Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψηφίστηκε από 163 βουλευτές ο νέος εκλογικός νόμος

Από τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση θα ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος. Προβλέπει κλιμακωτό «μπόνους» ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος. Πολιτικές κόντρες για την εκλογολογία.

Ψηφίστηκε από 163 βουλευτές ο νέος εκλογικός νόμος

«Ναι» στην αλλαγή του εκλογικού νόμου είπαν στην Ολομέλεια 163 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και της Ελληνικής Λύσης, ενώ καταψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης (υπήρξαν 121 «όχι» σε σύνολο 284 ψηφισάντων).

Ωστόσο ο νέος νόμος θα ισχύσει από την μεθεπόμενη αναμέτρηση, καθώς δεν συγκεντρώθηκαν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για άμεση εφαρμογή.

Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα τονίσει πως όταν έρθει η ώρα των εκλογών θα στηθούν διπλές κάλπες για να «καεί» η απλή αναλογική. Παράλληλα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός πως εκλογές θα γίνουν το 2023, θέλοντας να στείλει μηνύματα πολιτικής σταθερότητας στους υποψήφιους επενδυτές.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, σε τοποθετήσεις τους στην Ολομέλεια, βλέπουν σχέδια της κυβέρνησης για να στηθούν κάλπες. Εξαπολύοντας ταυτόχρονα πυρά στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως δεν αναζήτησε συναίνεση στο κρίσιμο αυτό θέμα.

Ο νέος νόμος προβλέπει πριμοδότηση 20 εδρών για το πρώτο κόμμα, σε περίπτωση που συγκεντρώσει ποσοστό 25%. Το μπόνους σταδιακά αυξάνεται προκειμένου να φτάσει τις 50 έδρες για ποσοστό 40%.
«Πρόωρες εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν σε καμία περίπτωση» επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ασκώντας κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως υπέθαλψε τη σχετική σεναριολογία.

«Για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους αναφέρεστε στην ανάγκη συναινέσεων» ανάφερε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη. Απευθυνόμενη στην κυβερνητική πτέρυγα επεσήμανε « αυτό που επιχειρείτε είναι η εγκαθίδρυση μονοκομματικού μοντέλου διακυβέρνησης με ευθεία νόθευση της λαϊκής εντολής».

«Θεσμικά παιχνίδια με ζαριές διπλών εκλογών είναι τυχοδιωκτισμός και ένδειξη μεγάλης αδυναμίας» επεσήμανε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Για να προσθέσει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης “φαντάζεται τζούφιες εκλογές με απλή αναλογική αλλά μπορεί να είναι αυτή η πρώτη του αυταπάτη”.

Πυρά στην κυβέρνηση πως επαναφέρει το μπόνους και μάλιστα «μέσα από τον εκβιασμό των διπλών εκλογών στο όνομα δήθεν κάποιας σταθερότητας» εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Μιλώντας στην Ολομέλεια κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία πως το μόνο που θέλει είναι «η παραπέρα νόθευση της λαϊκής βούλησης».

Την αντίθεση του με το νέο εκλογικό νόμο εξέφρασε και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης που είπε «ναι» στο νέο εκλογικό νόμο είναι η Ελληνική Λύση, με τον Κυριάκο Βελόπουλο να λέει πως προτάσσει το εθνικό από το κομματικό συμφέρον.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v