Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναζητώντας συμμαχίες και… πετροδολάρια

Ποια η ατζέντα Μητσοτάκη στην Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η διευκόλυνση της διαδικασίας των επενδύσεων και η παραχώρηση μιας πυροβολαρχίας Patriot. Ποια η ελληνική αποστολή και το πρόγραμμα των συναντήσεων.

Αναζητώντας συμμαχίες και… πετροδολάρια

Στην αραβική χερσόνησο συνεχίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το «σαφάρι» για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα μας. Σήμερα το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί αρχικά στη Σαουδική Αραβία και στη συνέχεια, την Τρίτη, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ολοκληρώνοντας αυτόν τον κύκλο επενδυτικών ταξιδιών του και προσδοκώντας να επιστρέψει με θετικά αποτελέσματα στην Αθήνα.

Κι ο ίδιος όμως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στις συναντήσεις που θα έχει, σκοπεύει να ανακοινώσει την πρόθεσή του, να εξομαλυνθούν γρήγορα όλες οι διαδικασίες οι οποίες θα επιτρέψουν την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των δύο χωρών που θα επισκεφθεί.

Η χώρα μας, θα επισημάνει ο κ. Μητσοτάκης στους συνομιλητές του, επιστρέφει στην κανονικότητα, προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες και είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους άραβες επενδυτές, προς όφελος και των δύο πλευρών.  

Πεποίθηση στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι ήδη τα πρώτα αποτελέσματα τόσο για την εικόνα της χώρας στις διεθνείς αγορές όσο και σε επίπεδο επενδυτικού ενδιαφέροντος, είναι εμφανή, εικόνα που θα επιχειρηθεί να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο από τις επαφές του πρωθυπουργού στις δύο αραβικές χώρες. Από την άλλη, σύμφωνα με το συγκεκριμένο σκεπτικό, από την πιο στενή οικονομική συνεργασία της Ελλάδας με τις χώρες αυτές, κέρδος θα έχουν και ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις, μέσω της συμμετοχής τους σε μεγάλα αναπτυξιακά και κατασκευαστικά project που βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται στις χώρες του Κόλπου.

Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη πραγματοποιείται με φόντο την πρόσφατη γνωστοποίηση της ελληνικής πρόθεσης να διαθέσει στην Σαουδική Αραβία μιας πυροβολαρχίας Patriot για την προστασία υποδομών ενέργειας και ενώ συνεργάτης του πρωθυπουργού  ξεκαθαρίζει ότι η σημερινή επίσκεψή του είχε σχεδιαστεί πριν προκύψουν οι τελευταίες εξελίξεις με την Τουρκία και τη Λιβύη. Το Patriot, σημειώνει η ίδια πηγή, «είναι αμιγώς αμυντικό σύστημα και δεν συνιστά απειλή ας βάρος άλλων κρατών ούτε φυσικά μπορεί να εκληφθεί ως εμπλοκή της στη διαμάχη της Σαουδικής Αραβίας με άλλες χώρες». Το κόστος της διάθεσης του συστήματος θα καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου από τη Σαουδική Αραβία και σε αυτό περιλαμβάνεται και η μετακίνηση και διαμονή του προσωπικού, περίπου 130 ατόμων.

Διεθνές Δίκαιο

Στις συναντήσεις που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συζητηθούν και τα γεωπολιτικά ζητήματα και η περιφερειακή συνεργασία, με τον πρωθυπουργό να προωθεί τις ελληνικές θέσεις εν μέσω της κρίσης στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Θα επαναλάβει δε με έμφαση ότι η χώρα μας κινείται, όπως πάντα, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, εάν αυτά απειληθούν.

Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Αλέξης Διακόπουλος, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο αναπληρωτής διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Όσον αφορά το πρόγραμμα των επισκέψεων, αύριο, Δευτέρα, στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει τετ α τετ με τον Διάδοχο του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Mohammad bin Salman bin Abdulaziz Al Saud. Στη συνέχεια θα υπάρξει συνάντηση και γεύμα με τον Βασιλέα Salman bin Abdulaziz Al Saud και αντιπροσωπείες των δύο πλευρών και συνάντηση με τον Διοικητή (Governor) Yasir Al-Rumayyan του Public Investment Fund.

Την Τρίτη ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Εκεί θα έχει συνάντηση με τον Διευθυντή κρατικού επενδυτικού φορέα Abu Dhabi Investment Authority (ADIA), Σεΐχη Hamed bin Zayed Al Nahyan και με τον Διάδοχο Θρόνου Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan.

Φίλιππος Πανταζής [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v