Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Ηρθε ώρα κοινωνικής και πολιτικής αντεπίθεσης

«Σταματήστε αυτήν την άθλια καραμέλα της σκευωρίας», το μήνυμα για τη Novartis. «Να τολμήσετε να οδηγήσετε εμένα σε ειδικό δικαστήριο, αν έχετε τα κότσια», τόνισε. «Η Τουρκία ποτέ δεν μας συγχώρησε γιατί εμείς δεν είμαστε πατριώτες 'γιαλαντζι'».

Τσίπρας: Ηρθε ώρα κοινωνικής και πολιτικής αντεπίθεσης

«Πέτυχαν μια προσωρινή νίκη απέναντι στην Αριστερά, απέναντι στην αλήθεια, απέναντι στην πρόοδο. Όμως από τότε καθημερινά χάνουν τη μάχη της καθημερινής ζωής», υποστήριξε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στο Ταε Κβο Ντό.

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση μας γυρίζει πίσω στις αιτίες που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία: Στο κράτος της διαφθοράς και της διαπλοκής, στην εθνική και κοινωνική ανασφάλεια, στην οικονομική στασιμότητα, σε μια ανάπτυξη που αφορά μόνο τους ισχυρούς και όχι τη κοινωνική πλειοψηφία και σε μια κοινωνία διακρίσεων, συντηρητικής οπισθοδρόμησης και συρρίκνωσης των δικαιωμάτων.

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «ήρθε η ώρα της κοινωνικής και πολιτικής αντεπίθεσης» και ζήτησε δράση «με όλα τα όπλα που η δημοκρατία μας παρέχει». Όπως είπε «θα δώσουμε τη μάχη σε κάθε κοινωνικό χώρο για να ξανακερδίσει η προοδευτική παράταξη τη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία. Και να πετύχουμε -όσο συντομότερα τόσο το καλύτερο για τη χώρα- μια νέα μεγάλη νίκη προς όφελος του ελληνικού λαού, που θα επαναφέρει τη χώρα στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Στην ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός στάθηκε στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων. «Το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζουμε την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας. Μια όξυνση που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ψυχραιμία, στρατηγική και συμμαχίες».

«Θυμάστε όμως τι έκαναν σε εμάς οι άριστοι και οι υπερπατριώτες; Ήταν η αντιπολίτευση της περικεφαλαίας. Η αντιπολίτευση της ακροδεξιάς και του φονταμενταλισμού. Η αντιπολίτευση που υπονόμευε το εθνικό συμφέρον εν ονόματι του κομματικού. Η αντιπολίτευση που μας κατάγγειλε για προδοσία όταν πετύχαμε με τη συμφωνία των Πρεσπών να αναβαθμίσουμε το ρόλο και τα συμφέροντα της χώρας. Την ιστορική αυτή συμφωνία, για την οποία είμαστε υπερήφανοι που την ολοκληρώσαμε σε πείσμα των εκβιασμών και της τρομοκρατίας όσων θέλησαν να διχάσουν το λαό μας για να κερδίσουν λίγες ψήφους. Ναι, είμαστε υπερήφανοι. Δεν ξέρω όμως πόσο υπερήφανοι μπορεί να είναι όλοι εκείνοι που μας συκοφάντησαν, αμφισβήτησαν τον πατριωτισμό μας, όπλισαν το χέρι των μακεδονομάχων και των ακροδεξιών, έκαναν σημαία τους την καταγγελία της συμφωνίας. Και χρειάστηκε μόνο μια εβδομάδα στην κυβέρνηση για να θυμηθούν ότι όχι μόνο θα τηρήσουν, αλλά και θα τιμήσουν την κατά τα άλλα προδοτική συμφωνία».

