Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τις ηχογραφήσεις των Eurogroup κατέθεσε ο Γ. Βαρουφάκης

Οπως είπε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25, είναι στη διακριτική ευχέρεια της Βουλής πώς θα χειριστεί το θέμα. Αρνήθηκε να ανοίξει τον φάκελο που παρέλαβε ο Κ. Τασούλας και τον επιστρέφει στον Γ. Βαρουφάκη με κλητήρα. Αντίδραση του ΜέΡΑ 25.

Τις ηχογραφήσεις των Eurogroup κατέθεσε ο Γ. Βαρουφάκης

Έναν φάκελο που όπως είπε περιλαμβάνει όλες τις ηχογραφήσεις του Eurogroup κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής ο Γ. Βαρούφακης. Όπως είπε είναι στη διακριτική ευχέρεια της Βουλής πως θα το χειριστεί το θέμα.

Παίρνοντας το λόγο ο Κ. Τασούλας είπε ότι ο Γ. Βαρουφάκης άφησε με τον χαρακτηρισμό «εμπιστευτικό» ένα φάκελο και μετά έφυγε όπως είπε «για την κηδεία του καλύτερου φίλου του».

Ο πρόεδρος της Βουλής αποφάσισε να επιστρέψει ως «απαράδεκτο» το φάκελο του Γ. Βαρουφάκη. «Δεν αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου και τη Βουλή ως αχθοφόρο ή βαστάζο των ευθυνών του κυρίου Βαρουφάκη», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής και κάλεσε αμέσως κλητήρα για να επιστρέψει το φάκελο. «Ας αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη της αποκάλυψης των κρυφών μαγνητοφωνήσεων» είπε.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Πρωθυπουργός που έδωσε τα εύσημα στον Πρόεδρο της Βουλής για αυτή την κίνηση. 

Για το θέμα κύκλοι του Κινήματος Αλλαγής σημειώνουν πως «αν θέλει να δώσει τις υποκλοπές του ο κ. Βαρουφάκης να το κάνει με ευθύνη του και να μην επιχειρεί να κάνει τη Βουλή πλυντήριο . Σε κάθε περίπτωση για όλα τα θέματα οικονομίας έχουμε ζητήσει εξεταστική επιτροπή από την πρώτη μέρα που μπήκε στο ευρώ».

Μετά τις εξελίξεις το ΜέΡΑ 25 εκφράζει την έντονη διαφωνία του με την απόφαση του προέδρου της Βουλής. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η κίνηση αυτή «απλά επιβεβαιώνει ότι το τείχος αδιαφάνειας των Eurogroup βόλευε και βολεύει πολλούς, ενώ η αλήθεια και η διαφάνεια, τρομάζουν».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η παράδοση συνοδεύτηκε από νομική γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου (277/2014) όπου ρητά αναφέρεται ότι «οι ηχογραφήσεις μη ιδιωτικών στιγμών κατά τη διάρκεια της άσκησης καθηκόντων δημοσίου λειτουργού είναι όχι απλά νόμιμες, αλλά και ηθικά επιβεβλημένες».

Προσθέτει ότι «πάγια θέση του ΜέΡΑ25 είναι πως όλοι οι πολίτες της Ευρώπης έχουν το δικαίωμα της άμεσης πρόσβασης στις τοποθετήσεις, τους διαλόγους και τις αποφάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον τους».

Η ομιλία

Νωρίτερα, στην ομιλία του στην ειδική συνεδρίαση για τα εργασιακά αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας, αλλά και το θέμα των κόκκινων δανείων. Κατά την τοποθέτηση του είπε πως “οι εργαζόμενοι κουνάνε το κεφάλι τους με αυτά που ακούνε” και σημείωσε πως “στην πραγματικότητα αυτό που ζούμε είναι το τέλος της κανονικότητας ”.

Μάλιστα σημείωσε πως επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ανέβηκε ο κατώτατος μισθός και καταργήθηκε ο υποκατώτατος υπήρξε μείωση του μέσου μισθού. "Δεν υπάρχει καμία κανονικότητα" επεσήμανε και προσέθεσε πως “σε πολλές επιχειρήσεις απολύονται εργαζόμενοι και προσλαμβάνονται άλλοι ενοικιαζόμενοι

Μιλώντας στην Ολομέλεια ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι το μνημόνιο που ψήφισε και εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διέφερε από τα προηγούμενα και είπε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Παράλληλα αναφέρθηκε στην περίοδο του 2015 και στο ενδεχόμενο να “ανταλλαγούν” τα πλεονάσματα για τις εργασιακές σχέσεις.

Κλείνοντας επεσήμανε πως το ΜέΡΑ 25 «είναι διατεθειμένο να αγωνιστεί για πραγματικές λύσεις και πρότεινα στα κόμματα να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι να συζητήσουν και τα εργασιακά και το πρόβλημα των κόκκινων δανείων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v