Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταθέτει στην προανακριτική και η «Αικατερίνη Κελέση»

Μετά τον «Μάξιμο Σαράφη» και η δεύτερη προστατευόμενη μάρτυρας προσήλθε στη ΓΑΔΑ. Τη Δευτέρα οι καταθέσεις στην προανακριτική επιτροπή. Η διαδικασία και η θέση του Αρειου Πάγου.

Καταθέτει στην προανακριτική και η «Αικατερίνη Κελέση»

Παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ το Σάββατο η «Αικατερίνη Κελέση», προστατευόμενη μάρτυρας της Novartis.

Οπως έγινε γνωστό, η Θα καταθέσει στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής τη Δευτέρα το απόγευμα.

Τη Δευτέρα αναμένεται να καταθέσει στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής και ο «Μάξιμος Σαράφης», που εμφανίστηκε την Παρασκευή στην ΓΑΔΑ.

Με βάση το σχεδιασμό τη Δευτέρα στις 11 το πρωί θα συνεδριάσει η προανακριτική επιτροπή. Εκεί θα αποφασιστεί να προχωρήσει η ακρόαση των προστατευόμενων μαρτύρων της Novartis με βάση τα όσα έχει πει ο Άρειος Πάγος.

Στις 16.00 κλιμάκιο της προανακριτικής επιτροπής θα μεταβεί στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει ο Μάξιμος Σαράφης. Στις 20.30 θα καταθέσει η Αικατερίνη Κελέση. Οι δυο προστατευόμενοι μάρτυρες αναμένεται να καταθέσουν από ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα με τεχνητά μέσα.

Μετά την επιστολή του Αρείου Πάγου πηγές της Νέας Δημοκρατίας ανέφεραν πως «εμείς δεν αντιδικούμε με τον Άρειο Πάγο. Εμείς γι’ αυτό πήγαμε στον Άρειο Πάγο».

Την ίδια στιγμή η Δώρα Αυγέρη από το ΣΥΡΙΖΑ σημείωνε «η επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή έπεσε στο κενό. Η απάντηση του Άρειου Πάγου αποτελεί κόλαφο για τις μεθοδεύσεις του κυρίου Μητσοτάκη. Στη χώρα υπάρχουν νόμοι, θεσμοί και διαδικασίες που ουδείς έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί ή να καταστρατηγεί, όπως επιχειρούν τόσες μέρες Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής»

Προσθέτει παράλληλα πως «μετά την απόφαση αυτή, καλούμε τη πλειοψηφία της Επιτροπής να μην τολμήσει να αγνοήσει το αίτημα των μαρτύρων να εξεταστούν. Αποτελούν μάρτυρες κλειδιά για την αποκάλυψη της αλήθειας και πλέον θα εξεταστούν όπως ο νόμος ορίζει, χωρίς να τρομοκρατούνται ή να εκφοβίζονται, ώστε να πουν την αλήθεια και μόνον αυτή χωρίς φόβο».

Στις εξελίξεις αναφέρθηκε σε δήλωση του ο Θάνος Πλεύρης από τη Νέα Δημοκρατία. Ειδικότερα σημειώνει πως : μετά την απάντηση του Αρειου Πάγου, που επιβεβαιώνει την αρμοδιότητα της προανακριτικης επιτροπής, ανοίγει ο δρόμος για την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων. Συνέχισε λέγοντας «θέλαμε την εξέταση κάποιοι ήθελαν τη μη εξέταση. Οι δικαιολογίες τελείωσαν», ενώ επεσήμανε «εμείς πήγαμε στον Άρειο Πάγο, εμείς ζητήσαμε τη συνδρομή του».

Για «μάσκες που έπεσαν» μίλησε από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζοντας πως « το κόλπο ήταν στημένο και από πριν αποφασισμένο, να μη γίνει ουσιαστική εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων».

Η θέση του Αρείου Πάγου

Ειδικότερα, όπως απάντησε την Παρασκευή ο εποπτεύων εισαγγελέας της Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, προς τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής, που έθεσαν σχετικά ερωτήματα, οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να καταθέσουν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, η οποία ερευνά την υπόθεση της Novartis.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπρακουμάτσος, στα ερωτήματα που του έθεσε η προανακριτική, απάντησε μόνο στο ένα σκέλος τους, που αφορά τον τρόπο κατάθεσης των προστατευόμενων μαρτύρων και την ερχόμενη Δευτέρα θα απαντήσει στα υπόλοιπα ερωτήματα της προανακριτικής. Στο έγγραφό του, ο Μπρακουμάτσος ενισχύει το περιεχόμενο της προχθεσινής απάντησής του προς τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευόμενων μαρτύρων καθορίζονται από: 1) το νόμο 2928/2001, 2) το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και 3) την υπ' αριθμ. 429/2018.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει:

«Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κ.λπ.) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

Η απάντηση του εισαγγελικού λειτουργού κοινοποιήθηκε και στην υπηρεσία προστασίας μαρτύρων της ΕΛΑΣ.

