Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Πάει πολύ να κουνάτε το δάχτυλο για «σαράκι και σαπίλα» στο κράτος

Απάντηση στα περί «θεσμικής εκτροπής» από τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. «Μίλησα για σαράκι εννοώντας τους αρμούς της εκτελεστικής εξουσίας, που είχαν βρεθεί χωρίς κανόνες και υπονόμευσαν τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησής μας».

Τσίπρας: Πάει πολύ να κουνάτε το δάχτυλο για «σαράκι και σαπίλα» στο κράτος

Απάντηση σε όσους, από Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ, ερμήνευσαν ως «θεσμική παρεκτροπή» την αναφορά του περί αντιμετώπισης συστημάτων διαπλοκής και διαφθοράς στην κρατική μηχανή από μία νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας. Κλείνοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Το παλιό πολιτικό σύστημα έφτασε στο σημείο να μιλάει για ‘αντιδημοκρατική συμπεριφορά’ και ‘πρόκληση στους θεσμούς’ επειδή αναφερθήκαμε στο ναρκοθετημένο πεδίο που συναντήσαμε στους αρμούς της εξουσίας, στο κομματικό κράτος που παραλάβαμε. Στη διαφθορά και διαπλοκή που συναντήσαμε. Στην ασυδοσία που παραλάβαμε από το ´90 στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και στα μέσα ενημέρωσης. Όχι μόνο έφτιαξαν το κράτος-λάφυρο και χειραγώγησαν τους θεσμούς, αλλά τώρα κάνουν ακριβώς τα ίδια και χειρότερα, αναπαράγοντας τις αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση. Πάει πολύ να μας κουνάνε το δάκτυλο. Είναι κρίσιμο το ζήτημα και πρέπει να το συζητήσουμε δημιουργικά χωρίς ίχνος θεσμικής παρεκτροπής. Μίλησα για σαράκι εννοώντας τους αρμούς της εκτελεστικής εξουσίας, που είχαν βρεθεί χωρίς κανόνες και υπονόμευσαν τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησής μας. Η επιβολή των κανόνων αξιοκρατίας και διαφάνειας είναι ταυτόσημη με το ξήλωμα της σαπίλας, δεν ήμασταν τόσο αποφασιστικοί όπως θα έπρεπε».

Ο κ.Τσίπρας έδωσε ένα παράδειγμα για τους «αρμούς» αυτούς, αναφερόμενος στους μαζικούς διορισμούς και προαγωγές που, όπως είπε, έκανε ο κ. Μητσοτάκης, ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, λίγο πριν από τις εκλογές του 2015. «Και παρέμειναν ως ‘αρμοι’ για τα τρία τέταρτα της κυβερνητικής θητείας μας. Ποια αξιοκρατική λογική μας εμπόδισε στην επιβολή κανόνων; Αυτό εννοούσα και εννοώ», κατέληξε.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ψηφίστηκε ομόφωνα από την Κεντρική Επιτροπή ο απολογισμός της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μια ψήφο κατά (σε σύνολο 151 μελών), υπερψηφίστηκε και ο οδικός χάρτης προς το Συνέδριο του κόμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v