Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Στη «δεύτερη φορά Αριστερά» δεν θα υπάρχει «δεν ξέραμε»

Ο απολογισμός διακυβέρνησης αποτελεί ιστορικό δεδομένο, οι άλλοι κουκουλώνουν, αλλάζουν αρχηγό... και η ζωή συνεχίζεται. Συζητούμε τι έγινε για να είμαστε προετοιμασμένοι αύριο. Εξαιρετικά ρευστό το πολιτικό σύστημα. Η διεύρυνση.

Τσίπρας: Στη «δεύτερη φορά Αριστερά» δεν θα υπάρχει «δεν ξέραμε»

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα απολογηθεί σ' αυτούς που έφεραν τη χώρα στη χρεoκοπία. Θα μάθει από τα λάθη, τις αδυναμίες και τις παραλείψεις της «πρώτης φοράς Αριστερά» ώστε να προετοιμαστούμε κατάλληλα για τη «δεύτερη φορά Αριστερά». Διότι τότε δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία, δεν θα υπάρχει «δεν ξέραμε».

Με αυτή τη φράση-κλειδί ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το στίγμα του απολογισμού που επιχειρεί το κόμμα του για τη διακυβέρνηση 2015-2019, αναδεικνύοντας παράλληλα τους βασικούς άξονες στους οποίους θα κινηθεί «η δεύτερη φορά».

Διαδεχόμενος στο βήμα της Κεντρικής Επιτροπής τον Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος παρουσίασε εν περιλήψει τον απολογισμό (σ.σ. από το 80σέλιδο κείμενο που επεξεργάσθηκε με τους Θοδωρή Δρίτσα και Αριστείδη Μπαλτά), ο κ. Τσίπρας «φωτογράφισε» τον τίτλο του «νέου» ΣΥΡΙΖΑ , καθώς η απόφαση θα ληφθεί σε επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης ώστε να εκφράσουν άποψη και οι «σύμμαχοι».

Αφού επικαλέσθηκε την Πολιτική Διακήρυξη που εγκρίθηκε πρόσφατα, ανέδειξε το σημείο εκείνο που αναφέρει: «Διακηρύσσουμε τη πρόθεση μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να οικοδομήσουμε την Αριστερά της εποχής μας. Και καλούμε όλους τους Δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία». Αυτή ακριβώς η προσθήκη, “Προοδευτική Συμμαχία”, συγκεντρώνει και την αποδοχή των περισσότερων στελεχών του κόμματος, με το αρκτικόλεξο “ΣΥΡΙΖΑ” να παραμένει πρώτο συνθετικό του τίτλου, ως ισχυρό, πλέον, brand name.

Κατά τον κ. Τσίπρα μάλιστα, δεν είναι σκόπιμο να διενεργηθεί εσωκομματικό δημοψήφισμα για τον τίτλο, καθώς μία τέτοια κίνηση πρέπει να επιλέγεται για τα μείζονος σημασίας πολιτικά θέματα.

Εμείς απολογισμό, οι άλλοι κουκούλωμα

Όσο για τον απολογισμό των 4,5 χρόνων διακυβέρνησης, ο πρόεδρος του κόμματος επισήμανε εξ΄αρχής πως πρόκειται για μία διαδικασία που μόνο η Αριστερά τολμά. Όπως τόνισε:

- Εγκαινιάζουμε τη διαδικασία απολογισμού δημιουργώντας ιστορικό προηγούμενο και για τη σχέση πολιτών-πολιτικής. Δεν είναι ενδοσκόπιση, ούτε αυτομαστίγωμα ούτε μελαγχολική αυτοκριτική, αλλά έχει στραμμένο το βλέμμα στον κόσμο. Κάνουμε απολογισμό για να γίνουμε καλύτεροι, ισχυρότεροι, δικαιότεροι.

- Οι άλλοι κουκούλωσαν και εξαφάνισαν τις δικές τους περιόδους διακυβέρνησης. Επενδύουν στη λήθη διότι δεν τους ενδιαφέρει να μην κάνουν τα παλιά λάθη δεν τα θεωρούν λάθη, αλλά αναγκαία στοιχεία της πολιτικής τους». Πολύ πιο γρήγορα απ' όσο κι εμείς περιμέναμε, θα έλθει η ώρα και για την αποτίμηση Μητσοτάκη. Μετά την ήττα θα στραφούν στην αποδόμηση του πρώην αρχηγού και η ζωή θα συνεχιστεί.

- Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε χθες να ειρωνευτεί μιλώντας για απολογία του ΣΥΡΙΖΑ. Πήρε την απάντηση που του αξίζει. Πάει πολύ να μας κουνάνε το δάκτυλο αυτοί που έχουν την ευθύνη για την χρεοκοπία της χώρας.
Αυτοί πρέπει να απολογηθούν.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα απολογηθεί, αλλά θα μάθει από τα λάθη και τις παραλήψεις της πρώτης φοράς Αριστερά ώστε να προετοιμαστούμε κατάλληλα για τη δεύτερη φορά. Προσπαθούν να διαγράψουν το 2015-2019 και επικεντρώνουν στο πρώτο εξάμηνο του ΄15. Χωρίς εκείνο δεν είμαι βέβαιος ότι θα μπορούσαμε να βγούμε από τα μνημόνια.

