τα φώτα στην οικονομία. Από τις αρχές Δεκεμβρίου και μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων το δρόμο για τη Βουλή θα πάρουν :

*Το φορολογικό νομοσχέδιο, που έχει ήδη δοθεί σε δημόσια διαβούλευση. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει νέα κλίμακα για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με μειωμένους φορολογικούς συντελεστές, αλλαγές στις ηλεκτρονικές δαπάνες και μέτρα για τη στήριξη της οικοδομής.

*Το νομοσχέδιο για τις τράπεζες, που θα περιλαμβάνει το σχέδιο “Ηρακλής”. Στόχος είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

*Το νομοσχέδιο για ΔΕΗ- ΔΕΠΑ- ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει ήδη περάσει από το υπουργικό συμβούλιο και έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τον “μετασχηματισμό” της ΔΕΠΑ , αλλαγές στον τρόπο προμηθειών και στη λειτουργία της ΔΕΗ κ.α.

Η επόμενη εβδομάδα θα είναι “αφιερωμένη” στη Συνταγματική Αναθεώρηση, με τη συζήτηση να ξεκινά τη Δευτέρα 18 του μήνα και να ολοκληρώνεται στις 25 του μήνα, με ψηφοφορία επί των άρθρων. Σημειώνεται πως όσα άρθρα στην προηγούμενη Βουλή είχαν συγκεντρώσει πάνω από 180 ψήφους τώρα αναθεωρούνται εφόσον συγκεντρωθούν από 151 έως 179 “ναι”.

Σε περίπτωση που στην προηγούμενη Βουλή είχαν συγκεντρώσει από 151 έως 179 θετικές ψήφους, τώρα οι αλλαγές περνάνε αν συγκεντρωθούν άνω των 180 ψήφων. Τα “φώτα” πέφτουν στην αλλαγή του άρθρου για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (όπου αρκούν 151 "ναι") αλλά και στο άρθρο 56 που αφορά ζητήματα του εκλογικού νόμου και το οποίο συνδέεται άμεσα με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v