Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοινοβουλευτικό... σπριντ για ΠτΔ και νέο εκλογικό νόμο

Μπαράζ συνεδριάσεων των επιτροπών της Βουλής. Ποια νομοσχέδια θα ψηφιστούν άμεσα

Κοινοβουλευτικό... σπριντ για ΠτΔ και νέο εκλογικό νόμο

Η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας την Τετάρτη «κυριαρχεί» στο πρόγραμμα της Βουλής αυτή την εβδομάδα, ενώ αμέσως μετά σειρά παίρνει ο νέος εκλογικός νόμος. Παράλληλα μια σειρά νομοσχεδίων, όπως αυτό που προβλέπει επίδομα γέννας 2.000 ευρώ, έχουν ήδη εισαχθεί στις επιτροπές της Βουλής και θα ψηφιστούν άμεσα.

Τα «φώτα» πέφτουν στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα γίνει την Τετάρτη το πρωί. Η ψηφοφορία είναι ονομαστική και η Αικ. Σακελλαρόπουλου θα εκλεγεί με ευρύτατη πλειοψηφία καθώς υπέρ της υποψηφιότητας έχουν ταχθεί Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής.

Την Πέμπτη εισάγεται στην Ολομέλεια ο νέος εκλογικός νόμος, που προβλέπει «μπόνους» ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος. Ειδικότερα η πριμοδότηση είναι 20 έδρες για ποσοστό 25% και σταδιακά φτάνει τις 50 έδρες για ποσοστό 40%. Υπέρ θα ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία και Ελληνική Λύση, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα διαφωνούν με το νέο σύστημα.

Να σημειωθεί πως εφόσον δεν συγκεντρώνονται 200 «ναι» ο νέος εκλογικός νόμος θα ισχύσει από τη μεθεπόμενη αναμέτρηση. Η κυβέρνηση πάντως έχει πει πως- όποτε γίνουν εκλογές- θα στηθούν διπλές κάλπες για να «καεί» η απλή αναλογική.

Διπλή θα είναι η παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, καθώς ξεκίνησε ήδη η συζήτηση του νομοσχεδίου για το επίδομα γεννάς και ακολουθεί το ασφαλιστικό (που μέσα στην εβδομάδα θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση). Η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση θα γίνει την Τετάρτη, ενώ το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μέσα στο Φεβρουάριο.

Επίσης έρχεται άμεσα προς ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την εθνική αρχή ανώτατης εκπαίδευσης. Ακολουθούν νομοσχέδια των υπουργείων Μεταφορών (για τα υδατοδρόμια), Αγροτικής Ανάπτυξης (για τους συνεταιρισμούς) και Προστασίας του Πολίτη (για την πολιτική προστασία). Να σημειωθεί πως ο Πρόεδρος της Βουλής Κων. Τασούλας έχει αναφερθεί σε συνολικά δεκαπέντε νομοσχέδια που θα ψηφιστούν το επόμενο διάστημα (υπολογίζονται και οι κυρώσεις συμβάσεων).

Σήμερα κυριαρχούν στο πρόγραμμα της Βουλής, θέματα που σχετίζονται με την άμυνα. Ειδικότερα το πρωί συνεδριάζει η επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου θα συζητηθεί η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Το μεσημέρι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, καθώς θα υπάρξει ενημέρωση από τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, για θέματα αρμοδιότητάς του.

Τέλος την Τετάρτη ολοκληρώνεται η ακρόαση της πρώην εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Ράικου στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v