ΣΥΡΙΖΑ: Κόλαφος στις μεθοδεύσεις Μητσοτάκη η απάντηση του Αρειου Πάγου

«Η επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή έπεσε στο κενό. Η απάντηση του Άρειου Πάγου αποτελεί κόλαφο για τις μεθοδεύσεις του κ. Μητσοτάκη», σημειώνει η Κουμουνδούρου.

Οπως επισημαίνει, «στη χώρα υπάρχουν νόμοι, θεσμοί και διαδικασίες που ουδείς έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί ή να καταστρατηγεί, όπως επιχειρούν τόσες μέρες ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Μετά την απόφαση αυτή, καλούμε την πλειοψηφία της Επιτροπής να μην τολμήσει να αγνοήσει το αίτημα των μαρτύρων να εξεταστούν.

Αποτελούν μάρτυρες κλειδιά για την αποκάλυψη της αλήθειας και πλέον θα εξεταστούν όπως ο νόμος ορίζει, χωρίς να τρομοκρατούνται ή να εκφοβίζονται, ώστε να πουν την αλήθεια και μόνον αυτή χωρίς φόβο».

Κατάθεση αλλά υπό προστασία

Τη θέση πως δεν προσήλθε να εξεταστεί όχι από απείθεια αλλά επειδή «δεν τηρήθηκαν οι εγγυήσεις του νόμου σχετικά με τη διαφύλαξη της μυστικότητάς του» εξέφρασε νωρίτερα ο Μάξιμος Σαράφης σε επικοινωνία του με την αστυνομία. Μάλιστα αναφέρει πως η επιτροπή απέρριψε το αίτημά του να εξεταστεί με τεχνικά μέσα ηχητικής μετάδοσης της κατάθεσής του με αλλοιωμένη φωνή.

Παράλληλα επισημαίνει ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με την επιτροπή και να συμβάλει στον σκοπό της με την εξέτασή του, εφόσον όμως τηρηθούν οι ανωτέρω εγγυήσεις. Ακόμα σημειώνει ότι επιθυμεί να συνεχίσει να συνεργάζεται με την υπηρεσία της αστυνομίας για την υλοποίηση του προγράμματος προστασίας στο οποίο έχει ενταχθεί.

Αυτά αναφέρονται σε έγγραφο της ΓΑΔΑ προς την προανακριτική επιτροπή της Βουλής. Μάλιστα υπήρξε ακόμα μια επικοινωνία με τον προστατευόμενο μάρτυρα «Μάξιμο Σαράφη», ο οποίος επανέλαβε ότι εφόσον η επιτροπή αποδεχτεί το αίτημά του να εξεταστεί με τεχνικά μέσα ηχητικής μετάδοσης της κατάθεσής του με αλλοιωμένη φωνή, βρίσκεται στη διάθεσή της και θα μεταβεί οποιαδήποτε ημέρα του ζητηθεί στον τόπο που θα υποδειχθεί.

Ο «Μάξιμος Σαράφης» φέρεται να έχει κάνει δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες προς το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων. Ωστόσο πηγές της πλειοψηφίας της προανακριτικής λένε πως θα πρέπει να καταθέσει με τον ίδιο τρόπο που είχε κάνει και στις εισαγγελικές αρχές. Και εμμένουν και σήμερα σε αυτή τη θέση.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής και μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής Δώρα Αυγέρη δήλωσε τα εξής: «Τι έχουν να μας πουν τώρα ΝΔ και ΚΙΝΑΛ; Τώρα που όπως αποδεικνύεται από την επικοινωνία της Υπηρεσίας Προστατευόμενων Μαρτύρων με τον μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, αυτός δεν προσήλθε να καταθέσει, επειδή δεν τηρήθηκαν οι εγγυήσεις του νόμου από την πλευρά των αρμοδίων οργάνων; Τόσο ο μάρτυρας όσο και οι Αρχές δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν στην εξέταση, σύμφωνα με όλες τις προβλεπόμενες εγγυήσεις από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το θέλουν αυτό ΝΔ και ΚΙΝΑΛ; Ή μήπως το φοβούνται;».

Εν τω μεταξύ, τις επόμενες ώρες είναι πιθανό να μοιραστεί στους εισηγητές των κομμάτων το στικάκι με τα έγγραφα της δικογραφίας της Novartis που έστειλε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Ωστόσο δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί αν το cd που έφτασε στην προανακριτική περιλαμβάνει το σύνολο της δικογραφίας και πρόσθετα έγγραφα του FBI.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v