Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτικές κόντρες στο νομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία με ΗΠΑ

Ξεκίνησε η συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής, με τα κόμματα να ξεκαθαρίζουν σταδιακά τη στάση τους. Επιφυλάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ, υπερψηφίζει το Κίνημα Αλλαγής.

Πολιτικές κόντρες στο νομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία με ΗΠΑ

Διαφορετική «οπτική» έχουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσον αφορά στο νομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ. Η συζήτηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου ξεκίνησε σήμερα στην επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, με τους εκπροσώπους των κομμάτων να δίνουν μία πρόγευση της στάσης τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε να τοποθετεί στην Ολομέλεια, ασκώντας κριτική σε μία σειρά κυβερνητικών χειρισμών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής (το πιθανότερο είναι πως θα επιλέξει το «παρών»).

Το Κίνημα Αλλαγής θα υπερψηφίσει, αν και εξέφρασε επιφυλάξεις σε συγκεκριμένα σημεία του νομοσχεδίου. Καταψηφίζουν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, ενώ επιφυλάσσεται για την Ολομέλεια η Ελληνική Λύση.

«Έχουν γίνει πρωτοφανή πράγματα στην περιοχή, που δεν πρέπει να αποκρύπτουμε. Για πρώτη φορά η Τουρκία έβαλε θέμα αναθεώρησης συνόρων, αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάνης», σημείωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Για να επισημάνει πως «από την πλευρά της Αμερικής δεν είναι αμηχανία, είναι διπλή και τριπλή γλώσσα με ενέργειες που γίνονται στην περιοχή και δυναμιτίζουν καταστάσεις όπως η πρόσφατη δολοφονία κορυφαίου στελέχους του Ιράν».

Συνέχισε λέγοντας πως «δίνουμε μια ευκαιρία να ξανασκεφθεί η κυβέρνηση το πάγωμα αυτής της διαδικασίας για όσο καιρό απαιτηθεί για να διευκρινιστούν σοβαρά πράγματα». Νωρίτερα ο Θ. Δρίτσας είχε χαρακτηρίσει λάθος του πρωθυπουργού «τη σπουδή να φέρει το πρωτόκολλο συμφωνίας πριν το ταξίδι στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον Ντ. Τραμπ».

Από το Κίνημα Αλλαγής, ο Γιώργος Φραγγίδης επεσήμανε πως «δώσαμε γη και ύδωρ στις ΗΠΑ και πήραμε ένα μεγάλο εύγε», για να προσθέσει ωστόσο πως «με αίσθημα ευθύνης θα ψηφίσουμε τη συμφωνία παρά τα όποια προβλήματα». Για μία επικίνδυνη συμφωνία που πρέπει να αποσυρθεί έκανε λόγο από το ΚΚΕ ο Γιώργος Μαρίνος, λέγοντας πως «θα μετατρέψετε τη χώρα μας σε πολεμικό ορμητήριο».

Ο Κων. Χήτας από την Ελληνική Λύση είπε πως «μετατρέπουμε τη χώρα σε μία τεράστια βάση και τα ανταλλάγματα που θα πάρουμε είναι ελάχιστα, για να μην πω ανύπαρκτα». Την καταψήφιση της συμφωνίας ζήτησε από το ΜέΡΑ25 η Σοφία Σακοράφα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v