Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Ποιοι θα μοιραστούν το κοινωνικό μέρισμα

Στο τέλος της εβδομάδας οι ανακοινώσεις από το ΥΠΟΙΚ. Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ θα τεθεί το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων και θα ζητηθεί ξεκάθαρη καταδίκη τους. Προανήγγειλε ν/σ για ρύθμιση των διαδηλώσεων.

Μητσοτάκης: Ποιοι θα μοιραστούν το κοινωνικό μέρισμα

Περίπου 200.000 νοικοκυριά των πιο αδύναμων Ελλήνων θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση που θα δοθεί πριν τα Χριστούγεννα, όπως έκανε γνωστό ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνοντας τις εργασίες του 13ου συνεδρίου της ΝΔ.

Προσδιόρισε τους αποδέκτες του μερίσματος σε τρεις κατηγορίες πολιτών: Τους πιο αδύναμους από τους μακροχρόνια άνεργους, τις πολύτεκνες οικογένειες και τις οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ.

Ανακοινώσεις, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα γίνουν από το Υπουργείο Οικονομικών στο τέλος της εβδομάδας. «Έτσι αποδεικνύουμε έμπρακτα την κοινωνική μας ευαισθησία», σημείωσε, βάζοντας παράλληλα τέλος στα σενάρια για επιπλέον φορολογικές ελαφρύνσεις που ακούγονταν το τελευταίο διάστημα για την αξιοποίηση του υπερπλεονάσματος.

Ο κ. Μητσοτάκης, ενόψει της επικείμενης παρουσίας του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο μέσα στην εβδομάδα, έκανε γνωστό ότι θα θέσει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στους εταίρους. «Την ξεκάθαρη καταδίκη της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας απ’ την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Όπως γυρίσαμε εμείς την πλάτη στις εμπρηστικές αναφορές, στη χθεσινή τελετή για τον αγωγό ΤΑΝΑP, έτσι και η Ευρώπη στέκεται απέναντι στην παραβίαση των διεθνών κανόνων. Κάτι που θα ζητήσω και από το ΝΑΤΟ, στην μεθαυριανή του Σύνοδο, στο Λονδίνο. Μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά αλλού μέλους της.  Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας.  Ξέρει όμως να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα», ανέφερε.

Παράλληλα, με αφορμή το κλειστό κέντρο της Αθήνας χθες με αφορμή συλλαλητήριο για τα εργασιακά, προανήγγειλε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες κατατίθεται στην Βουλή νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει την ανακοίνωση, την οργάνωση και την κατανομή των διαδηλώσεων.  «Με απόλυτο σεβασμό στο δικαίωμα της συνάθροισης. Αλλά με βάση τον όγκο της και την επιβάρυνση που προκαλεί η διαμαρτυρία μερικών δεκάδων στη ζωή εκατομμυρίων. Γιατί αυτό σημαίνει, επιτέλους, να είσαι με τους πολλούς και όχι με τους λίγους!  Η κανονικότητα -και η λέξη προέρχεται από τον «κανόνα»- θα έλθει και στους δρόμους», σημείωσε.

Αναφερόμενος στις εργασίες του συνεδρίου, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του, ευχαριστώντας τους συμμετέχοντες που «έθεσαν στο κέντρο του προβληματισμού μας τα μεγάλα ζητήματα εποχής και τους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση και το κόμμα μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπισή τους». Το συνέδριο, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «δεν μίλησε μόνο παραδοσιακή βάση ΝΔ αλλά σε ολόκληρη την κοινωνία. Συνομιλούμε με όλη τη  κοινωνία, δεν ανακυκλώνουμε φθαρμένα υλικά του χθες», είπε, συγκρίνοντας την κομματική κορυφαία συνεδρίαση της ΝΔ με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η παράταξή μας βλέπει κατάματα την ιστορία, ανανεώνεται με τόλμη και ριζοσπαστισμό, συντονίζεται με ευρύτερες πλειοψηφίες, απευθύνεται πρωτίστως στις αναζητήσεις των νέων ανθρώπων, ακούει την κοινωνία», υπογράμμισε και έσωσε έμφαση στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, στην ασφάλεια στις γειτονιές και τα πανεπιστήμια, καθώς και στη συνέπεια με την οποία οι Έλληνες υποδέχονται μέτρα ώριμα από καιρό, όπως η πολιτική μας κατά του καπνίσματος.

Οι τριήμερες εργασίες, τόνισε ο πρωθυπουργός, «απέδειξαν ότι η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Δεν είμαστε πια το μαύρο πρόβατο».

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό των μέχρι τώρα πεπραγμένων της κυβέρνησης, όπως είπε, «τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Στις 7 Ιουλίου η νέα κυβέρνηση βρήκε δημοσιονομικό κενό 400 εκατομμύρια ευρώ για το 2019. Το κάλυψε και όχι μόνο αυτό, αλλά και δημιούργησε επιπλέον δημοσιονομικό χώρο, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σπεύσει να μοιράσει το υπερπλεόνασμα λίγες μέρες πριν από τις εκλογές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v