Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς πέφτει η αυλαία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Ποιος θα είναι ο νέος τρόπος εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Ανοίγει ο δρόμος για την ψήφο των αποδήμων. Τα σημεία συμφωνίας και οι εστίες διαφωνίας κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τις αλλαγές στα επιμέρους άρθρα.

Πώς πέφτει η αυλαία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Σε εννιά συνολικά άρθρα πέφτουν τα “φώτα” στην αυριανή συνεδρίαση της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, όπου θα γίνει και η κρίσιμη ψηφοφορία. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης θα πάρουν τον λόγο οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ προηγήθηκαν πέντε ημέρες τοποθετήσεων βουλευτών στην Ολομέλεια.

Μία από τις βασικές αλλαγές που θα φέρει η αυριανή ψηφοφορία αφορά στην αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την προκήρυξη εκλογών. Η “γαλάζια” πρόταση – που προκαλεί την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ- αναμένεται να περάσει εύκολα, καθώς απαιτούνται 151 “ναι” (η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 158 βουλευτές).

Ευρεία πλειοψηφία θα καταγραφεί στην αναθεώρηση του άρθρου 54, που συνδέεται άμεσα με την ψήφο των αποδήμων. Η συγκεκριμένη διάταξη αναμένεται να ψηφιστεί όχι μόνο από τη Ν.Δ. αλλά και από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης (ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει δύο τροποποιήσεις).

Ένα από τα πιο... πολυσυζητημένα άρθρα της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι το 86, που αφορά στο νόμο περί ευθύνης υπουργών και το οποίο προκάλεσε σφοδρή σύγκρουση Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας κρατά ψηλά το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε και στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή την Παρασκευή στην Ώρα του Πρωθυπουργού. Ωστόσο για το συγκεκριμένο άρθρο αρκούν 151 “ναι”, οπότε είναι δεδομένο πως θα συμπεριληφθεί στην αναθεώρηση και χωρίς τις ψήφους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Να σημειωθεί πως όσα άρθρα είχαν συγκεντρώσει στην προηγούμενη Βουλή (την προτείνουσα) τουλάχιστον 180 θετικές ψήφους μπορούν να αναθεωρηθούν με τη σύμφωνη γνώμη 151 βουλευτών. Όσα άρθρα είχαν συγκεντρώσει από 151 έως 179 “ναι” στην προηγούμενη Βουλή τώρα θα πρέπει να ψηφιστούν από τουλάχιστον 180 βουλευτές.

Βασικό σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης ήταν και σε αυτό το γύρο συνεδριάσεων το κατά πόσο η προτείνουσα Βουλή (δηλαδή η προηγούμενη) αποφάσισε μόνο τα άρθρα που θα αναθεωρηθούν (υπέρ αυτής της άποψης είναι Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ) ή και την κατεύθυνση των αλλαγών (θέση που υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ). Η σύγκρουση κορυφώθηκε στη συζήτηση για την διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ στην προτείνουσα Βουλή είχε καταθέσει πρόταση που προέβλεπε ψηφοφορίες για ένα εξάμηνο και μετά εκλογή από το λαό. Η Νέα Δημοκρατία είχε τότε ψηφίσει θετικά (η αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου είχε συγκεντρώσει 224 ψήφους) και τώρα χρειάζεται μόνο 151 “ναι” για να περάσει η πρόταση που έχει καταθέσει (και δεν προβλέπει προσφυγή στο λαό).

Η Κουμουνδούρου κατηγορεί τη “γαλάζια” πτέρυγα πως δεν ακολουθεί την κατεύθυνση της προηγούμενης πρότασης. Την ίδια στιγμή η Πειραιώς επισημαίνει πως αφού δεν αναθεωρήθηκε το άρθρο 30 που προβλέπει εκλογή από τη Βουλή (τότε υπήρξαν διαρροές από το ΣΥΡΙΖΑ ) δεν μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη για προσφυγή στο λαό στο άρθρο 32.

Συγκρούσεις στην πενθήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια υπήρξαν και για τον αριθμό των άρθρων που αναμένεται να αναθεωρηθούν. H “γαλάζια” πλευρά κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ πως άφησε εκτός σημαντικά άρθρα, όπως το 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Την ίδια στιγμή η Κουμουνδούρου εξαπολύει πυρά στην κυβέρνηση πως δεν ψηφίζει μια σειρά διατάξεων που αφορούν στη θωράκιση εργασιακών δικαιωμάτων.

Αναλυτικά τα εννιά άρθρα, που αναμένεται να αναθεωρηθούν είναι τα εξής:

*To άρθρο 21 (παράγραφος 1), όπου θα προστεθεί διάταξη πως «το κράτος μεριμνά για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».

*Το άρθρο 32 (παράγραφος 4) για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την προκήρυξη εκλογών. Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει πέντε ψηφοφορίες: στην πρώτη απαιτούνται 200 ψήφοι, στη δεύτερη επίσης 200 ψήφοι, στην τρίτη ψηφοφορία 180 ψήφοι, στην τέταρτη 151 και στην πέμπτη σχετική πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας, εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία.

*Το άρθρο 54, που αφορά θέματα του εκλογικού νόμου. Θα προστεθεί μία τέταρτη παράγραφος, προκειμένου να θωρακιστούν συνταγματικά οι νέες ρυθμίσεις για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Οι αλλαγές που έγιναν (για παράδειγμα η αναφορά στην ύπαρξη πραγματικού δεσμού με τη χώρα) φαίνεται πως ικανοποιούν το ΚΚΕ ενώ υπέρ θα ψηφίσει και το ΜέΡΑ25 (που ωστόσο έχει πει πως στη συνέχεια δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο). Υπέρ αναμένεται να ταχθούν επίσης ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ εκκρεμεί η ανακοίνωση της απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ.

*Το άρθρο 62 για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας (είχε λάβει στην προτείνουσα Βουλή 237 θετικές ψήφους άρα τώρα αρκούν 151 “ναι”).

*Το άρθρο 68 (παράγραφος 2) για το συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών μετά από πρόταση της μειοψηφίας

*Το άρθρο 73 (παράγραφος 5) για τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία. Σχετική πρόταση είχαν καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής και η Ν.Δ. αποδέχθηκε να υπάρξει σχετική πρόβλεψη. Η ¨γαλάζια” πρόταση προβλέπει πως απαιτούνται 500.000 υπογραφές, ενώ ανάλογος αριθμός αναφέρεται και στην πρόταση του ΚΙΝΑΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει να απαιτούνται 100.000 υπογραφές. Επίσης η πρόταση της Ν.Δ προβλέπει πως μπορούν να κατατίθενται έως δύο ανά κοινοβουλευτική περίοδο προτάσεις νόμων στη Βουλή και δεν μπορεί να αφορούν θέματα δημοσιονομικά, εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας.

*Το άρθρο 86 (παράγραφος 3) περί ευθύνης υπουργών. Το θέμα αυτό προκάλεσε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να ψηφίσει τη γαλάζια πρόταση. Πάντως για να αναθεωρηθεί το συγκεκριμένο άρθρο αρκούν 151 “ναι”

*Το άρθρο 96 (παράγραφος 5) περί στρατοδικίων

*Άρθρο 101Α του Συντάγματος για τις ανεξάρτητες αρχές.

Τέλος αναμένεται να αποφασιστεί η κατάργηση επιμέρους άρθρων ή παραγράφων που περιλαμβάνονται στο Σύνταγμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v