Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόσβαση στις ηχογραφήσεις των Eurogroup υπόσχεται ο Βαρουφάκης

«Κανείς δεν δικαιούται να κρατά τους πολίτες στο σκοτάδι» λέει ο επικεφαλής του ΜεΡΑ 25 και δηλώνει ότι θα δημοσιοποιηθούν οι ηχογραφήσεις. Επεστράφη ως «απαράδεκτο» το στικάκι από τον Κ. Τασούλα.

Πρόσβαση στις ηχογραφήσεις των Eurogroup υπόσχεται ο Βαρουφάκης

Την δημοσιοποίηση των ηχογραφήσεων από τις συνεδριάσεις του Eurogroup στις οποίες παρευρισκόταν ως υπουργός Οικονομικών μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου υπόσχεται με ανακοίνωσή του ο Γιάνης Βαρουφάκης, μετά την κατάθεση των ηχογραφήσεων στη Βουλή και την επιστροφή τους από τον Κ. Τασούλα ως απαράδεκτες. 

Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «πέντε χρόνια τώρα τα Μνημονιακά κόμματα αναπαράγουν την προπαγάνδα της τρόικας ότι στα κρίσιμα Eurogroup του 2015 προσερχόμουν χωρίς επεξεργασμένες προτάσεις, κούραζα με θεωρητικές διαλέξεις τους συναδέλφους, καθυστερούσα τις διαπραγματεύσεις και, γενικά, κωλυσιεργούσα. Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, έδωσα μια εξαιρετική ευκαιρία στους επικριτές μου είτε να επιβεβαιωθούν είτε να σιωπήσουν.

Κατέθεσα στα πρακτικά της Βουλής στικάκι με τις ηχογραφήσεις όλων των Eurogroup που διαθέτω, θέτοντας στην διακριτική ευχέρεια του Προέδρου της Βουλής την διάθεσή τους στα μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Μάλιστα, κατέθεσα στα πρακτικά της Βουλής σχετική απόφαση του Αρείου Πάγουη οποία ξεκαθαρίζει ότι οι ηχογραφήσεις μου των Eurogroup στα οποίες συμμετείχα ήταν καθόλα νόμιμες.

Η αντίδραση της κυβέρνησης, μέσω της Προέδρου της Βουλής, καταδεικνύει τον πανικό τους. Καθώς ψυχανεμίζονται ότι η αλήθεια για εκείνα τα Eurogroup ήταν η ακριβώς αντίθετη της προπαγάνδας τους, δεν αντέχουν ούτε οι ίδιοι να ακούσουν τί πραγματικά διαδραματίστηκε εκεί!

Η σκληρή (για την τρόικα) αλήθεια

Πριν πέντε χρόνια, οι τρόικα διέρρεε το ένα ψέμα μετά το άλλο για το τί γινόταν στα κρίσιμα Eurogroup όπου εκπροσωπούσα την Ελλάδα.

Αντίθετα με την προπαγάνδα τους, στην πραγματικότητα μόνο ενώ η δική μας αντιπροσωπεία κατέθετε τεχνοκρατικά άρτιες προτάσεις (π.χ. για έξυπνη αναδιάρθρωση χρέους, για δημόσια εταιρεία διαχείρισης των κόκκινων δανείων, για ορθολογικό σύστημα ΦΠΑ, για αλγοριθμική πάταξη της φοροδιαφυγής κλπ.)

Αντίθετα με την προπαγάνδα τους, στην πραγματικότητα οι Σόιμπλε, Ντάιζελμπλουμ, Ντράγκι, Λαγκάρντ και Σια προσέρχονταν στα Eurogroup χωρίς ούτε μια παράγραφο προτάσεων, αρνούμενοι μάλιστα πεισματικά ακόμα και να διαβάσουν τις δικές μας προτάσεις – τις οποίες μου απαγόρευαν να μοιράσω στους συναδέλφους μου!

Χωρίς αιδώ, χωρίς να παραδεχθούν την μνημειώδη αποτυχία των προγραμμάτων λιτότητας και υφαρπαγής της δημόσιας περιουσίας μας, τροϊκανοί και Υπουργοί Οικονομικών (οι οποίοι με θλιβερό τρόπο πάσχιζαν να κερδίσουν την εύνοια του Σόιμπλε) λοιδορούσαν τον ελληνικό λαό συλλήβδην – χωρίς να διαχωρίζουν τους έλληνες και τις ελληνίδες μεταξύ Νεοδημοκρατών, Συριζαίων, κομμουνιστών ή σοσιαλδημοκρατών κλπ.

Θα ρωτήσουν κάποιοι, εύλογα. “Γιατί τώρα κ. Βαρουφάκη;”

Πρώτον, επειδή, όπως φάνηκε και στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για τα εργασιακά, η κυβέρνηση της ΝΔ εργαλειοποιεί συστηματικά τα ψεύδη για το τί γινόταν σε εκείνα τα Eurogroup για να εφαρμόζει ΣΗΜΕΡΑ πολιτικές εναντίον των εργαζόμενων, των δανειοληπτών, των νέων επιχειρηματιών κλπ.

Δεύτερον, επειδή στην εργαλειοποίηση των ψεμάτων αυτών τείνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, αν κρίνει κανείς από το Σχέδιο Απολογισμού για το 2015 με το οποίο πασχίζει να εξηγήσει την συνθηκολόγησή του με την τρόικα στη βάση διαστρεβλώσεων του τι συνέβαινε στα Eurogroup εκείνα. (Βλ. εδώ για σχετική ανάλυση)

Τρίτον, επειδή το ΜέΡΑ25, και το DiEM25, έχουμε δεσμευτεί για διαφάνεια παντού – να καταστήσουμε, δηλαδή, τον πολίτη κοινωνό της διαδικασίας λήψης αποφάσεων που διαφεντεύουν την ζωή του.

