Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To μεσημέρι η ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Εννιά άρθρα συγκεντρώνουν ευρύτερη αποδοχή, με τα φώτα να πέφτουν πάνω στη διάταξη που αφορά στον τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Αλλάζουν επίσης οι ρυθμίσεις για ψήφο αποδήμων και ευθύνη υπουργών.

To μεσημέρι η ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Με τις ομιλίας των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώνεται η συζήτηση στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και θα ακολουθήσει η ψηφοφορία.

Εννιά άρθρα συγκεντρώνουν ευρύτερη αποδοχή, με τα φώτα να πέφτουν πάνω στη διάταξη που αφορά στον τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Επίσης θα αναθεωρηθεί το άρθρο 54 που συνδέεται με το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων (υπέρ της συγκεκριμένης διάταξης είναι η κυβερνητική πλειοψηφία και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης) αλλά και το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών.

Αναλυτικά τα εννιά άρθρα που εκτός απροόπτου θα αναθεωρηθούν είναι τα ακόλουθα:

* To άρθρο 21 (παράγραφος 1), όπου θα προστεθεί διάταξη πως «το κράτος μεριμνά για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος». Χρειάζονται 180 «ναι».

* Το άρθρο 32 (παράγραφος 4) για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την προκήρυξη εκλογών. Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει πέντε ψηφοφορίες: στην πρώτη απαιτούνται 200 ψήφοι, στη δεύτερη επίσης 200 ψήφοι, στην τρίτη ψηφοφορία 180 ψήφοι, στην τέταρτη 151 και στην πέμπτη σχετική πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας, εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία. Χρειάζονται 151 «ναι».

* Το άρθρο 54, που αφορά θέματα του εκλογικού νόμου. Θα προστεθεί μία τέταρτη παράγραφος, προκειμένου να θωρακιστούν συνταγματικά οι νέες ρυθμίσεις για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Απαιτούνται 180 «ναι».

Το άρθρο 62, για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας αποκλειστικά στα κοινοβουλευτικά καθήκοντα που σχετίζονται με τη βουλευτική ιδιότητα εντός ή εκτός Βουλής. Αναθεωρείται με 151 θετικές ψήφους.

Το άρθρο 68 (παράγραφος 2) για το συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών μετά από πρόταση της μειοψηφίας (με την υπογραφή 10 βουλευτών). Απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι.

* Το άρθρο 73 (παράγραφος 5) για τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία με συλλογή υπογραφών. Χρειάζονται 180 θετικές ψήφοι.

Το άρθρο 86 (παράγραφος 3) περί ευθύνης υπουργών. Απαιτούνται 151 «ναι».

* Το άρθρο 96 (παράγραφος 5) για την ποινική δικαιοσύνη (στρατιωτικοί, δικαστικοί κ.α.). Αναθεωρείται με 151 θετικές ψήφους.

* Το άρθρο 101Α του Συντάγματος για τις ανεξάρτητες αρχές. Προβλέπεται εκλογή μελών Ανεξάρτητων Αρχών από τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων αντί για τα 4/5 που ισχύει σήμερα. Χρειάζεται 151 «ναι».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v