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι «η Τουρκία ποτέ δεν μας συγχώρησε γιατί εμείς δεν είμαστε πατριώτες γιαλαντζι και υποκριτές, αλλά δουλέψαμε για τη στρατηγική αναβάθμιση του ρόλου και της θέσης της χώρας».
Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι η «η Τουρκία αφού δεν βρίσκει εξαιτίας μας συμμάχους στα βόρεια σύνορά μας, προχωράει στη συγκρότηση συμμαχίας με την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης. Και μέσω ενός ανυπόστατου νομικά μνημονίου συνεργασίας δημιουργεί τετελεσμένα, παραβιάζοντας κατάφορα το Δίκαιο της Θάλασσας. Και το ερώτημα είναι που βρίσκονται σήμερα να αντιδράσουν οι υπερπατριώτες που μας κατήγγειλαν ότι ζημιώνουμε τη χώρα στη Συμφωνία των Πρεσπών; Πως αντιδρούν τώρα, μιας και βρίσκονται πια στη διακυβέρνηση της χώρας, με τη ψήφο των Μακεδονομάχων και των δήθεν εθνικά υπερευαίσθητων; Πως αντιδρούν όταν η Τουρκία κάνει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ; Μας απαντάνε δε χρειάζονται κυρώσεις. Και όταν στέλνει ερευνητικά πλοία στο Αιγαίο, παριστάνουν τους μετεωρολόγους. Έφταιγε λέει ο καιρός...».

«Η απάντηση λοιπόν είναι ότι δεν αντιδρούν. Απλά παρακολουθούν τις εξελίξεις, διαδηλώνοντας δεξιά και αριστερά πόσο προβλέψιμοι σύμμαχοι είναι στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή ένωση. Άφωνοι και προβλέψιμοι. Γι’ αυτό και εγώ θα προσέθετα και επικίνδυνοι».

«Ο συνδυασμός ιδεοληψίας, ανοησίας, και ανικανότητας έφερε τα νησιά της πρώτης γραμμής σε κατάσταση οριακή» συνέχισε. «Η ενθάρρυνση των κάθε λογής ακροδεξιών, μακεδονομάχων, και προσφυγοφάγων, για να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν γίνεται τώρα μοναχά η θηλιά στο λαιμό του κ. Μητσοτάκη. Αλλά, δυστυχώς, και στο λαιμό των νησιών και της χώρας».

Η δικαιοσύνη

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τα θέματα της δικαιοσύνης και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δε διστάζει να παραβιάζει το Σύνταγμα και τους νόμους «ενίοτε και να ενορχηστρώνει μικρά πραξικοπήματα απέναντι στη δικαιοσύνη. Τόσο άτσαλα και άγαρμπα όμως όπως και ο τρόπος που κυβερνάνε εν γένει. Και τρώνε τη μια σφαλιάρα μετά την άλλη, όπως χθες που έπεσε στο κενό από τον Άρειο Πάγο, η πραξικοπηματική απόπειρα της πλειοψηφίας της Επιτροπής για τη Novartis, να τρομοκρατήσουν τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος».

«Γιατί άραγε τέτοιος πανικός ποιος ξέρει; Εμείς δε ξέρουμε γιατί ανησυχούν, αλλά είμαι βέβαιος ότι οι ίδιοι θα ξέρουν γιατί ανησυχούν. Σήμερα λοιπόν μέσα στον πανικό τους έφτασαν στο σημείο να λένε ότι πρέπει να καταδικαστούμε εμείς, σε ισόβια για εσχάτη προδοσία. Αυτή την εξαιρετική χάρη την επιφυλάσσουν για μένα. Και το επαναλαμβάνει διαρκώς ο έμπιστος αντιπρόεδρος του κου Μητσοτάκη, ένα από τα πρόσωπα που ερευνά η Δικαιοσύνη».

«Είμαι εδώ. Κοπιάστε. Αν έχετε τα κότσια μη προσπαθείτε να τρομοκρατείτε τους ανθρώπους που σήκωσαν ανάστημα για να υπερασπιστούν το δημόσιο συμφέρον. Μη στήνετε πραξικοπήματα της συμφοράς, που καταλήγουν σε φιάσκο και γελοιοποίηση. Αν έχετε τα κότσια κύριε Μητσοτάκη είμαι εδώ. Στη διάθεσή σας και σας προκαλώ, να πάτε την εκτροπή μέχρι τέλους. Να τολμήσετε να οδηγήσετε εμένα σε ειδικό δικαστήριο, αν έχετε τα κότσια. Αν δεν τα έχετε, όμως, σταματήστε να γελοιοποιείτε και να βιάζετε τους θεσμούς. Σταματήστε αυτήν την άθλια καραμέλα της σκευωρίας».

Ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε υπέρ της προστασίας της πρώτης κατοικίας των ανθρώπων που χτυπήθηκαν από τη κρίση και δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους και σε ότι αφορά το κόμμα ζήτησε «ένα φορέα ανοιχτό στο καινούργιο, οργανωτικά καινοτόμο και σε σύνδεση με τη σύγχρονη τεχνολογία των κοινωνικών δικτύων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v