Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ντρίπλα» ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση με δύσκολη ονομαστική ψηφοφορία

Στη 1 μ.μ. η αναμέτρηση για την τροπολογία που εξαγρίωσε… Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ. Η προσοχή στραμμένη στις (ενδεχόμενες) απουσίες βουλευτών ΝΔ. Τσίπρας: «Δεν είναι μακριά η ημέρα που ο τόπος θα δει ξέφωτο ξανά».

«Ντρίπλα» ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση με δύσκολη ονομαστική ψηφοφορία

Με πολλά κενά έδρανα στην αίθουσα της Ολομέλειας θα γίνει το μεσημέρι η ψηφοφορία στη Βουλή επί της νομοθετικής ρύθμισης που κατέθεσε άρον άρον χθες η κυβέρνηση, προκειμένου να μην υποβιβασθεί ο ΠΑΟΚ.

Η προσοχή δεν θα πέσει στις δεδομένες απουσίες του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ που, όπως ανακοίνωσαν ήδη από χθες, δεν θα πάρουν μέρος στην ψηφοφορία, αλλά στο εάν και πόσοι κυβερνητικοί βουλευτές θα επιλέξουν να μην παραστούν. Κυρίως όσοι εκλέγονται στον Πειραιά και στη Βόρεια Ελλάδα, δεδομένου ότι η επίμαχη ρύθμιση προκάλεσε «έκρηξη»… και στον Ολυμπιακό και στον ΠΑΟΚ, με «γαλάζιους» τοπικούς βουλευτές να φοβούνται ότι θα δεχτούν κόκκινη κάρτα από τους οπαδούς-εκλογείς, αντίστοιχα.

Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία (αντί να «ψηφίσουν» οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων εκ μέρους των κομμάτων τους) αιφνιδίασε το κυβερνών κόμμα, τα στελέχη του οποίου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο της πρώτης μαζικής «ανταρσίας».

Η απουσία δύο, τουλάχιστον, κομμάτων της ελλάσσονος αντιπολίτευσης (ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ) μειώνει τον αναγκαίο αριθμό των θετικών ψήφων που πρέπει να λάβει η ρύθμιση, καθώς η ψηφοφορία θα γίνει επί των παρόντων. Ο αριθμός θα μειωθεί ακόμα περισσότερο, εάν επιλέξουν αποχή το ΜΕΡΑ25 και η Ελληνική Λύση του κ. Βελόπουλου.

Συνταγματικά, η ρύθμιση μπορεί να περάσει με πολύ μικρό αριθμό ψήφων (σ.σ. με ελάχιστο όριο τα 120 «ναι»), ωστόσο εάν συμβεί αυτό, η κυβέρνηση θα έχει ουσιαστικό πολιτικό θέμα. Πλην εκπλήξεων, τα «ναι» πρέπει να είναι 158 (όσοι οι βουλευτές της ΝΔ) και τα «όχι» να είναι 86 (όσοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ), εάν δεν παραστούν άλλα κόμματα.

Ευ. Τσακαλώτος: Πάρτε την ευθύνη ένας ένας

Προς τι το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ονομαστική ψηφοφορία; Την απάντηση την έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή, κατά την ανακοίνωση του αιτήματος. «Το δικό μας ένστικτο είναι να ακολουθήσουμε το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ και να αποχωρήσουμε, γιατί δεν είμαστε μόνο ενάντια σε αυτή την τροπολογία, αλλά είμαστε ενάντια σε όλη τη διαχείρισά σας που μας έχει φτάσει στα φαινόμενα που περιέγραψε η υπουργός Πολιτισμού. Αλλά, θέλουμε να το ψηφίσετε, ένας ένας, μία μία με ονομαστική ψηφοφορία και γι’ αυτό την καταθέσαμε. Θέλουμε όλοι οι βουλευτές, αφού φτιάξατε αυτό το μπάχαλο, να πάρετε και την ευθύνη».

