Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκίνησε ατύπως το «μέτρημα» ψήφων ενόψει του ν/σ για αποδήμους

Πως τοποθετούνται τα κόμματα για το άρθρο 54 του Συντάγματος αλλά και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Οι "λεπτές" κοινοβουλευτικές ισορροπίες και η διπλή ψηφοφορία.

Ξεκίνησε ατύπως το «μέτρημα» ψήφων ενόψει του ν/σ για αποδήμους

Δύο ψηφοφορίες – η μία για την αναθεώρηση του άρθρου 54 και η δεύτερη για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών - θα γίνουν στη Βουλή. Η πρώτη ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα και αφορά στην αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος, όπου θα περιληφθούν ασφαλιστικές δικλείδες της διαδικασίας. Η δεύτερη ψηφοφορία θα γίνει αρχές Δεκεμβρίου και θα αφορά στο νομοσχέδιο, το οποίο εισάγεται στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Τα κόμματα έχουν αρχίσει ατύπως να “μετράνε” ψήφους, καθώς για τις αλλαγές στο Σύνταγμα απαιτούνται 180 “ναι” ενώ για να εφαρμοστεί το νομοσχέδιο χρειάζονται 200 “ναι”. Η Νέα Δημοκρατία παρουσίασε νωρίτερα την τελική της πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 54, όπου υπάρχει αναφορά στην ύπαρξη “πραγματικού δεσμού με τη χώρα” που είχε ζητήσει το ΚΚΕ. Μάλιστα στο άρθρο 54 φαίνεται πως είναι εφικτές ευρύτερες συναινέσεις.

Είναι χαρακτηριστικό πως "ναι" στην αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος θα ψηφίσει και το ΜέΡΑ25. Ωστόσο με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα παραμένει το “όχι” στο νομοσχέδιο, καθώς ο Γ. Βαρουφάκης ζητά εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει τους τόνους. Μία πρόγευση δόθηκε χθες στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία πως δουλεύει "ψιλό γαζί τους ομογενείς". Σήμερα- μετά την γνωστοποίηση της “γαλάζιας” πρότασης - ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε πως «έγιναν δεκτές ορισμένες παρατηρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η προσθήκη του πραγματικού δεσμού ως περιορισμού της ρύθμισης, ενώ έχει ομογενοποιηθεί η ορολογία, όπως επίσης είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν δύο θέματα τα οποία είχε θέσει η αξιωματική αντιπολίτευση, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να λέει πως “θέλουμε να μην είναι στη διακριτική ευχέρεια του κοινού νομοθέτη, να αναγνωρίσει δικαίωμα του εκλέγεσθαι στους αποδήμους αλλά αυτό να είναι ουσιώδες στοιχείο της ρύθμισης και στο Σύνταγμα και ως νόμου”.

Και μπορεί η αναθεώρηση του άρθρου 54 να γίνεται με 180 “ναι”, ωστόσο για να εφαρμοστεί το νομοσχέδιο χρειάζονται 200 θετικές ψήφοι. Με αυτά τα δεδομένα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η ψήφος των βουλευτών του ΚΚΕ, ώστε να ξεπεραστεί το όριο των 200 βουλευτών (σε περίπτωση βέβαια που δεν υπάρξουν εκπλήξεις και εκτός από τη Ν.Δ. ψηφίζουν επίσης ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v