Τα βασικά ερωτήματα για τη «δεύτερη φορά»

Τόσο στην πορεία προς το συνέδριο του Μαϊου όσο και στη διάρκεια του συνεδρίου, θα πρέπει – όπως πρόσθεσε – να απαντηθούν βασικά ερωτήματα όχι μόνο για το «χθες» αλλά και για το «αύριο», διότι «στη δεύτερη φορά Αριστερά δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία, δεν θα υπάρχει ‘δεν ξέραμε’».

Τα εξής:

1. Πώς θα καταφέρουμε στη «δεύτερη φορά Αριστερά» να αναλάβουμε την ευθύνη όχι μόνο υπoυργείων αλλά και κρίσιμων αρμών της εξουσίας;

2. Πώς θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων και μεγάλων τομών που θα αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή της κοινωνίας;

Ως παραδείγματα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε:

- Τι κάνουμε με τις τράπεζες, τα κόκκινα δάνεια, τη προστασία των δανειοληπτών;

- Τι κάνουμε με την ΤτΕ, όταν συστηματικά και με σχέδιο υπονομεύει την ίδια τη κυβέρνηση;

- Τι κάνουμε με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς όταν αποτελούν οι ίδιες εστίες διαφθοράς και κράτος εν κράτει;

- Τι κάνουμε με τη δημόσια διοίκηση και τους θύλακες δολιοφθοράς του κυβερνητικού έργου;

- Τι κάνουμε με τους εκπροσώπους της διαπλοκής και του παλιού πολιτικού συστήματος μέρα στις κρατικές δομές;

- Τι κάνουμε με τους ολιγάρχες που κατέχουν μονοπωλιακές θέσεις στα μέσα ενημέρωσης;

Εμείς απολογούμασταν για το Μάτι, αλλά η τότε φυσική ηγεσία δουλεύει σήμερα σε θέσεις κλειδιά του πολιτικού μας αντιπάλου. Αυτό σημαίνει ότι και τότε δούλευε για τον πολιτικό αντίπαλο, ενώ κυβερνούσαμε εμείς. Αφού ξηλώσεις την σαπίλα να βάλεις κανόνες για αξιοκρατία και δημοκρατία».

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, «είμαστε υπερήφανοι», όπως είπε, για ό,τι καταφέραμε ή παλέψαμε: «για την τομή που επιχειρήσαμε σε θέματα εξωτερικής πολιτικής (Πρέσπες), το προσφυγικό, τα μέτρα για διεύρυνση των κοινωνικών δικαιωμάτων (ταυτότητα φύλου), για τη σύγκρουση με διαπλοκή-ολιγαρχία (ασχέτως εάν δεν καταφέραμε πολλά, πολεμήσαμε), για την απόδοση δικαιοσύνης σε όσα έκανε παλιό πολιτικό σύστημα – από τη Novartis και το ΚΕΛΠΝΟ μέχρι μικρότερες εστίες διαφθοράς του βαθέος κράτους.

Κυβέρνηση νεοφιλελεύθερη και ανίκανη

Αναφερόμενος στην κυβερνητική πορεία του πρώτου επταμήνου, ο κ.Τσίπρας μίλησε για «εξαιρετικά ρευστό» πολιτικό σύστημα. «Είναι εκπληκτική η ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση διέψευσε μετεκλογικά τον προεκλογικό της εαυτό. Παρότι αφήσαμε γεμάτα ταμεία, κάθε πρόβλεψη είναι μετέωρη», είπε και έδωσε την ερμηνεία:  «Η κυβέρνηση αφενός είναι προσηλωμένη στον νεοφιλελευθερισμό και, αφετέρου, την διακρίνει παντελής ανικανότητα – από το προσφυγικό μέχρι το ποδόσφαιρο».

Ως εκ τούτου, επανέλαβε ότι η κυβερνητική εξουσία για την Αριστερά «δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά το όχημα της αλλαγής της κοινωνίας, το όχημα για να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο που θα αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Σ' αυτή τη βάση επανέλαβε ότι η διεύρυνση και ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται για να ανταποκριθεί στην αποστολή του.  “Να οργανώσει μια πλατιά, κοινωνική, μαχητική και παρεμβατική αντιπολίτευση, να δώσει τη μάχη των ιδεών, αλλά και να διαμορφώσει ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικών πολιτικών αλλαγών και κοινωνικού μετασχηματισμού.

Περί «παλιών» και «νέων»

Αναφερόμενος μάλιστα στη γνωστή “γκρίνια” για το εάν και πόσο κινδυνεύει ο ΣΥΡΙΖΑ από όσους μαζικά τώρα εγγράφονται ως μέλη, ο κ. Τσίπρας έδωσε απάντηση… με αποδέκτες παλιούς και νέους:

“Μας λένε κάποιοι καλοπροαίρετα: Μήπως ανοίγοντας τις πόρτες στον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ αναρριχηθούν σε θέσεις ευθύνης και πρόσωπα με ιδιοτελείς στόχους. Κρίσιμο ερώτημα. Που όμως δεν αφορά μόνο αυτούς που έρχονται στο κόμμα σήμερα, αλλά και αυτούς που είμαστε στο κόμμα πολλά χρόνια. Το ερώτημα αυτό δε μπορεί να απαντηθεί παρά μόνο με κανόνες που θα τηρούμε όλοι. Και βεβαίως με βάθεμα της εσωκομματικής δημοκρατίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v