Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με ευρύτατη πλειοψηφία εκλέγεται σήμερα ΠτΔ η Αικ. Σακελλαροπούλου

Υπέρ τάσσονται Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Με ονομαστική ψηφοφορία σήμερα το πρωί στη Βουλή θα γίνει η εκλογή. «Είναι μία πρόταση ενωτική, υπερκομματική, προοδευτική», είχε επισημάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με ευρύτατη πλειοψηφία εκλέγεται σήμερα ΠτΔ η Αικ. Σακελλαροπούλου

Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται σήμερα από τη Βουλή. Η ψηφοφορία θα είναι ονομαστική και υπέρ της υποψηφιότητας  της Αικ. Σακελλαροπούλου τάσσονται Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

Αυτό συνεπάγεται πως η νέα Πρόεδρος -αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις- μπορεί να εκλεγεί με 263 ψήφους. Συνολικά οι βουλευτές των τριών κομμάτων είναι 266, ωστόσο ο Αντώνης Σαμαράς έχει πει πως θα βρίσκεται στις ΗΠΑ για οικογενειακό ταξίδι (αναμένεται να στείλει επιστολή που δεν προσμετράται, ωστόσο, στο τελικό αποτέλεσμα). Λόγω ασθένειας θα απουσιάζουν από την ψηφοφορία οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Συρμαλένιος και Τ. Αλεξιάδης. 

Για όσους «αγαπούν» τα στατιστικά στοιχεία, να αναφερθεί πως θα πρόκειται για τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό ψήφων για εκλογή ΠτΔ. Το «ρεκόρ» ψήφων κατέχει ο Κάρολος Παπούλιας, που το 2005 συγκέντρωσε 279 ψήφους. Ο Κωστής Στεφανόπουλος το 2000, στη δεύτερη θητεία του, είχε λάβει 269 ψήφους.

Να σημειωθεί πως η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου λήγει στις 13 Μαρτίου και η ορκωμοσία της Αικ. Σακελλαροπούλου στην Ολομέλεια  αναμένεται να γίνει στις 14 Μαρτίου. Αμέσως μετά  θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να γίνει σε ειδική τελετή η παράδοση - παραλαβή.

«Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι μία πρόταση ενωτική, υπερκομματική, προοδευτική», είχε επισημάνει στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος  Μητσοτάκης. Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη γυναίκα που είχε εκλεγεί πρόεδρος στο ΣτΕ. 

«Θα δώσουμε τη δυνατότητα η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία, καθώς έτσι αρμόζει για όποιον αναλαμβάνει τη βαριά ευθύνη -όπως το Σύνταγμα ορίζει- να είναι για τα πέντε επόμενα χρόνια ο εκφραστής της ενότητας του λαού και της Δημοκρατίας μας», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Ναι» λέει και το Κίνημα Αλλαγής, με τη Φώφη Γεννηματά να τονίζει πως «είμαι βέβαιη ότι η κα Σακελλαροπούλου θα εκπληρώσει με υπευθυνότητα και επιτυχία τη συνταγματική της αποστολή. Γι’ αυτό και θα έχει τη στήριξή μας». 

Η Αικ. Σακελλαροπούλου θα είναι το όγδοο πρόσωπο κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης που θα εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα της χώρας. Έχουν προηγηθεί ο Μ. Στασινόπουλος, ο Κων. Τσάτσος, ο Κων. Καραμανλής, ο Χρ. Σαρτζετάκης, ο Κων. Στεφανόπουλος, ο Κ. Παπούλιας και ο Πρ. Παυλόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v