Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση ζορίζεται και μας επιτίθεται «από τα ακροδεξιά»

Πώς εξηγούν τη δήλωση Πέτσα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως Δούρειος Ίππος του Ερντογάν». Έντονη ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού, αρχής γενομένης από τον τουρισμό. «Γονατίζει το δημόσιο σύστημα υγείας, χωρίς προσλήψεις προσωπικού».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση ζορίζεται και μας επιτίθεται «από τα ακροδεξιά»

Όσο ξεφεύγει η κατάσταση στην οικονομία, στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, στα μέτρα θωράκισης απέναντι στον κορωνοϊό και στην αντοχή του δημόσιου συστήματος Υγείας, τόσο (θα) αυξάνονται οι προκλήσεις της κυβέρνησης απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Αυτή την εκτίμηση κάνουν στην Κουμουνδούρου, που άκουσαν, έκπληκτοι, χθες τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να δηλώνει δημοσίως ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως Δούρειος Ίππος του Ερντογάν».

Είχε προηγηθεί εξίσου εμπρηστική ανάρτηση στα social media του βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Μπογδάνου, ο οποίος κάτω από φωτογραφία τουρκικού τανκ που προσπαθούσε να ρίξει τον φράκτη στον ‘Εβρο, έγραψε: «με τις πλάτες των συριζαίων». 

Πέραν της παραπάνω ερμηνείας για την «ακροδεξιά ρητορική» που επιλέγουν βουλευτές της ΝΔ, στελέχη και ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύουν... το σουρεάλ σκηνικό που προσπαθεί να στήσει το Μαξίμου. «Είναι η πρώτη φορά που κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει με τον πιο επίσημο τρόπο ότι είναι έτοιμο "να βάλει πλάτη" στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και να τονίζει ότι καλώς έκλεισαν τα σύνορα στον Έβρο, αντί να διοργανώνει συλλαλητήρια με ανάλογους "Βουκεφάλες", όπως έκανε η ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και η κυβέρνηση αντί να αδράξει την ευκαιρία και να επιδιώξει διάλογο για εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος, εμφανίζει αυτό ακριβώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως εχθρό και... Δούρειο Ίππο του Ερντογάν», λένε.

Προβλέπουν μάλιστα ότι οι εν λόγω επιθέσεις θα ενταθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς αύριο ο μεν Ταγίπ Ερντογάν μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να «παζαρέψει» τα αιτήματά του, ενώ ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ (σήμερα) και τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς (αύριο), εξακολουθώντας να μη θέτει επισήμως θέμα έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος με «όχημα» το προσφυγικό ζητά από την ΕΕ: τελωνειακή ένωση Τουρκίας-ΕΕ (ώστε να μην πληρώνουν δασμούς τα τουρκικά προϊόντα), κατάργηση της βίζας των Τούρκων πολιτιών για τις χώρες της ΕΕ, νέο πακέτο χρηματοδότησης για το προσφυγικό και ευρω-στήριξη των τουρκικών σχεδίων στην Ιντλίμπ.

Μήνυση κατά Κ. Μπογδάνου

Πάντως, κινούμενος σε αυστηρά θεσμικά μονοπάτια, ο ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να κινηθεί ως κόμμα εναντίον του κ. Μπογδάνου, επιλογή που προκάλεσε ερωτήματα και σε στελέχη του κόμματος. Την (προσωρινή;) διέξοδο έδωσε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ (και προερχόμενος από το «παλιό» ΠΑΣΟΚ) Αγαμέμνων Τάτσης, ο οποίος, ως νομικός ο ίδιος, κατέθεσε χθες μηνυτήρια αναφορά εναντίον του κ. Μπογδάνου.

Μέσω αυτής, ζητάει να κληθεί ο βουλευτής να προσκομίσει τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι... «το τουρκικό τανκ κινήθηκε στον φράκτη με τις πλάτες των συριζαίων». Διαφορετικά, όπως επισημαίνει, «η συγκεκριμένη ανάρτηση είχε στόχο να διαρρήξει την εθνική ενότητα και ομοψυχία και, εντέλει, εκούσια ή ακούσια, να υπηρετήσει τα τουρκικά συμφέροντα». Η απάντηση του κ. Μπογδάνου στη μηνυτήρια αναφορά ήρθε εν είδει σύστασης «άλλο ΣΥΡΙΖΑ και άλλο συριζαίοι», επιμένοντας ότι «στηρίζετε το αφήγημα Ερντογάν».

Η υπόθεση πάντως θα έχει συνέχεια -τουλάχιστον από την πλευρά του κ. Τάτση- ενώ μένει να φανεί εάν θα υπάρξει κλιμάκωση της αντίδρασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ο κορωνοϊός «γονατίζει» νοσοκομεία και απειλεί νοσοκομεία

Πέραν του προσφυγικού/μεταναστευτικού, η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να σηκώσει το θέμα των οικονομικών επιπτώσεων που θα επιφέρει στη χώρα ο κορωνοϊός.

Τα μηνύματα που φτάνουν στα αρμόδια στελέχη του από παράγοντες της αγοράς είναι «άκρως ανησυχητικά» για την πορεία του τουρισμού, καθώς οι ακυρώσεις κρατήσεων ενόψει του Πάσχα (Καθολικού και Ορθόδοξου) ανέρχονται «σε πολλές δεκάδες χιλιάδες».

Όπως σημειώσαμε και το Σάββατο, σε πρώτη φάση ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά επανασχεδιασμό της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής, δεδομένου ότι ο ρυθμός ανάπτυξης έκανε βουτιά στο 1% το τελευταίο τρίμηνο του 2019... «δηλαδή πολύ πριν κάνει την εμφάνισή του ο κορωνοϊός».

Σχετικά με τα μέτρα προστασίας, αρμόδια στελέχη αποδίδουν ευθύνες στην κυβέρνηση για δύο λόγους:

- Δεν προχωρά στο πρόγραμμα προσλήψεων ιατρικού και λοιπού προσωπικού που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση Τσίπρα μετά την έξοδο από το μνημόνιο. «Τα ήδη υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία "γονατίζουν" από τις υπεραυξημένες ανάγκες αυτών των ημερών, χωρίς νέο προσωπικό και χωρίς να επωμίζονται τα ιδιωτικά νοσοκομεία ένα μέρος αυτού του βάρους, λόγω έκτακτης κατάστασης», τονίζουν. Παραπέμποντας ιδιαίτερα σε ανακοινώσεις και δηλώσεις ιατρών για κλίνες που δεν λειτουργούν (κυρίως στις ΜΕΘ), ελλείψει προσωπικού.

- Δεν τολμάει να έλθει αντιμέτωπη με την Εκκλησία, αφήνοντας, ουσιαστικά, στην κρίση των πιστών τόσο την προσέλευσή τους στους ναούς όσο και τη συμμετοχή τους στη Θεία Κοινωνία από κοινόχρηστο σκεύος.
«Αντιθέτως, έχουμε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, όπως η βουλευτής Θεσσαλονίκης Έλενα Ράπτη, να δηλώνουν δημοσίως ότι "κοινώνησα και θα κοινωνήσω πάλι", προφανώς προς άγραν ψήφων από το "ποίμνιο" το οποίο, όμως, θέτουν σε κίνδυνο», επισημαίνουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v