Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αφαίρεση 5-10 βαθμών αντί υποβιβασμού για ΠΑΟΚ

Αφαίρεση βαθμών αντί για υποβιβασμό από το τρέχoν ή το επόμενο πρωτάθλημα προβλέπει κυβερνητική τροπολογία για τα αδικήματα που βαραίνουν ΠΑΟΚ και Ξάνθη. Μεσημέρι Τετάρτης η ονομαστική ψηφοφορία. Παραίτηση Λευτέρη Αυγενάκη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αφαίρεση 5-10 βαθμών αντί υποβιβασμού για ΠΑΟΚ

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή η τροπολογία για το ποδόσφαιρο. Προβλέπεται αφαίρεση 5 έως 10 βαθμών είτε από το τρέχον, είτε από το επόμενο πρωτάθλημα για περιπτώσεις πολυιδιοκτησίας στον αθλητισμό.

Χθες είχε υπάρξει εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, που εισηγούνταν την αποβολή δύο ομάδων από την Super League: του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης. Το θέμα σήμερα πυροδότησε και πολιτικές αντιδράσεις.

Στο μεταξύ, αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την τροπολογία για το ποδόσφαιρο. Με βάση τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις στην Ολομέλεια από την ψηφοφορία έχουν πει πως θα απέχουν Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση.

Η ονομαστική ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί αύριο το μεσημέρι.

“Η χώρα έχει να αντιμετωπίσει κρίσιμα θέματα που δεν αφήνουν περιθώρια για νέα ένταση ή για ένα διχασμό” επεσήμανε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Παράλληλα επεσήμανε πως “με την τροπολογία επιχειρείται ένας εύλογος εξορθολογισμός των κυρώσεων” και μίλησε για μια ρύθμιση που σέβεται την αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο των αθλητικών ομοσπονδιών.

Όπως είπε η κα Μενδώνη με την τροπολογία (που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης) επιχειρείται ένας εύλογος εξορθολογισμός των κυρώσεων, σε περιπτώσεις παραβάσεων του αθλητικού νόμου, ιδίως των διατάξεων περί πολυϊδιοκτησίας, σύμφωνα με τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Παρέμβαση Τσακαλώτου

“Καταθέτουμε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία για να αναλάβετε ένας- ένας την ευθύνη για το μπάχαλο που προκαλέσατε” επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, απευθυνόμενος στην κυβερνητική πτέρυγα. “Θα μπορούσαμε να αποχωρήσουμε όπως το ΚΚΕ γιατί είμαστε ενάντια όχι μόνο στην τροπολογία αλλά σε όλους τους χειρισμούς σας αλλά θέλουμε να το ψηφίσετε” σημείωσε.

Εξαπέλυσε πυρά στον υφυπουργό Αθλητισμού, λέγοντας “ένα φάντασμα πλανάται όχι πάνω από την Ευρώπη τουλάχιστον πάνω από την Ελλάδα. Που είναι ο κύριος Αυγενάκης ;”. Συνέχισε κάνοντας αναφορά στα λάθη της κυβέρνησης στο θέμα αυτό, αναφέροντας πως φέρνει μια τροπολογία που παρεμβαίνει ευθέως στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και μάλιστα με αναδρομική ισχύ και ενώ είναι σε εκδίκαση η υπόθεση. Συνέχισε λέγοντας προς την κυβέρνηση “έχετε μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό το διχασμό γιατί με τις δικές σας ενέργειες προκλήθηκαν όλα αυτά”

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Απαράδεκτη χαρακτήρισε την τροπολογία για παραβάσεις διατάξεων περί πολυϊδιοκτησίας στο ποδόσφαιρο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ψυχογιός επιφυλασσόμενος για τη στάση του κόμματός του, ενώ για λάθος χειρισμούς μίλησε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Β. Κεγκέρογλου ο οποίος, όπως και οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης και της "Λύσης" Κωνσταντίνος Χήτας είπαν ότι θα απέχουν από τη σχετική ψηφοφορία.

Νωρίτερα, θέση στην κόντρα που έχει ξεσπάσει αναφορικά με την εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) για υποβιβασμό ΠΑΟΚ και Ξάνθης πήρε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να διχάζεται για το ποδόσφαιρο, ειδικά σε μια περίοδο με ανοικτά κρίσιμα εξωτερικά θέματα», τόνισε. Η κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, δεν θα επιτρέψει όμως ένα θέμα να θέσει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή που δοκιμάστηκε στα χρόνια της κρίσης, ούτε θα μείνει θεατής στο θέατρο του παραλόγου, με φόντο πολυετείς παθογένειες που προσβάλλουν κάθε Ελληνα πολίτη.

Οπως έκανε γνωστό, «με απόφαση του πρωθυπουργού επιβάλλεται άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για να μην επιβάλλονται εξοντωτικές κυρώσεις για θέματα όπως αυτά για τα οποία γνωμοδότησε η ΕΕΑ», δήλωσε. Πρακτικά για θέματα όπως αυτά που γνωμοδότησε η ΕΑΑ δεν θα προβλέπεται υποβιβασμός.

Να σημειωθεί ότι μετά τις εξελίξεις ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παραίτηση του Λευτέρη Αυγενάκη διατυπώνοντας σοβαρές καταγγελίες για τις πράξεις του.

*Ολόκληρη η τροπολογία για αλλαγή των ποινών, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v