Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαραθώνιος συνεδριάσεων στη Βουλή για δεκαπέντε νομοσχέδια

Τα «φώτα» πέφτουν στο νέο εκλογικό νόμο, που εισάγεται στην Ολομέλεια στις 22 του μήνα. Μία ημέρα νωρίτερα -στις 21 Ιανουαρίου- ξεκινά η συζήτηση στην επιτροπή του νομοσχεδίου για την αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Μαραθώνιος συνεδριάσεων στη Βουλή για δεκαπέντε νομοσχέδια

Νομοθετικό σπριντ στη Βουλή, με δεκαπέντε νομοσχέδια να ψηφίζονται άμεσα και να ακολουθούν τέσσερα ακόμα το επόμενο διάστημα. Μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των ψηφοφοριών.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το νέο εκλογικό σύστημα εισάγεται στην επιτροπή της Βουλής αύριο και η τελευταία συνεδρίαση θα γίνει την επόμενη Δευτέρα, προκειμένου να εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 22. Μάλιστα είναι «ανοιχτό» να γίνει διήμερη συζήτηση -δηλαδή η ψηφοφορία να διεξαχθεί στις 23 Ιανουαρίου- ανάλογα με τον αριθμό των ομιλητών.

Να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο προβλέπει «πριμοδότηση» για το πρώτο κόμμα, ανάλογα με το ποσοστό που θα πάρει στις εκλογές. Ειδικότερα με ποσοστό 25% το «μπόνους» θα είναι 20 έδρες και σταδιακά οι έδρες θα φτάνουν τις 50 για ποσοστό 40%.

Το νομοσχέδιο για το Brexit ψηφίζεται αυτή την Παρασκευή, ενώ σειρά παίρνουν τρία νομοσχέδια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (πρόκειται για κυρώσεις συμβάσεων με την Αλβανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) που θα ψηφιστούν στις 21 του μήνα. Την ίδια ημέρα ξεκινά η συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου για την αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ. Στις 23 ή στις 24 του μήνα -ανάλογα με το πότε θα ολοκληρωθεί η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο-, θα εισαχθεί στην Ολομέλεια νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την εθνική αρχή ανώτατης εκπαίδευσης.

Στη συνέχεια ακολουθεί η ψήφιση εννέα ακόμα νομοσχεδίων, που κυρίως αφορούν κυρώσεις συμβάσεων. Μόλις ολοκληρωθεί ο πρώτος αυτός κύκλος των δεκαπέντε νομοσχεδίων, θα ακολουθήσουν τέσσερα ακόμα. Μεταξύ αυτών είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, στο οποίο περιλαμβάνεται διάταξη για το επίδομα 2.000 ευρώ για όσα ζευγάρια αποκτούν παιδί. Αμέσως μετά θα ψηφιστούν τα νομοσχέδια των υπουργείων Μεταφορών (για τα υδατοδρόμια), Αγροτικής Ανάπτυξης (για τους συνεταιρισμούς) και Προστασίας του Πολίτη (για την πολιτική προστασία).

Στη συνέχεια θα έρθει στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν πάνω από 30 έτη δουλειάς και νέο σύστημα για τις εισφορές των μη μισθωτών (ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες).

Σε κάθε περίπτωση, η κοινοβουλευτική επικαιρότητα δεν θα είναι... μονότονη. Τη Δευτέρα θα συζητηθεί επίκαιρη ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την αστυνομική βία, ενώ μένει να καθοριστεί το αν θα γίνει αυτή ή την επόμενη Παρασκευή η «Ώρα του Πρωθυπουργού». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε επίκαιρη επερώτηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη με θέμα: Εργασιακά δικαιώματα: Επιστροφή στην «κανονικότητα» των μνημονίων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v