Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κριτική στις προωθούμενες αλλαγές στα πανεπιστήμια από τη Ξενογιαννακοπούλου

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε την ανάγκη για διευρυμένες δαπάνες για την παιδεία, σημειώνοντας πως “από το 2016 έως το 2018 υπήρξε μια μεγάλη αύξηση των δαπανών για την παιδεία ενώ στον προϋπολογισμό που κατέθεσε η ΝΔ για το τρέχον έτος ήταν μόλις 2,36%”.

Κριτική στις προωθούμενες αλλαγές στα πανεπιστήμια από τη Ξενογιαννακοπούλου

Για αμηχανία στο εσωτερικό της κυβέρνησης αναφορικά με την αντισυνταγματική διάσταση του άρθρου 50- που αφορά στα πτυχία των κολεγίων- έκανε λόγο η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Μιλώντας στην Ολομέλεια αναφέρθηκε στην ίδρυση των 37 πανεπιστημιακών τμημάτων “που παγώνει με το νομοσχέδιο”, λέγοντας πως «δεν υπάρχει επαρκής αιτιολόγηση της αναστολής ίδρυσής τους».

Παράλληλα επεσήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ “στηρίζει την αξιολόγηση των πανεπιστημίων, αφού ως κυβέρνηση είχε θέσει συγκεκριμένες διαδικασίες γι’ αυτό, όχι ωστόσο τιμωρητικά όπως κάνει η ΝΔ”. Όσον αφορά στις προωθούμενες αλλαγές της κυβέρνησης επεσήμανε πως “το αποτέλεσμα θα είναι τα περιφερειακά πανεπιστήμια να μένουν πίσω, να γίνει ανακατανομή πόρων και να διευρυνθούν οι μεγάλες ανισότητες στο χώρο της παιδείας. Κι αυτό διότι τα ποσοτικά στοιχεία που τίθεται με το σχέδιο νόμου, μπορεί να αρμόζουν μεν σε λογικές του ιδιωτικού τομέα, αλλά δε συνάδουν με την ανώτατη εκπαίδευση”.

Τέλος η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε την ανάγκη για διευρυμένες δαπάνες για την παιδεία, σημειώνοντας πως “από το 2016 έως το 2018 υπήρξε μια μεγάλη αύξηση των δαπανών για την παιδεία που έφτασε συνολικά στο 2,9% επί του ΑΕΠ. Και στον προϋπολογισμό του 2020 η αύξηση ήταν της τάξης του 6,17%, ενώ στον προϋπολογισμό που κατέθεσε η ΝΔ για το τρέχον έτος ήταν μόλις 2,36%”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v