Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αφαντος ο «Μάξιμος Σαράφης» από την Προανακριτική

Ο μάρτυρας αρνήθηκε να καταθέσει, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η βίαιη προσαγωγή του. Δεν έγινε εφικτό να εντοπιστεί. Κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για τις διαδικασίες. Θεσμική εκτροπή καταγγέλλει ο Αλ. Τσίπρας. Η απάντηση Πέτσα.

Αφαντος ο «Μάξιμος Σαράφης» από την Προανακριτική

Ανοιχτό αφήνουν μέλη της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης το ενδεχόμενο να ζητήσουν την άρση του καθεστώτος προστασίας για τους «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση», εάν και η προγραμματισμένη για αύριο εξέταση της «Αικατερίνης Κελέση», λάβει την ίδια τροπή με την εξέταση του «Μάξιμου Σαράφη» που σήμερα οδηγήθηκε σε «ναυάγιο».

Πηγές της ειδικής επιτροπής ανέφεραν απόψε ότι αν ούτε αύριο καταστεί εφικτό να εκτελεστεί το ένταλμα βίαιης πρσαγωγής του «Μάξιμου Σαράφη» και αν υπάρξει αντίστοιχη εξέλιξη με την «Αικατερίνη Κελέση», τότε η επιτροπή την Πέμπτη θα ρίξει στο «τραπέζι» την άρση του καθεστώτος προστασίας για τους δύο μάρτυρες.

Η Επιτροπή έχει προγραμματίσει συνεδρίαση την προσεχή Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου στις δέκα το πρωί, με θέμα την εξέταση μαρτύρων, πιθανότατα του Δημήτρη Τζανακόπουλου. Μέλη της ωστόσο ανέφεραν σήμερα ότι προηγουμένως θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της άρσης προστασίας για τους δύο μάρτυρες, δηλαδή να υπάρξει αίτημα της επιτροπής στην αρμόδια προς τούτο Αρχή.

Δεν προσήλθε

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι αρνήθηκε να προσέλθει για να καταθέσει ο «Μάξιμος Σαράφης» και η Επιτροπή κατά πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της βίαιης προσαγωγής του. Η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής ζήτησαν τη βίαιη προσαγωγή του, αλλά το αίτημα φέρονται να μην έχουν υπογράψει οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης. 

Πηγές επισημαίνουν πως ο «Μάξιμος Σαράφης» υποστηρίζει ότι δεν τηρούνται οι όροι εξέτασης που είχε θέσει δια επιστολής του (δηλαδή της εξέτασης με μετάδοση ήχου με αλλοιωμένη φωνή από άλλη αίθουσα).

Ωστόσο μετά από τρεις ώρες που η αντιπροσωπεία της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ανέμενε στη ΓΑΔΑ τον προστατευόμενο μάρτυρα, το ένταλμα βίαιας προσαγωγής δεν κατέστη εφικτό να εκτελεστεί.

Εξερχόμενος της ΓΑΔΑ, ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης δήλωσε:

«Σήμερα είχε οριστεί η εξέταση του προστατευόμενου μάρτυρα, ακριβώς με το ίδιο καθεστώς που είχε εξεταστεί από τις εισαγγελικές αρχές και απ' τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον κ. Σοφουλάκη. Άρα ο τρόπος εξέτασής του, θα ήταν ακριβώς όπως ορίζεται από την ίδια διάταξη που τον έχει εντάξει στο καθεστώς προστασίας. Ο μάρτυρας δεν προσήλθε, μας ενημέρωσε ότι δεν επιθυμεί να εξεταστεί, γιατί θα εξεταστεί μόνο με τον τρόπο που ο ίδιος θέλει. Διατάχθηκε ένταλμα βιαίας προσαγωγής, όπως ρητώς ορίζεται από το ‘άρθρο 231 του ΚΠΔ, έχουμε ενημερωθεί ότι δεν έχει καταστεί εφικτή η εκτέλεση αυτού του εντάλματος και συνεπώς η επιτροπή διέκοψε για την επόμενη ημέρα και ώρα που έχει οριστεί ώστε να προσέλθει και να εκτελεστεί το ένταλμα βιαίας προσαγωγής».

Ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, δήλωσε: «Σήμερα μπορεί να μην εμφανίστηκε ο προστατευόμενος μάρτυρας, όμως αποκαλύφθηκαν οι προστάτες του. Η δημοκρατία δεν κινδυνεύει από μια κοινοβουλευτική επιτροπή που αναζητεί την αλήθεια. Κινδυνεύει από αυτούς που θέλουν να ελέγξουν κάθε θεσμό, κάθε αρμό της εξουσίας, όπως λένε, και όπως φαίνεται, το επιχείρησαν το προηγούμενο διάστημα με την υπόθεση που ερευνούμε».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, δήλωσε: «Η διαδικασία αυτή καταντάει παρωδία. Πιστεύουμε ότι το καθεστώς της ανωνυμίας και της προστασίας των μαρτύρων, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην αποκάλυψη της αλήθειας και στη διερεύνηση της ουσίας της υπόθεσης, αλλά αντίθετα δημιουργεί προσκόμματα. Γι΄ αυτό και εμείς δεν συμφωνήσαμε με το ένταλμα βίαιης προσαγωγής, αλλά ζητήσαμε να αρθεί το καθεστώς της ανωνυμίας και της προστασίας, για να γίνει ουσιαστική εξέταση της υπόθεσης».

Ο εισηγητής της Ελληνική Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος δήλωσε: «Εμείς είμαστε εναντίον αυτής της διαδικασίας. Συμμετέχουμε ως παρατηρητές. Η κατάσταση εξελίσσεται σε παρωδία»

Για το θέμα υπήρξε σφοδρή αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα που καταγγέλλει θεσμική εκτροπή. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, απάντησε στο τμήμα της δήλωσης του κ. Τσίπρα που αφορά στην προανακριτική επιτροπή. Συγκεκριμένα έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Βουλή με απόφασή της, της 9ης Οκτωβρίου 2019, συγκρότησε, σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή προς διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεστεί από τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δημήτριο Παπαγγελόπουλο κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 156 παρ.4) η Επιτροπή αυτή έχει όλες τις αρμοδιότητες του Εισαγγελέα Πρωτοδικών όταν αυτός ενεργεί προκαταρκτική εξέταση και μπορεί να αναθέτει σε Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών ή Εφετών την ενέργεια ειδικότερων πράξεων σχετικών με το αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης».

Ο Πρόεδρος της Βουλής επισημαίνει πως «κατόπιν των ανωτέρω, είναι πρόδηλο ότι όταν η Επιτροπή αυτή εξετάζει μάρτυρες, δεν παρεμβαίνει στη θεσμική λειτουργία της δικαιοσύνης, γιατί απλούστατα ασκεί η ίδια δικαστική λειτουργία που της έχει ανατεθεί από το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής και την απόφαση της Ολομέλειας».

Στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσε να απαντήσει και ο Στέλιος Πέτσας«Βυθισμένος στα εσωκομματικά του προβλήματα, ο κ. Τσίπρας καταφεύγει όχι μόνο σε ύβρεις αλλά και σε ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής. Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί εδώ και μέρες να μην επιτρέψει την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων, όπως ακριβώς εξετάστηκαν και από τον εισαγγελέα, καθώς και ο πανικός του κ. Τσίπρα, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός παρακρατικού-παραδικαστικού κυκλώματος που εξύφανε μια πρωτοφανή πολιτική σκευωρία. Με την ανάρτησή του ο κ. Τσίπρας επιβεβαιώνει επίσης ότι όσα είπε περί ελέγχου των “αρμών της εξουσίας”, είχε ήδη επιχειρήσει να τα εφαρμόσει όταν ήταν Πρωθυπουργός. Οι κουκούλες βγαίνουν και αποκαλύπτεται το δικό του πρόσωπο».

