Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλή: Οκτώ συν ένα άρθρα του Συντάγματος για αναθεώρηση

Η Νέα Δημοκρατία συζητά την αναθεώρηση του άρθρου 73 για τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία. Οκτώ ακόμα άρθρα αναμένεται να περάσουν από τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Βουλή: Οκτώ συν ένα άρθρα του Συντάγματος για αναθεώρηση

Ένα βήμα πιο κοντά φαίνεται πως βρίσκονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση στο θέμα της αναθεώρησης του άρθρου 73, που αφορά στη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία με συλλογή υπογραφών.

Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως συζητά τη σχετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής και δημιουργούνται προϋποθέσεις για να προκριθεί η σχετική διάταξη. «Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Ευρ. Στυλιανίδης, που στην ομιλία του αναφέρθηκε και στους βασικούς άξονες της προωθούμενης αναθεώρησης.

Νωρίτερα ο Ανδρέας Λοβέρδος επεσήμανε πως «τα άρθρα που πρόκειται τελικά να αναθεωρηθούν είναι οκτώ και ίσως εδώ στην Ολομέλεια γίνουν εννέα». Και συγκεκριμένα: το άρθρο 32 παρ.4 περί αποσύνδεσης της εκλογής του ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής, το άρθρο 62 περί βουλευτικής ασυλίας, το άρθρο 68 περί των εξεταστικών επιτροπών ως δικαιώματος και της μειοψηφίας, το άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη των Υπουργών, το άρθρο 96 παρ.5 περί στρατοδικείων, το άρθρο 101Α περί των ανεξάρτητων αρχών, το άρθρο 21 περί ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το άρθρο 54 παρ.4 για την ψήφο των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό και ίσως το άρθρο 73, ώστε να συμπεριληφθεί σε αυτό και η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, πρότασή μας, ως προς την οποία η ΝΔ δήλωσε πως δεν την αποκλείει.

Να σημειωθεί πως όσα άρθρα είχαν πάρει στην προηγούμενη Βουλή πάνω από 180 θετικές ψήφους μπορούν να αναθεωρηθούν με πλειοψηφία 151 βουλευτών. Ωστόσο όσα είχαν πάρει από 151 έως 179 θετικές ψήφους χρειάζονται τουλάχιστον 180 «ναι» για να αναθεωρηθούν.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v