Κι αυτό διότι η βασική κατηγορία που εκτοξεύει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση (και, προσωπικά, στον αρμόδιο υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη) είναι ότι αγνόησε επιδεικτικά τη Βουλή, ως μη όφειλε, κατά τη διαδικασία αντικατάστασης μελών της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού που αποφάσισε την ποινή στον ΠΑΟΚ. Όπως ορίζει, δηλαδή, ο «νόμος Βασιλειάδη», τα νέα μέλη θα έπρεπε να εγκριθούν από την αρμόδια Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Ωστόσο, «ο κ. Αυγενάκης, προκειμένου να αποφύγει τη βάσανο της δημόσιας συζήτησης επί των επιλογών του και προκειμένου να έχει απόλυτο έλεγχο και χωρίς πιθανότητα εκπλήξεων, επέλεξε να μην εφαρμόσει το ισχύον νομικό πλαίσιο και δεν έθεσε την αλλαγή της σύνθεσής της στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν σας αρέσει η Βουλή, δεν σας αρέσει η λογοδοσία και γι’ αυτό φτάσατε εδώ», είπε ο κ. Τσακαλώτος, εξηγώντας τον λόγο για τον οποίον το κόμμα του ζήτησε την ονομαστική ψηφοφορία. Μένει να φανεί εάν και πόσοι βουλευτές της ΝΔ αντιδράσουν δια της ψήφου ή της απουσίας τους, αλλά και πόσο έντονη θα είναι η συνεχιζόμενη αντίδραση από τις δύο ομάδες.

Η αιφνίδια αυτή εξέλιξη μετέβαλε και το πρόγραμμα στην Κουμουνδούρου. Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που επρόκειτο να γίνει το μεσημέρι (και να είναι πολύωρη), με θέμα βασικές αποφάσεις για την προσυνεδριακή διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ, μετατέθηκε για νωρίς το πρωί, ώστε τα στελέχη του κόμματος να μην απουσιάζουν από την ψηφοφορία. Δεν αποκλείεται πάντως η συνεδρίαση να γίνει… με δόσεις, δηλαδή να διακοπεί και να συνεχιστεί μετά το μεσημέρι.

Ο Αλέξης Τσίπρας, εγκαινιάζοντας χθες από τη δυτική Πελοπόννησο το νέο πρόγραμμα περιοδειών και ομιλιών ανά τη χώρα, επέλεξε να μην αναφερθεί στην πολιτικο-ποδοσφαιρική κρίση και, κυρίως, στη διαχείρισή της από την κυβέρνηση. «Τα γεγονότα μιλούν μόνα τους, θα μιλήσει όταν και όπου πρέπει, προς το παρόν ‘μιλάει’ το αίτημά μας για ονομαστική ψηφοφορία», σημειώνουν συνεργάτες του.

Α. Τσίπρας: Δεν αργεί το ξέφωτο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας χθες το βράδυ στον Πύργο, αναφέρθηκε επί μακρόν στις «προεκλογικές απάτες» της ΝΔ και στις μετεκλογικές διαψεύσεις σε όλους τους τομείς -εργασία, φόροι, ασφαλιστικές αλλαγές, κομματοκρατία, προσφυγικό, Πρέσπες, δημόσια νοσοκομεία, πανεπιστήμια, κολέγια.
Ειδικά για τα εθνικά διευκρίνισε πως το κόμμα του θα δίνει συναίνεση «σε ό,τι έχει λογική, αλλά όχι στο παράλογο», διότι «εμείς δεν θα γίνουμε μειοδότες για να διεκδικήσουμε την εξουσία, δεν θα κάνουμε ό,τι έκαναν αυτοί».

Έστρεψε τα βέλη δε και απευθείας στον πρωθυπουργό με αφορμή τη χθεσινή (όχι επίσημη) επίσκεψή του στην Κρακοβία: «Δεν ξέρω αν τα καταλαβαίνει αυτά ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε τον περισσότερο χρόνο δεν βρίσκεται στο Μαξίμου. Μέσα σε έξι μήνες έκανε περισσότερες διακοπές από όσες έκανα εγώ μέσα σε 4,5 χρόνια».

Εμφανίσθηκε βέβαιος δε, ότι η φθορά της κυβέρνησης θα γίνεται όλο και πιο φανερή, ενώ καλώντας τους πολίτες να στηρίξουν και οργανωτικά τον ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε: «Πιστέψτε με, δεν είναι μακριά η ημέρα που ο τόπος θα δει ξέφωτο ξανά. Σ' αυτόν τον αγώνα σάς ζητώ να είστε στην πρώτη γραμμή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v