Το επόμενο βήμα; 

Ο Πρόεδρος της Βουλής αρνήθηκε την διακριτική ευχέρεια που του προσέφερα να επιλέξει εκείνος τον τρόπο με τον οποίο οι βουλευτές, αρχικά, και οι πολίτες, σε δεύτερο χρόνο, θα αποκτούσαν πρόσβαση στις κρίσιμες εκείνες συνεδριάσεις που επηρέασαν τόσο βάναυσα τις ζωές τους.

Καθώς κανείς δεν δικαιούται να κρατήσει τη Βουλή και τους πολίτες στο σκοτάδι, το ΜέΡΑ25 αναλαμβάνει το έργο αυτό. Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου θα έχουμε δώσει πρόσβαση σε όλες και όλους.

Η αλήθεια είναι όχι μόνο επαναστατική, όπως λέγαμε κάποτε, αλλά και χρήσιμη – ιδίως για ένα λαό που υποφέρει από τραγικές αποφάσεις που λαμβάνονται για αυτόν, ερήμην του, στο βαθύ σκοτάδι».

Τι έγινε στη Βουλή

Έναν φάκελο που όπως είπε περιλαμβάνει όλες τις ηχογραφήσεις του Eurogroup κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής ο Γ. Βαρούφακης. Όπως είπε είναι στη διακριτική ευχέρεια της Βουλής πως θα το χειριστεί το θέμα.

Παίρνοντας το λόγο ο Κ. Τασούλας είπε ότι ο Γ. Βαρουφάκης άφησε με τον χαρακτηρισμό «εμπιστευτικό» ένα φάκελο και μετά έφυγε όπως είπε «για την κηδεία του καλύτερου φίλου του».

Ο πρόεδρος της Βουλής αποφάσισε να επιστρέψει ως «απαράδεκτο» το φάκελο του Γ. Βαρουφάκη. «Δεν αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου και τη Βουλή ως αχθοφόρο ή βαστάζο των ευθυνών του κυρίου Βαρουφάκη», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής και κάλεσε αμέσως κλητήρα για να επιστρέψει το φάκελο. «Ας αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη της αποκάλυψης των κρυφών μαγνητοφωνήσεων» είπε.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Πρωθυπουργός που έδωσε τα εύσημα στον Πρόεδρο της Βουλής για αυτή την κίνηση. 

Για το θέμα κύκλοι του Κινήματος Αλλαγής σημειώνουν πως «αν θέλει να δώσει τις υποκλοπές του ο κ. Βαρουφάκης να το κάνει με ευθύνη του και να μην επιχειρεί να κάνει τη Βουλή πλυντήριο . Σε κάθε περίπτωση για όλα τα θέματα οικονομίας έχουμε ζητήσει εξεταστική επιτροπή από την πρώτη μέρα που μπήκε στο ευρώ».

Μετά τις εξελίξεις το ΜέΡΑ 25 εκφράζει την έντονη διαφωνία του με την απόφαση του προέδρου της Βουλής. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η κίνηση αυτή «απλά επιβεβαιώνει ότι το τείχος αδιαφάνειας των Eurogroup βόλευε και βολεύει πολλούς, ενώ η αλήθεια και η διαφάνεια, τρομάζουν».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η παράδοση συνοδεύτηκε από νομική γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου (277/2014) όπου ρητά αναφέρεται ότι «οι ηχογραφήσεις μη ιδιωτικών στιγμών κατά τη διάρκεια της άσκησης καθηκόντων δημοσίου λειτουργού είναι όχι απλά νόμιμες, αλλά και ηθικά επιβεβλημένες».

Προσθέτει ότι «πάγια θέση του ΜέΡΑ25 είναι πως όλοι οι πολίτες της Ευρώπης έχουν το δικαίωμα της άμεσης πρόσβασης στις τοποθετήσεις, τους διαλόγους και τις αποφάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον τους».

Η ομιλία

Νωρίτερα, στην ομιλία του στην ειδική συνεδρίαση για τα εργασιακά αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας, αλλά και το θέμα των κόκκινων δανείων. Κατά την τοποθέτηση του είπε πως “οι εργαζόμενοι κουνάνε το κεφάλι τους με αυτά που ακούνε” και σημείωσε πως “στην πραγματικότητα αυτό που ζούμε είναι το τέλος της κανονικότητας ”.

Μάλιστα σημείωσε πως επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ανέβηκε ο κατώτατος μισθός και καταργήθηκε ο υποκατώτατος υπήρξε μείωση του μέσου μισθού. "Δεν υπάρχει καμία κανονικότητα" επεσήμανε και προσέθεσε πως “σε πολλές επιχειρήσεις απολύονται εργαζόμενοι και προσλαμβάνονται άλλοι ενοικιαζόμενοι

Μιλώντας στην Ολομέλεια ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι το μνημόνιο που ψήφισε και εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διέφερε από τα προηγούμενα και είπε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Παράλληλα αναφέρθηκε στην περίοδο του 2015 και στο ενδεχόμενο να “ανταλλαγούν” τα πλεονάσματα για τις εργασιακές σχέσεις.

Κλείνοντας επεσήμανε πως το ΜέΡΑ 25 «είναι διατεθειμένο να αγωνιστεί για πραγματικές λύσεις και πρότεινα στα κόμματα να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι να συζητήσουν και τα εργασιακά και το πρόβλημα των κόκκινων δανείων».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v