Το αίτημα Παπαγγελόπουλου

Νωρίτερα δεν είχε γίνει δεκτό -κατά πλειοψηφία- το αίτημα του Δ. Παπαγγελόπουλου να κινηθεί η διαδικασία για την εξαίρεση του Θάνου Πλεύρη και να γίνει διακοπή της συνεδρίασης. Να σημειωθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από την ψηφοφορία.

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σπ. Λάππας είχε ζητήσει να διακοπεί η λειτουργία της Επιτροπής και να συνεδριάσει σε δύο μέρες, για να συζητηθεί το αίτημα Δ. Παπαγγελόπουλου. «Δεν θα τα κάνουμε όλα κουρέλια», φέρεται να είπε. Από τη Νέα Δημοκρατία, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για παρελκυστική τακτική. Πυρά υπήρξαν και από το Κίνημα Αλλαγής, επισημαίνοντας πως απώτερος σκοπός του αιτήματος είναι να μην εξεταστούν σήμερα και αύριο οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Τέλος, ο Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως το ΚΚΕ είναι παγίως αντίθετο σε πρόταση εξαίρεσης μελών της Επιτροπής, απ’ τη στιγμή που κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα ορίζει τη σύνθεση των μελών της.

Χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ η εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων

Προ των εξελίξεων με τον προστατευόμενο μάρτυρα είχε γίνει γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μετέχει στη διαδικασία εξέτασης. 

Για «επαναλαμβανόμενα πολιτικά και νομικά πραξικοπήματα σε βάρος της αλήθειας και της δικαιοσύνης» έκανε λόγο από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Σπύρος Λάππας, σημειώνοντας πως ακολουθούνται fast track διαδικασίες. Συνέχισε λέγοντας πως «όλα όσα γίνονται σχετικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες τα παρακολουθούν τα ευρωπαϊκά όργανα αλλά και υπηρεσίες του ΟΗΕ. Πολύ φοβάμαι ότι δεν θα πληρώσει το τίμημα μόνο η κυβέρνηση, που προβαίνει σε αυτές τις παράνομες πράξεις, αλλά και η χώρα».

Συνέχισε τα πυρά στην πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής λέγοντας πως δεν τηρήθηκε το απαιτούμενο χρονοδιάγραμμα για την εξέταση του αιτήματος του Δ. Παπαγγελόπουλου (σχετικά με την εξαίρεση του Θ. Πλεύρη). Όπως είπε, «συντρίβουν και κουρελιάζουν» τον κανονισμό της Βουλής.

Τέλος, ο Σπύρος Λάππας επεσήμανε πως «μετά τη σημερινή απόφαση, που θεωρούμε ότι είναι ακραία κοινοβουλευτική διαδικασία, πράξη και ενέργεια, αναθεωρούμε τη στάση μας. Δεν θα εμφανιστούμε και δεν θα νομιμοποιήσουμε την παράνομη διαδικασία εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων. Δεν προκύπτει απλώς ένας αλλά εκατό λόγοι ακυρότητας της επιτροπής. Πιστεύω ότι αυτά που κάνουν οι κύριοι αυτοί είναι να δίνουν όπλα σε αυτούς που θέλουν να ακυρώσουν τη διαδικασία».

Χαρίτσης: Μεθοδεύσεις για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Για «διαρκείς μεθοδεύσεις» και «καταστρατήγηση του νόμου για τους προστατευόμενους μάρτυρες» επικρίνει τη ΝΔ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέχεια της απόφασης της πλειοψηφίας στη χθεσινή Προανακριτική Επιτροπή της βουλής για τη Novartis. «Ο κ. Μητσοτάκης φέρει ακέραια την ευθύνη για την αντιθεσμική μεθόδευση σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος», διαμηνύει σε on camera δήλωσή του και καταλήγει: «Τα μέλη της Προανακριτικής που συνεχίζουν να λειτουργούν με εξόφθαλμες μεθοδεύσεις ενδέχεται να έχουν ποινικές ευθύνες, οι οποίες δεν παραγράφονται».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v